Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Šilhavý vykradl Slavii. Proč ale nehraje jako český mistr?

    Trenér fotbalistů Jaroslav Šilhavý spoléhá v kvalifikaci mistrovství Evropy na hráče Slavie. Její herní styl však bohužel nepřebral. | foto: Profimedia.cz

    Na úspěšnou slávistickou kliku vsadil trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý v posledních dvou zápasech kvalifikace mistrovství Evropy. Byl z toho průšvih v Kosovu a jasná výhra v Černé Hoře. Proč ale není národní tým schopný převzít od českého mistra vše dobré?

    Pro fanoušky Sparty to musí být až ponižující. V národním týmu nemá nejslavnější a nejúspěšnější český klub ani jednoho (!) hráče. To je průšvih a vizitka úpadku týmu z Letné.

    Ale na druhou stranu: Proč by měli být v reprezentaci fotbalisté sedmého mančaftu ligy, že?

    Slávista Tomáš Souček vstřelil v Černé Hoře vítězný gól.

    To Slavia českou nejvyšší soutěž válcuje. Na jaře se stala mistrem, došla do čtvrtfinále Evropské ligy. Před dvěma týdny si vybojovala postup na nejhezčí scénu: do Ligy mistrů.

    V národním týmu se to logicky projevuje. V Kosovu byli v základní sestavě čtyři slávisté: Jan Bořil, Tomáš Souček, Alex Král (pravda, ten před pár dny přestoupil do Spartaku Moskva za 300 milionů), Lukáš Masopust. Jako střídající šel do hry Josef Hušbauer. V Černé Hoře k nim ještě přibyl Vladimír Coufal.

    Slávista Jan Bořil odehrál trochu nečekaně zápasy v Kosovu i Černé Hoře v základní sestavě reprezentace.

    Není to nakonec nic zvláštního. Michal Bílek spoléhal na plzeňskou sehranost v kvalifikaci mistrovství Evropy 2012. Na EURO mu pomohli Václav Pilař, Petr Jiráček, David Limberský… Pavel Vrba se o čtyři roky později zase spolehl na borce ze Sparty, čtvrtfinalisty Evropské ligy.

    Při současné výkonnosti a kvalitě Slavie tedy není divu, že kouč Jaroslav Šilhavý „brakuje“ mistrovský kádr.

    Je však škoda, že se v Edenu neinspiruje i při tvorbě taktiky a herního styl. Zatímco Slavia se prezentuje přitažlivě, moderně – rychle, přímočaře, většinou útočně, s vědomě zvládnutou obrannou i útočnou části hry – reprezentace je vedle ní jako zadýchaný obézní pán.

    Slávista Vladimír Coufal nastoupil v Černé Hoře v základní sestavě.

    Najednou i hráči jako Souček či Král hrají pomalu, příliš při zdi, defenzivně. S přikázáním: Jen nic nezkazit, to je důležitější než soupeře překonat bleskovou nápaditou akcí. Přitom ve Slavii šlapou i do soupeřů na vyšší úrovni s přesvědčením, že je lepší výsledek uhrát aktivitou, ne čekat na štěstí, náhodu.

    Podobný příklad je i Vladimír Darida. Myslíte, že by se s hrou, již předvedl například v Kosovu, dostal k téměř 180 zápasům v německé lize, jedné z pěti nejlepších soutěží světa? Ani náhodou.

    Národní tým spoléhal především v posledních dvou utkáních na opatrnost, úder plánoval ze standardních situací. To se vyplatilo v Černé Hoře. V Kosovu, které má výrazně lepší mužstvo, však ani trochu.

    Mladík Alex Král se stal pevnou součástí základní sestavy národního mužstva.

    Na Šilhavého omluvu je nutno říct, že to mají reprezentační trenéři mnohem složitější než ti kluboví.

    Nemají tolik času na přípravu. Šilhavý měl sice nyní hráče devět dní, ale v tom jsou dva zápasy, cestování, regenerace po utkáních. Zkrátka na nácvik součinnosti není moc prostoru.

    Zadruhé mají prostě omezený výběr fotbalistů. Když kouči Slavie Jindřichovi Trpišovskému chybí kvalita na podhrotové pozici, koupí si Rumuna Nicolae Stancia. Na jaře Slavia spoléhala v obraně na dvojici Simon Deli a Michael Ngadeu, tedy na stopery z Pobřeží slonoviny a Kamerunu.

    Trenér fotbalistů Jaroslav Šilhavý bojuje s týmem o mistrovství Evropy.

    Především však jde o trenérovu náturu. Šilhavý je prostě opatrný kouč. Nenutí hráče do hry, která by byla sice riskantnější, ale v důsledku atraktivnější a při jejím zvládnutí účinnější.

    Je to škoda.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 4:01 pátek 10. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      57
    • Trapas
      50
    • Super
      46
    • Sladký
      45
    • Haha
      43
    • Cože
      42