Hamilton chtěl, aby Mercedes podpořil černochy, ten jen přestříkal auto

Lewis Hamilton je jediným černošským závodníkem ve formuli 1, není tedy divu, že má pocit, že musí nést v tomto sportu prapor hnutí Black Lives Matter právě on. Za svého jezdce se postavil na sociálních sítích i jeho zaměstnavatel, stáj Mercedes. Britovi je to málo, a tak tým připravil novinku, kterou mnozí považují jen za nepovedený vtip.

Závodním vozům Mercedes-Benz se říká stříbrné šípy, což je jasný odkaz na logo této automobilky. Stříbrné barvě už odzvonilo, nově budou stříbrné šípy černé.

Poděkovat za to mohou Lewisi Hamiltonovi. To potvrdil i šéf závodní stáje Mercedes Toto Wolff, který pro rakouský deník Der Standard uvedl, že je to výsledek dlouhých jednání právě s úřadujícím světovým šampionem.

Aktuální mistr světa Hamilton se od smrti George Floyda proměnil ze závodníka v aktivistu proti rasismu. Vedení F1 dokonce řešilo, jak umožnit závodníkovi vyjádřit podporu hnutí Black Lives Matter. Pokleknout před nasednutím do auta na koleno, třeba i během oficiálního zahájení závodu, by neměl být problém.

„Je to velmi důležitá otázka a podporujeme každého, kdo chce projevit svou podporu v boji proti rasismu,“ řekl mluvčí F1 pro Daily Mail, který dodal, že všichni Hamiltona podporují.

Britovi je to ale málo a kritikou nešetřil nejen směrem ke svým konkurentům, ale rýpl si také do vlastního týmu. Podle Hamiltona svět motorsportu rasové otázky nezajímají a jeho protivníci na trati nechtějí na situaci nic měnit.

Ostrá slova úřadujícího šampiona naštvala bývalého šéfa F1 Bernieho Ecclestona, který uvedl, že podle něj jsou často černoši mnohem větší rasisté než kritizovaní běloši.

„Jsem smutný a zklamaný, když čtu takové komentáře. Bernie je mimo sport a jiná generace, ale přesně tohle je špatné: Nevědomé a nevzdělané komentáře, které nám ukazují, jak daleko jsme my jako společnost od dosažení skutečné rovnosti,“ napsal Hamilton ve své reakci na devětaosmdesátiletého Ecclestona.

„Rasismus a diskriminace nemají v naší společnosti, v našem sportu ani v našem týmu místo: Tohle je to, v co v Mercedesu věříme. Ale mít správnou víru a správné myšlení není dostačující, pokud mlčíme,“ řekl šéf týmu Mercedes, který podle Hamiltona vyjadřuje podporu jen vzletnými prohlášeními na sociálních sítích, ale ve skutečnosti pro lidi tmavé barvi pleti nedělají dost.

Mercedes si tak sáhl do svědomí a rozhodl se přesprejovat auto. Krok, který má podle německé stáje vyjádřit podporu černochům a ukázat, že stáj je s myšlenkami Black Lives Matter kompatibilní, se rozhodně nezamlouvá všem.

Někteří dokonce mluví o satiře a nevěří, že toto myslí stáj vážně. Zároveň se dá předpokládat, že i samotný Hamilton měl na mysli jinou podporu než změnu barvy vozu, kterou si zřejmě nikdo nespojuje s politickým vyjádřením.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:55 úterý 3. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 210
  • 52
  • 42
  • 40
  • 35
  • 35