Transgenderová revoluce na OH: Mezi ženami bude soutěžit vzpěračka, která bývala mužem!

Letní olympijské hry v Tokiu sice budou kvůli pandemii netradiční a možná pochmurné, také ale pravděpodobně přinesou jeden historický zlom. Mezi vzpěračkami by o medaile měla soutěžit i Novozélanďanka Laurel Hubbardová (43), která v roce 2013 prošla změnou pohlaví! Zdaleka jen nadšení ale její účast nebudí, podle mnohých je totiž nefér.

Mezinárodní olympijský výbor upravil podmínky pro transgenderové sportovce v roce 2015, kdy povolil v ženských kategoriích soutěžit bývalým mužům za předpokladu, že mají hladinu testosteronu nižší než deset nanomolů na litr.

A právě novozélandská vzpěračka Laurel Hubbardová může být první transgenderovou osobou, která se na olympiádu dostane. Především díky změně kvalifikačních podmínek kvůli pandemii.

Laurel Hubbardová může být první transgenderovou účastnicí olympiády.

Hubbardová dříve bývala Gavinem Hubbardem, pak se ale v roce 2013 rozhodla ke změně pohlaví. Mezi ženami se jí pak ve vzpírání začalo dařit, na mistrovství světa 2017 brala stříbro. 

Pak přišlo vážné zranění, přesto je ve světovém žebříčku vzpěračů Hubbardová aktuálně na úctyhodném šestnáctém místě. 

Laurel Hubbardová prošla v roce 2013 změnou pohlaví.

K tomu, aby se transgenderová vzpěračka zapsala do olympijské historie, chybí už jen to, aby její kvalifikaci potvrdil novozélandský tým.

Pochopitelně však potenciální účast Laurel Hubbardové na olympijských hrách v Tokiu vyvolává rozporuplné emoce. Už dříve sportovkyně čelila kritice za to, že její působení mezi ženami není kvůli tělesné konstrukci a předpokladům fér.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:40 neděle 5. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 98
  • 12
  • 9
  • 7
  • 6
  • 6