Ligový Expres: O krátké paměti pana Limberského a jeho čisté Plzni

Plzeň ztrácí v boji o titul ve fotbalové lize, za Slavií už zaostává o šest bodů. A Davida Limberského, ďáblíka ve službách Viktorie, to pořádně štve. Proto se po prohře v Mladé Boleslavi pustil do rozhodčích. Ligový Expres vysvětluje, proč by měl raději držet ústa.

Sparta Praha se v tomto ligovém kole připomněla, a to hned dvakrát. Doma zdrtila Karvinou 4:0, útočník Libor Kozák dal tři góly. To je chvályhodné, ale opět připomínáme, že hrála s Karvinou.

Ještě jednou: s Karvinou.

Sparťan Libor Kozák se probral, Karviné dal tři branky.

Proto není čas na chvalozpěv a řeči o exhibici, byť výsledek je interesantní. Jenže Karviná měla na jaře spadnout z ligy. Zachránila se jen díky skandální pomoci od rozhodčích v barážovém souboji s Jihlavou.

Podruhé jméno Sparta připomněl, i když nechtěně, David Limberský, jeden z největších mluvků v českém fotbale. Poté, co jeho Plzeň prohrála (on kvůli zranění nenastoupil) v Mladé Boleslavi, kde dostala rozhodující gól z penalty v poslední minutě, napsal na Instagram: „VAR, jestli tohle je penalta, končím s fotbalem, klauni.“

Opomeňme nyní, že by svým odchodem ze scény udělal většině fanoušků fotbalu radost, spíše dejme jeho slova do dlouhodobého kontextu.

David Limberský a jeho vzkaz na Instagramu po prohře Plzně v Mladé Boleslavi

A tady se právě objevuje jméno Sparta. Limberský a jeho Plzeň si totiž vůbec nemohou stěžovat na nepřízeň rozhodčích.

Právě proti letenskému týmu, kde nějaký čas působil, Limberský v roce 2012 nafilmoval pád přes nohu Josefa Hušbauera a Plzeň díky jeho podvodu Spartu porazila.

Obránce se navíc poté proslavil výrokem, který postupně zlidověl: „Kontakt tam byl.“

Nyní tento zákrok porovnejme s tím, co se stalo v Boleslavi. Domácí útočník Jiří Klíma byl v úniku, proti němu vyrazil brankář Aleš Hruška.

Klíma vystřelil, Hruška zasáhl a poté sundal svého soka. Vlétl do něj nohama. Bylo to mírně sporné, ale při současném trendu šlo o penaltu. Ne jako v případě Limberský vs. Hušbauer.

Plzeňský brankář Aleš Hruška je překonán z penalty, Viktoria v Mladé Boleslavi prohrála.

„Z mého pohledu tam byl Klíma o trošičku dřív, Hrušoun to chytil, došlo na srážku… Nevím, jak je to v pravidlech. Bylo tady video, tak asi bylo správně posouzené,“ zachoval dekorum plzeňský záložník Jan Kopic.

To Limberský nedokázal, tak mu připomeňme ještě dva případy, kdy sudí Viktorii doslova zachránili.

Na podzim 2017 hrála v Karviné. Vedla 2:1, ale byla horší. Domácí Tomáš Wágner vyrovnal, ale Zbyněk Proske rozhodl, že útočník srazil právě Limberského. Nebylo to tak, nefauloval ho, jen na něj lehce položil ruku. Bývalý reprezentant pád evidentně nafilmoval.

Trenér Plzně Pavel Vrba kousal těžce prohru v Mladé Boleslavi.

„Co pískl, to musí říct rozhodčí. On si pískal svůj zápas, jel si svoje úplně v klidu. Nechci jeho výkon hodnotit, ale pískl faul, který má před sebou pomezní a nic nemával,“ lamentoval po utkání Wágner, mimochodem bývalý hráč Plzně.

Proske pomohl Plzni i v roce 2013. Tehdy hrála v Jihlavě a on ukončil první poločas ještě dříve, než se naplnila pětačtyřicátá minuta. Jen tak mimochodem: Domácí útočník Haris Harba, šikovný to střelec, zrovna běžel sám na bránu Viktorie…

Plzeň si zkrátka dlouhodobě nemůže na rozhodčí vůbec stěžovat. A ví to i David Limberský.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:18 úterý 4. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 51
  • 49
  • 49
  • 48
  • 45