„Aktivista“ Hamilton dále kritizuje závodníky kvůli rasismu. Podle legendy F1 už jen vytváří problémy

A je to tady zase. Lewis Hamilton zkritizoval nejen dění v Rakousku, kde se mu podpora hnutí Black Lives Matter vůbec nelíbila. Po posledním závodě v Maďarsku se Hamilton ozývá znovu. Jeho kritice neušli kolegové, stejně jako vedení šampionátu. Nelíbí se mu, že nepoklekli všichni jezdci. Nad nespokojeným Hamiltonem už kroutí hlavami i bývalí šampioni F1.

Už se stalo tradicí, že většina sportovních akcí s celosvětovým dosahem nějaký způsobem vyjadřuje podporu hnutí Black Lives Matter. Formule 1 na tom není jinak. 

Závodníci v Rakousku poklekli na startovní rovince, v Maďarsku se místo změnilo a k vyjádření podpory došlo v boxové uličce, což Lewis Hamilton těžko nesl, ne všichni jezdci se navíc tohoto gesta zúčastnili. 

Bere to jako ukázku toho, že lidé ve vedení šampionátu neberou podporu černochů dostatečně vážně.

Že řada jezdců u pokleknutí absentovala, Hamiltona naštvalo natolik, že se prý rozhodl se s nimi kontaktovat e-mailem a do budoucna jejich chování „koordinovat“.

Kritice neušel Romain Grosjean, který je šéfem Asociace jezdců Grand Prix (GPDA).

„Nemyslí si, že je to důležité. Je to jeden z těch, kteří si myslí, že to stačilo udělat jednou. Pokoušel jsem si s ním promluvit a vysvětlit mu, v čem je problém a že to jen tak nezmizí a musíme pokračovat v boji za rovnost,“ řekl Hamilton, který bude kontaktovat i vedení šampionátu.

„Musí odvést lepší práci. Byl tam shon. Museli jsme vystoupit z auta, utíkat tam a pokleknout. Mým snem je, že jednoho dne i ostatní změní názor. Když přijedeme na poslední závod, všichni poklekneme a ukážeme, že jsme sjednoceni,“ dodal aktuální mistr světa.

Jedna z ikon F1 Mario Andretti s Hamiltonem nesouhlasí, podle něj je to právě Angličan, kdo problémy vytváří.

Samozvaný ochránce černochů ve světě motorsportu Lewis Hamilton už začíná štvát...

„Přál bych si, aby se politika nemíchala se sportem. Potkal jsem jezdce z různých prostředí, ras a vždy jsem je vítal s otevřenou náručí. V motorsportu nezáleží na tom, jakou barvu máte, musíte si získat místo výsledky,“ věří Andretti.

Černě přemalovaný závodní vůz Mercedes považuje za jeden z nesmyslných přešlapů.

Andretti nebyl jediný, kdo Hamiltona kritizoval. Přidala se i bývalá britská závodní legenda Jackie Stewart, jehož Hamilton považuje za jednoho ze svých vzorů.

„Bohužel realita je taková, že někteří lidé ze starší generace stále nedokážou přiznat, že tu je nějaký problém. Je to čistá ignorance, ale to mi nezabrání v boji za změnu,“ uvedl Hamilton, který svým kritikům vzkázal, že by se měli „dovzdělat“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:05 neděle 22. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 292
  • 93
  • 80
  • 55
  • 51
  • 49