Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kobe Bryant a jeho dcera (13) zemřeli při pádu vrtulníku. Cítím strašnou bolest, píše Michael Jordan

    • V neděli kolem desáté hodiny dopolední zemřel legendární basketbalista Kobe Bryant.
    • Na palubě soukromého vrtulníku Sikorsky S-76 cestovalo pět lidí, mezi nimi byla i jeho dcera Gianna.
    • Podle předběžných odhadů byla na vině závada v motoru a vrtulník navíc letěl v mlze.
    • Úřady nakonec potvrzují devět obětí, havárii neměl přežít nikdo, ani pilot.
    • Náhlá a tragická smrt jednoho z nejlepších sportovců světa vyvolává silné reakce nejen v basketbalovém světě.
    • Po Bryantovi zůstala vdova Vanessa a tři dcery, z nichž nejmladší je teprve půl roku.

    Kobe Bryant a jeho dcera Gianna | foto: Profimedia.cz

    Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant zahynul při dnešní havárii vrtulníku v Kalifornii. O úmrtí pětinásobného šampiona NBA a dvojnásobného olympijského vítěze informoval server TMZ. Spolu s ním zahynula i jeho třináctiletá dcera.

    Jednačtyřicetiletý basketbalista cestoval ve své soukromé helikoptéře s minimálně pěti dalšími lidmi, na palubě vrtulníku s ním byla i jeho třináctiletá dcera Gianna, její úmrtí dodatečně potvrdily kalifornské úřady. Po Bryantovi zůstala vdova Vanessa (37) a jeho tři další dcery: Natalia (17), Bianka (3) a sedmiměsíční Capri.

    Kobe Bryant a jeho manželka Vanessa, dcera Capri se narodila v červnu.

    Stroj, kterým měla být soukromá helikoptéra Sikorsky S-76, se zřítil poblíž rezidence Kourtney Kardashianové v Calabasasu a po pádu jej zachvátil oheň, nikdo na palubě havárii nepřežil. Úřady potvrdily pět mrtvých a později byl počet obětí zvednut na devět, zemřel také John Altobelli, basketbalový trenér univerzity v Orange County.

    Příčiny nehody se vyšetřují, ale svědci údajně zaslechli podivný zvuk, který vrtulník před pádem vydával, kouř na místě tragédie po zřícení zahlédla skupina cyklistů. Bryant mířil do své Mamba Sports Academy v Thousand Oaks, kterou založil pro nadějné talenty.

    Zpráva o úmrtí Kobeho Bryanta přerušila v jeho rodné zemi běžné vysílání televizních stanic, v šoku jsou nejen sportovci a kolegové, ale hlavně fanoušci. Ti se už scházejí před jeho domem a kladou na trávu květiny a svíčky, vzpomínka na Bryanta se promítá na velkoplošných obrazovkách.

    Na velkoplošné obrazovce se promítá vzpomínka na Kobeho Bryanta.

    Fanoušci se scházejí před jeho domem.

    Nejhůře to samozřejmě, kromě pozůstalých, kteří nyní prožívají velkou tragédii, nesou bývalí Bryantovi spoluhráči i protihráči.

    „Jsem z této zprávy v šoku,“ uveřejnil své prohlášení Michael Jordan, legenda Chicago Bulls, „slova nedokážou popsat, jakou cítím bolest. Miluji Kobeho, byl pro mě jako bratr. Často jsme spolu hovořili a to mi bude strašně chybět. Byl to také úžasný otec, který hluboce miloval svou rodinu. (...) Yvette a já vyjadřujeme hlubokou soustrast Vanesse, organizátorům Lakers a basketbalovým fanouškům celého světa.“

    Kobe Bryant (Lakers) a Michael Jordan (Chicago Bulls)

    Basketbal je v USA vedle baseballu nejsledovanějším sportem, není proto divu, že zpráva zasáhla celou zemi, fanoušci nosili Bryantův dres na nedělní zápasy a ty byly přerušovány vzpomínkou na Kobeho, jemuž se málokdo mohl rovnat.

    Hráči a fanoušci LA Lakers poté, co se dozvěděli o úmrtí Kobeho Bryanta.

    Šokovaní hráči Houstonu Rockets se dozvěděli o úmrtí Kobeho Bryanta.

    Šokovaní hráči Houstonu Rockets se dozvěděli o úmrtí Kobeho Bryanta.

    „Kobe byl gigant, který inspiroval, ohromoval a nadchnul lidi po celém světě svými dovednosti. Udivoval nás svým intelektem a pokorou coby otec, manžel, kreativní génius a velvyslanec hry, kterou miloval,“ napsal k jeho úmrtí starosta Los Angeles Eric Garcetti.

    Kobe Bryant byl také miláčkem PR agentur, lze jen těžko spočítat, kolik si vydělal na reklamách a díky sponzoringu, jen za Nike a Adidas, pro něž dělal reklamu mnoho let, si přišel na nepočítané miliony. Peníze se ale vždy snažil vracet zpět do sportu a jeho akademie je jedním z příkladů.

    Olympijský vítěz z Pekingu a Londýna ukončil kariéru v roce 2016 po dvaceti sezonách v NBA, které vesměs strávil v dresu Los Angeles Lakers. Bryant byl jedním ze sedmi hráčů, kteří během kariéry v NBA pokořili hranici 30 000 bodů. Jeho bilanci 33 643 bodů v sobotu překonal LeBron James a v historickém pořadí ho odsunul na čtvrté místo.

    Během kariéry získal Bryant vedle pěti prstenů pro vítěze NBA a zlatých olympijských medailí i dvě ceny pro nejlepšího hráče play-off či cenu pro nejužitečnějšího hráče zámořské soutěže.

    Ocenění ale sbíral i po ukončení kariéry. V roce 2018 vyhrál za svůj krátký animovaný film Drahý basketbale Oscara a získal i televizní cenu Emmy.

    Záběry nehody helikoptéry, ve které cestoval spolu s dalšími lidmi Kobe Bryant a jeho dcera Gianna:

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:34 pondělí 25. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      75
    • Sladký
      60
    • Trapas
      55
    • Cože
      53
    • Haha
      52
    • Super
      48
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...