Už štve i vlastní fanoušky: V boji s rasismem děláte pořád málo, kritizuje stále Hamilton

Ve světě motorsportu patří k uznávaným osobnostem především díky svému jezdeckému talentu. Několikanásobný šampion formule 1 se v posledních týdnech proměnil v samozvaného ochránce práv černochů, který nevynechá jedinou příležitost k tomu, aby ostatním vyčinil, jak málo se o změnu pořádků ve společnosti zasazují.

Prvně si Hamilton vyvzdoroval možnost vzdát před každým závodem čest hnutí Black Lives Matter pokleknutím a zdviženou pravicí se zaťatou pěstí. Některé sportovní organizace přitom nerady vidí spojení profesionálního sportu a politických vyjádření. Hamilton má dostatečně silné slovo ve světě motorsportu, aby mu vlivní ustoupili.

Pětatřicetiletý Angličan chtěl víc a na vlastní jezdecké stáji si vyžádal reakci v podobě změny barvy vozů Mercedes z tradiční stříbrné na černou. Po dvou odjetých závodech se Hamilton ozval znovu, tentokrát šije do řad svých soupeřů, kteří podle něj dělají v boji s rasismem málo.

Před začátkem Velké ceny Štýrska, která se jela o víkendu, závodníci poklekali na kolena a vyjadřovali svou podporu hnutí Black Lives Matter, což podporovali například tričky s tímto nápisem nebo vzkazem k ukončení rasismu.

„Viděl jsem pokleknout mechaniky Red Bullu, což je podle mě skvělé,“ řekl Hamilton. „Ale pokud se podíváte na Ferrari, pro které pracují tisíce lidí, neslyšel jsem od nich ani slovo. Nevím, co chtějí do budoucna dělat,“ dodal Hamilton, který se vžil do role soudce, jenž rozhoduje o tom, kdo toho v boji s rasovou nerovností dělá dost.

Hamiltonova proměna ze závodníka v zapáleného aktivistu už začala rozčilovat i některé jeho fanoušky, kteří mu posílají vzkazy, aby se začal chovat normálně a vše zbytečně nevyhrocoval.

„Formule 1 nám dala možnost vyjádřit se, jak chceme. Na našem tričku bylo jasně napsáno End Racism, což je hlavní poselství, které jsme chtěli předat,“ hájil svůj tým jezdec Ferrari Charles Leclerc, který nesouhlasí s tím, že by se nyní dělalo málo pro rovnost černochů ve světě.

„Potřebujeme, aby spolupracovaly všechny týmy. Potřebujeme, aby F1 a FIA byly většími lídry. Ať řeknou: ‚Všichni jsme spolu, jsme jednotní a bojujeme.‘ Myslím, že mnoho lidí neví, v čem je problém. Někteří lidé popírají, že problém existuje,“ stojí si za svým Hamilton, který podporuje iniciativu, aby se v motorsportu objevovalo více černošských jezdců.

Samozvaný ochránce černochů ve světě motorsportu Lewis Hamilton už začíná štvát...

Mnozí odborníci s jeho postoji nesouhlasí a problém nevidí v tom, že by svět rychlých kol byl jakkoliv rasistický.

Překážkou je obecně obrovská finanční náročnost tohoto sportu. Obzvláště na vyšších úrovních, kdy jezdci potřebuji nejen otevřenou kasičku svých rodičů, ale i bohatého sponzora.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:41 čtvrtek 12. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 110
  • 53
  • 51
  • 50
  • 48
  • 45