Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koronavirus ukradl Čechům biatlon, derby ale bude. Rizikové je setkání Milionu chvilek

    Už na začátku týdne bylo rozhodnuto o tom, že se Češi živě na biatlon v Novém Městě na Moravě nepodívají. Bez diváků se mělo obejít také pražské derby mezi Slavií a Spartou, které bylo dopředu vyprodáno. Jenže to se nakonec zřejmě s diváky uskuteční. Výčet ohrožených akcí však nekončí, řešila se také hokejová extraliga, jež v současné době vrcholí a některé týmy bojují o záchranu. Že mohou být podobné hromadné akce v současné době rizikové, nijak neřeší Milion chvilek, který demonstrace neodložil a na Vysočině řešil záchranu usychajících stromů.

    Světoví biatlonisté přijeli v pondělí na Vysočinu, kde na ně čekala hodně překvapivá informace. Jelikož se v České republice potvrdily první případy lidí nakažených koronavirem, bylo rozhodnuto, že závod bude bez diváků.

    „Je to velká rána. Přijet do Nového Města, kde nebudou fanoušci? Vždycky jich na tribunách i podél tratí byly desetitisíce, díky tomu si tamní Světový pohár vybudoval obrovské renomé,“ litoval pro norská média Johannes Thingnes Bø.

    Fanoušci, kteří měli lístky nakoupené dopředu, rozhodnutí nesou velmi těžce. Především si kladou otázku, proč se musí biatlon uskutečnit bez diváků, ale jiné akce proběhnou beze změn.

    Podobný názor prezentoval také předseda ODS Petr Fiala, který volá po systematickém řešení nákazy.

    „Proč bude biatlon bez diváků, ale na jiné akce lidé mohou? Proč se na některých školách učí, ale jiné jsou zavřené?“ tázal se.

    Podle úterního vyjádření předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly mělo být derby mezi Slavií a Spartou skutečně bez diváků.

    Bezpečnostní rada státu bude řešit také extraligu, kde kluby nyní bojují o záchranu v nejvyšší soutěži a tribuny jsou pravidelně plné.

    „FAČR prozatím v souvislosti se situací kolem koronaviru nepřistoupila ke konkrétním systémovým opatřením v rámci soutěží, které řídí. Situaci každopádně pečlivě monitorujeme a budeme reagovat na jakákoliv doporučení či rozhodnutí ze strany příslušných orgánů, zejména pak na rozhodnutí Bezpečnostní rady státu,“ uvedl Michal Jurman, ředitel oddělení komunikace fotbalové asociace.

    Derby bylo plné soubojů. V tomto skolil sparťan Alexandru Chipciu slávistu...

    Jenže Bezpečnostní rada státu rozhodla, že zatím není k zakazování veřejných akcí důvod! Všechny akce s účastí přesahující pět tisíc lidí ale budou muset pořadatelé hlásit krajským hygienickým stanicím. 

    Koronavirus neignoruje ani vedení hokejové extraligy, jež vydalo několik doporučení. V zájmu zdraví hráčů a členů realizačních týmů se kluby mají řídit pokyny lékařské komise Mezinárodní hokejové federace a v rámci preventivních opatření zajistit dezinfekční prostředky na mytí rukou do kabin a vlastní nesdílené lahve a ručníky. 

    Dnešní rozhodnutí však nemusí být konečné. V Praze se s velkou pravděpodobností objevil další případ nemoci, a pokud se podle premiéra Andreje Babiše u nás začne koronavirus šířit, může dojít ke změně i ohledně veřejných akcí.

    Bezpečnostní opatření už se týkají i spolku Milion chvilek pro demokracii, který v úterý pořádal demonstraci na Vysočině, tedy nedaleko od Nového Města na Moravě, kde se fanoušci biatlonu shromažďovat nesmějí. Nově musejí své akce nahlašovat hygienikům.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:28 čtvrtek 2. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      64
    • Trapas
      50
    • Cože
      46
    • Haha
      42
    • Sladký
      42
    • Tvl
      41