Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Krach mistra: 5 důvodů, proč Plzeň nestačí na Evropu

    Obránce Aleš Matějů smutní, Plzeň si na jaře Evropskou ligu nezahraje. | foto: ČTK

    V Česku vládnou – na jaře slavili mistrovský titul, nyní znovu vedou ligu. Jenže v lepší společnosti zkrachovali, fotbalisté Plzně prohráli v Evropské lize čtvrtý zápas v řadě a jejich plán zůstat na velké scéně i pro jaro padl.

    Je to navíc druhý evropský propadák sezony. V létě Viktoria nezvládla cestu do Ligy mistrů, vypadla s Maccabi Tel Aviv, což rozhodně měl být soupeř k poražení. Ve skupině Evropské ligy pak padla čtyřikrát z pěti zápasů, naposledy s Dynamem Minsk.

    „Je to smutný příběh na závěr, postoupit jsme si nezasloužili,“ uznal i trenér Karel Krejčí. Jeho tým, snad symbolicky, dostal v Bělorusku rozhodující góly v poslední minutě, v době, kdy hrál přesilovku. Jakoby se měl ještě více prohloubit plzeňský zmar.

    Proč se český mistr vlastně v Evropě neprosadil? Tady je pět důvodů.

    Plzeňský brankář Petr Bolek inkasuje rozhodující gól v duelu s Dynamem Minsk.

    HVĚZDY V ÚPADKU

    Zásadní věc. Muži, na nichž měla plzeňská hra stát, jsou z formy. Obránci František Rajtoral s Václavem Procházkou, tedy polovina klíčové defenzivní formace, dokonce vypadli ze sestavy.

    Procházka nezvládl souboj ve Villarealu, kde pomohl velkou chybou domácím k první brance. K všemu byl později vyloučen. Rajtoral zase ovlivnil domácí souboj s Rapidem Vídeň, když nezvládl situace, po nichž Rakušané vstřelili dvě branky.

    Na začátku podzimu nebyl ve své kůži ani slovenský reprezentační brankář Matúš Kozáčik, další ze základních kamenů mužstva.

    DISCIPLÍNA

    Skandál Davida Limberského, jenž opilý boural a ještě utíkal policistům, je nejviditelnější počinek plzeňské nekázně. Tým však rozhodně v tomto směru není v pořádku. Vždyť přeřazen do juniorky byl také záložník Egon Vůch.

    O plzeňském tužení party se dobře ví, před časem netajil ani generálním manažer Adolf Šádek, že někteří hráči potřebují permanentní dohled. Kvalita české ligy jim tyto prohřešky umožňuje, v Evropě je však vidět, že mužstvo ztratilo šmrnc.

    NASYCENOST

    Plzeň je provinční klub, tak to stále je. V poslední pětiletce však jednoznačně nejúspěšnější české mužstvo. Západní Čechy zažily velký fotbalový boom, který však mírně upadá. Město je nasycené, vždyť návštěvy jsou sice v Doosan Areně pořád parádní, ale už neplatí pokaždé nápis: Vyprodáno.

    To stejné se dá říct i o samotných hráčích. Kostra mužstva je už několik let totožná, což se projevuje. Management klubu se sice snaží sestavu okysličit, ale hlavní členové kabiny jsou pořád ti stejní.

    Kouč Karel Krejčí při zápase s Minskem.

    HORVÁTHŮV KONEC

    Už nestíhal rychlostně, trápilo ho zdraví. Pavel Horváth musel skončit, to se nedalo nic dělat, navíc se loučil titulem jako velká legenda. Jenže mužstvu prostě schází jeho neotřelé nápady i šéfovská role. Plzeň je občas jako parta dětí bez taťky.

    Horváth sice u mužstva zůstal, nyní je asistentem, jenže v této roli už bývalé spoluhráče ovlivňuje logicky jinak. Už k nim nemůže mít tak blízko. Jeho nástupci – David Limberský či Václav Procházka – zatím v pozici lídra selhávají.

    JINÁ LIGA

    Je to prostě tak, česká liga není dostatečně kvalitní, aby její týmy v Evropě výrazně prorazily. Liga mistrů byla pro Čechy opět zapovězena a také v té Evropské, což je vlastně při vší úctě druhá liga, Plzeň neuspěla.

    Potkala se s Villarealem, špičkovým klubem španělské ligy, to byl drsný soupeř. Jenže i Rapid Vídeň ukázal Viktorii její slabiny. Především jde o rychlost, práci s míčem – v těchto atributech prostě čeští fotbalisté zaostávají.

    Proto jich je tak málo ve velkých klubech.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:56 sobota 26. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      16
    • Haha
      10
    • Cože
      4
    • Trapas
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      3
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...