Strhněte je všechny! Pilot F1 Hamilton burcuje k radikálním protestům, sám demonstroval v Londýně

Na závodních okruzích je to profesionál každým coulem, mimo ně ale Lewis Hamilton platí za aktivistu, který tíhne i k poněkud radikálnějším názorům. V minulosti tak trochu pokrytecky vysvětloval, jak může zrovna pilot formule 1 bojovat proti znečišťování ovzduší, tentokrát horlivě podporuje hnutí Black Lives Matter. Pozitivně se vyjádřil k ničení soch, o víkendu se dokonce zúčastnil protestů v Londýně.

Po koronavirové krizi se kromě dalších sportů rozjedou i závody formule 1, sociální sítě aktuálně nejlepšího jezdce tomu ovšem ani za mák nenasvědčují. 

Z Lewise Hamiltona se stal div ne militantní bijec za práva černochů. Každý jeho příspěvek se týká protestů hnutí Black Lives Matter a některé už stihly způsobit značný poprask.

Hamilton například schvaluje strhávání soch historicky významných osobností, které byly spojeny s otroctvím.

„Netoleruji násilí nebo kriminální činy, ale měli jste spoustu času, abyste to udělali sami, a neudělali jste to. Sílu lidem! Edward Colston byl zrůda, která kupovala, prodávala či vyměňovala Afričany, lidské bytosti, a nechávala je otročit, dokud nezemřeli. Nikdo, kdo něco takového udělal, by neměl být oslavován. Byl to a je terorismus. Nyní i tehdy. Nikdy neměl mít sochu,“ napsal Hamilton ke svržení sochy filantropa Edwarda Colstona.

„Jsem hrdý na aktivisty a organizátory z Bristolu, kteří to udělali. Strhněte je dolů všechny a všude!“ dodal.

Později zase děkoval londýnskému starostovi Sadiqu Khanovi za to, že vytvořil seznam několika desítek soch v Londýně, které by kvůli spojení s otrokářstvím měly být strženy.

Strhněte je všechny! Lewis Hamilton podporuje ničení soch.

Jindy zase sdílel meme obrázek zpochybňující heslo All Lives Matter s tím, že přece běloši se s žádným rasismem nesetkávají, takže takové heslo nepotřebují. 

Nejnověji se Lewis Hamilton pochlubil fotografiemi, jak se o víkendu inkognito zúčastnil demonstrace hnutí Black Lives Matter v londýnském Hyde Parku. S šátkem kolem pusy, ve slunečních brýlích, kulichu a s transparentem. 

Lewis Hamilton na demonstraci v Londýně

Sám Hamilton tvrdí, že se už jako dítě stával obětí rasismu a šikany. Že by ale kvůli barvě pleti prožíval dětství hrůzy, to se tak úplně nezdá. Už od osmi let nastartoval svou jezdeckou kariéru na motokárách, je přitom známo, že jde o mimořádně nákladný sport a většina jezdců formulí 1 pochází z rodin, kde o peníze rozhodně nebyla nouze.

Britský rodák navíc nyní patří mezi nejbohatší sportovce a usídlil se v baště boháčů v Monaku, jež je známo jako daňový ráj.

Ekologický znečišťovatel ovzduší

Aktivistické postoje několikanásobného šampiona formule 1 byly předmětem debat už v minulosti. Kromě dalšího se totiž Hamilton prezentuje jako bojovník za klima a stoupenec Grety Thunbergové. 

Ostatně podle svých slov se právě z respektu k planetě stravuje vegansky. 

Jenže podle mnohých jde o možná největšího pokrytce z řad klimatických bojovníků, protože vydělává stovky milionů tím, že jezdí v autech, která ovzduší znečišťují možná vůbec nejvíc ze všech.

„Změna klimatu je vážná hrozba a každý z nás má odpovědnost za ochranu naší budoucnosti a budoucnosti další generace. Kvůli průmyslu, ve kterém se pohybuji, se mi bude vždy dostávat negativní pozornosti, ale nemusíme přece být dokonalí, abychom se mohli stát součástí řešení problému,“ snažil se tehdy ospravedlnit Hamilton s tím, že se zapojuje do mnoha projektů bojujících za lepší planetu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 úterý 20. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 220
  • 51
  • 50
  • 47
  • 46
  • 44