Hokejový kouč Lubina podlehl rakovině mozku: Fanoušci mu nemohli odpustit smrtelnou nehodu

Na ledě uměl divy a úspěchy sbíral i po skončení hráčské kariéry coby trenér. Bývalý hokejový reprezentant Ladislav Lubina (†54), který v noci na úterý prohrál nerovný boj s rakovinou mozku, se ale před lety stal pro české hokejové fanoušky tím nejnenáviděnějším koučem v zemi a vysloužil si hanlivou přezdívku „vrah“, kterou často slýchal i během zápasů. Ani po jeho smrti mu mnozí nemohou odpustit zaviněnou nehodu, při které zemřel otec fotbalisty Vratislava Lokvence!

Loni v červnu Ladislav Lubina skončil coby hlavní trenér Prostějova a už tehdy se objevily zprávy, že důvodem byly vážné zdravotní problémy.

„Láďa končí na pozici hlavního trenéra z osobních důvodů. Za odvedenou práci mu moc děkujeme. Více se však k celé situaci vyjadřovat nebudeme,“ řekl sportovní manažer prostějovských Jestřábů Jiří Vykoukal.

Málokdo ale tehdy tušil, že je to tak vážné. V úterý Deník.cz informoval, že Lubina podlehl rakovině mozku. Bylo mu 54 let.

Bývalý hokejový reprezentant byl spjatý zejména s pardubickým hokejem. S klubem svého srdce vybojoval titul v sezoně 1988/1989 a přidal i dvě stříbra (1993/1994 a 2002/2003). Jako první hráč v historii nejvyšší tuzemské soutěže zaznamenal 900 odehraných zápasů.

V reprezentaci bývalý skvělý útočník odehrál 121 utkání a vstřelil 26 branek, slavil bronz na olympiádě v Albertville 1992 i tři bronzy ze světových šampionátů.

Ladislav Lubina ještě v dobách, kdy válel na ledě.

Úspěchy Lubina sbíral i coby kouč. Kromě Pardubic vedl také Slavii či Kometu Brno. V sezoně 2011/2012 dovedl celek z východu Čech k titulu v roli asistenta trenéra.

„Za celý klub vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ reagovaly Pardubice na Lubinovu smrt.

Ladislav Lubina ještě v dobách, kdy válel na ledě.

Zavinil nehodu a utekl. Za smrt Lokvencova otce se neomluvil

I přes zmíněné úspěchy si většina hokejových fanoušků Lubinu spojuje hlavně s autonehodou z roku 2008, kterou zavinil.

Lubina tehdy vjel do protisměru a narazil do protijedoucí dodávky. Tu řídil otec známého fotbalisty Vratislava Lokvence, který následkům nehody podlehl. Lubina z místa nehody utekl. 

Hrozilo mu pět let, nakonec vyfasoval jen dva roky podmíněně. Mírný trest tehdy vyvolal velmi negativní reakce ve společnosti. Lubina si u českých hokejových fanoušků navždy zavřel dveře a vysloužil si hanlivou přezdívku „vrah“.

Ladislav Lubina si nehodou z roku 2008 u hokejových fanoušků navždy zavřel dveře.

Ještě více u lidí Lubina klesl svým chováním po výše zmíněné nehodě. Za zavinění smrti bývalý hokejista slíbil pozůstalým odškodnění ve výši půl milionu korun. 

„To, co jsem cítil, že je potřeba udělat, jsem udělal v době, kdy se to stalo. Projevil jsem lítost osobně lidem, kterých se to týkalo,“ řekl před lety Lubina pro deník Sport.

Peněz se ale Lokvencova rodina nedočkala. Bývalý fotbalový útočník navíc u soudu pronesl, že Lubina se rodině za smrt jeho otce nikdy neomluvil.

„Lubina možná mohl být výborný hokejista, ale jako člověk? Je to hajzl,“ řekl v roce 2015 pro deník Aha! Vratislav Lokvenc.

Ladislav Lubina

Kromě boje s rakovinou Ladislava Lubinu v poslední letech ničily také milionové dluhy, z nichž se ani před smrtí nedokázal vymanit.

V roce 2019 Blesk informoval, že je proti hokejovému trenérovi vedeno hned sedm exekucí dohromady za částku zhruba dva miliony korun. Některé exekuce se táhly patnáct let.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:31 středa 12. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 17
  • 16
  • 9
  • 7
  • 7