Ligový Expres: Světe, div se! Sparta (a král Stanciu) si zaslouží pochvalu

Je to tady: Nadešel čas, kdy si fotbalová Sparta zaslouží pochvalu. Také jste nečekali, že to přijde, že? Po ligové výhře nad Libercem, v níž kraloval nezastavitelný Nicolae Stanciu, padají na Letnou zasloužené komplimenty. Komentář v nové rubrice Ligový Expres nebude výjimkou. I když jsou tu – logicky – stále nějaká ta varování.

Dva roky zmaru, výměn trenérů, překotných nákupů. Šílených přestupů, propadáků na evropské i domácí scéně. Z fotbalové Sparty, největšího českého sportovního klubu, se stal fackovací panák.

Mohla si za to sama. Má nečitelné řízení, proto je nerozhodná. Překotně mění filozofii, koncepci.

Sparta je za to – po zásluze – tepaná.

Na Spartě je nyní veselo, v lize ještě neprohrála.

Ale když jsme schopni kritizovat, musíme uznat, že se v poslední době sune výš. K lepším dnům. Právě skončený týden budiž důkazem.

Letenští zvládli dva odlišné zápasy. Ukázali, že jsou schopni nastavit dvě tváře: Zaprvé klasickou sparťanskou, tedy tvrdou, odolnou, nekompromisní. Zadruhé technickou, atraktivní, tu, pro niž nakupuje hráče, jako je rumunský superšikula Nicolae Stanciu.

První případ se odehrál v pondělí v Ostravě. Nažhavený Baník hnaný narvaným stadionem chtěl Spartu rozbít, rozprášit. Hosté se však pustili do boje. „Byla to válka,“ řekl baníkovský záložník Robert Hrubý. „Konečně to byla ta stará Sparta. Nefňukala,“ doplnil ho po výhře Pražanů 1:0 ostravský kouč Bob Páník.

Od ligového matadora a jednoho z nejuznávanějších koučů je to poklona, která má váhu.

Benjamin Tetteh střílí parádní gól do sítě Liberce.

Druhá verze Sparty přišla na řadu o víkendu. Tým bravurně rozleptal soupeře z Liberce. Dával krásné góly, bavil, hrál technicky, rychle kombinačně.

Mladý střelec Benjamin Tetteh dal dva góly, ale – znovu to zopakujme – naprosto neuvěřitelný byl Stanciu.

Sparta se zkrátka zvedá, platí na ni tvrdá ruka trenéra Zdeňka Ščasného i větší zapojení Tomáše Rosického do každodenního života týmu.

Ale pozor! Stále je to křehké. Uvidí se v dalších zápasech. Hned ten páteční bude extratestem, Letenští jedou do Plzně. Ani poté to nebude žádná selanka: Výjezd do Olomouce, doma Mladá Boleslav s kanonýrem Nikolajem Komličenkem, poté do Zlína – a pak přijde derby se Slavií.

Slavii ničí zranění. Duel s Bohemians nedohrál útočník Stanislav Tecl.

Spartě, trochu paradoxně, pomáhá i propadák v Evropské lize. Na podzim ji čekají jen ligové zápasy a domácí pohár. To její hlavní konkurenti, Plzeň se Slavií, tříští pozornost i síly.

Právě na případu Slavie je vidět, že to není jednoduché. Tým, který porazil v Evropské lize silné Bordeaux, se pomalu stěhuje na marodku. Naposledy na ní skončil klíčový útočník Stanislav Tecl.

Vladimír Coufal, to je fotbalový terminátor.

A například obránce Vladimír Coufal hraje se zraněným kolenem. „Ale to je blázen,“ usmál se trenér Jindřich Trpišovský. „Je jako boxer. A k tomu umí fotbal,“ dodal na adresu jednoho ze symbolů nynější Slavie.

Ta v neděli překonala 1:0 Bohemians. Bylo to na sílu, na morál, jaký rozdíl od Sparty s Libercem! Ale tato vítězství častokrát dají víc.

Jak zareaguje Sparta? A Plzeň?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:10 úterý 22. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6
  • 4