Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Anglie myslí na titul. Může zahnat memento roku 1966?

    Symbol naděje. Anglii vede jako kapitán i střelec Harry Kane. Uspěje na mistrovství světa? | foto: ČTK

    Anglie, po Brazílii nejsledovanější tým světa, zatím na fotbalovém mistrovství světa šlape. Dva zápasy s Tuniskem a Panamou, dvě výhry, osm gólů, jen dva inkasované. V týmu nejlepší střelec turnaje Harry Kane. Může to stačit na titul, na druhý velký triumf v historii?

    Anglie vymyslela fotbal. Anglie má nejlepší ligu na světě, Premier League je neuvěřitelnou podívanou plnou famózních hráčů. Anglie je vlastně před každým mistrovstvím – Evropy či světa – zmiňována mezi favority.

    Jenže je to spíš železná košile, tedy zvyk. Možná i úcta k zemi, která dala světu tuhle geniální hru.

    Anglie totiž nevyhrává. Nikdy. Tedy skoro nikdy.

    Anglie ve druhém duelu šampionátu zničila Panamu.

    Je to až k nevíře, ale země královny Alžběty, The Beatles i Manchesteru United získala v historii jediný titul. V roce 1966 vyhrála mistrovství světa, které pořádala.

    A to ještě ve finále dala gól, který už desítky let zkoumají vědci. Střela Geoffa Hursta v prodloužení souboje s Německem se odrazila k brankové čáře a Tofik Bachramov, sovětský rozhodčí na čáře, ukázal, že šlo o gól.

    Nešlo. Asi…

    Ale to už je jedno, Anglie slavila, ale letopočet 1966 se postupně stal černou můrou dalších generací.

    Anglický fanoušek a jeho „originální“ tetování.

    Každý anglický tým, který vyrazí na šampionát, je konfrontován s faktem, že Anglie čeká už padesát dva roků na triumf. Ten tlak fotbalisty sžírá, ač jsou zvyklí na nejvyšší očekávání. Dosud žádný mančaft se s ním nevyrovnal  – i on stojí za tím, že Angličané pravidelně krachují v penaltových rozstřelech.

    Vždyť i Jürgen Klopp, německý trenér Liverpoolu, letos před turnajem požádal žurnalisty, aby připomínky jediného titulu vynechali ze svých článků.

    „Myslím, že můžete pomoct, pokud budete chtít. A to neznamená plnit roli jakýchsi roztleskávaček, nebo ignorovat chyby a selhání. Chci jen říct, abyste měli na paměti, že máte k dispozici relativní mladý tým, který se bude snažit odevzdat vše pro svou zemi. Možná zkuste snížit očekávání a tlak, možná by pomohlo, kdybyste z vašich počítačů pro letošní léto vymazali číslo 1966 a nechali současný tým napsat svou hlavní historii,“ pronesl.

    Angličtí tahouni: trenér Gareth Southgate a střelec Harry Kane.

    Povedlo se, například první výhra nad Tuniskem, k níž tým došel až po gólu v 92. minutě, byla přijímána velmi pozitivně. To dříve v Anglii nebylo, tlak médií je v této zemi až brutální.

    Proto je až směšné, když si tuzemští fotbalisté stěžují na (mini)kritiku, která se objevuje v Česku. V porovnání s Německem, jižní Amerikou, Itálií, Španělskem, Francií – o Anglii ani nemluvě – jde jen o slabý odvar.

    Ale zpět k mužstvu Anglie. V prvních dvou duelech vyhrálo a hned se mluví o útoku na mistrovský titul. Je to reálné? „Nemyslím si,“ řekl například v rozhovoru pro Deník český reprezentant Jiří Skalák, jenž kope v Brightonu.

    Angličané však mají trumfy, tím hlavním je střelec Harry Kane, který dal už pět gólů a přeskočil Cristiana Ronalda i Romela Lukaka v tabulce kanonýrů.

    Především ale musí mladý tým zahodit myšlenky na tlak, myšlenky na to, že Anglie ten titul už potřebuje. Pak je možné všechno.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:40 pondělí 22. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      8
    • Trapas
      7
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7