Nebudu jen driblovat a držet zobák. Tak žil Kobe Bryant

Celý svět se klaní při vzpomínce na Kobeho Bryanta, basketbalistu, který zemřel při pádu helikoptéry. Není to jen úcta vůči fenomenálnímu hráči, ale také k muži, který vylezl z klece zvané profesionální sport.

Jsou dva důvody, proč se Kobe Bryant stal světovou celebritou. Zaprvé jeho sportovní um, nevšední basketbalová genialita. Zadruhé jeho mimosportovní život plný vzruchu, úspěchů, záslužných činů, ale s jednou černou skvrnou.

Sportovní svět je v šoku, Kobe Bryant zemřel.

Jeho zvláštnost evokuje už jméno, jež dostal od rodičů, táta (rovněž bývalý profesionální basketbalista) s mámou ho pojmenovali podle japonského města, ale také steaku…

Výjimečný byl Bryant na hřišti. Během své dvacetileté kariéry v dresu Los Angeles Lakers (za jiný klub nehrál) se stal pětkrát vítězem NBA a dvakrát získal zlato z olympijských her. Patří mezi sedm hráčů v historii, kteří se dostali nad hranici nastřílených 30 tisíc bodů.

To jsou fakta.

Ale jako emotivní důkaz vezměme jeho poslední zápas. V dubnu 2016 se v LA utrácelo za basket ve velkém. Lístky stály více než tisíc dolarů. Na svém místě samozřejmě seděl i Jack Nicholson, asi nejslavnější fanoušek Lakers. I on byl u večera, který vstoupil do dějin.

I herec Jack Nicholson byl obdivovatelem Kobeho Bryanta.

„Kdokoli dal tuhle šílenou sumu, dostal za své peníze maximum,“ pronesl Bryantův spoluhráč Jordan Clarkson.

Kobe dal sbohem a jen tak mimochodem nasázel proti Utahu Jazz 60 bodů.

„Hecoval jsem ho, ať se loučí 50 body. A ten darebák jich dal 60!“ napsal proslulý obr Shaquille O’Neal, letitý Bryantův spoluhráč. Spolu vyhráli mnohé, pak se rozhádali, ale nakonec se dali znovu dohromady.

Byl to vskutku impozantní výkon, který navíc Kobe ve svém klasickém stylu ještě vylepšil při pozápasovém hodnocení.

„Co vám mám říct? Mamba končí,“ začal a využil přezdívku, již vymyslel sám sobě, „pořád nemůžu uvěřit tomu, jak se to všechno událo. Bylo to bláznivé a magické, jako u Kobeho tolikrát.“

Kobe Bryant byl i velký herec.

Basketbalistovy výroky naznačují, že byl i PR machr. Žádné „tak určitě“, „míč je kulatý“, „začíná se za stavu 0:0“.

I tímto vystupováním získal mraky fanoušků, které neztratil, ani když byl v roce 2003 obviněn ze znásilnění mladé recepční v hotelu.

Odsouzen nakonec nebyl, potíže však jistě zažil. Přiznal totiž, že se s ženou vyspal, přitom byl, jak říkal šťastně, ženatý. Nakonec byl případ uzavřen mimosoudním vyrovnáním, jehož podrobnosti nebyly zveřejněny.

Bryant byl vždycky rád, když měl jeho hlas odezvu. Postavil se proti Donaldu Trumpovi, prezidentovi Spojených států amerických, jehož příznivci kritická slova odbyli jako hlas sportovce.

Kobe Bryant získal v roce 2018 Oscara.

Kobe to nepřešel. A v březnu 2018 si našel perfektní místo na odpověď. Byl totiž vyznamenán v oblasti, v níž by málokdo čekal jeho úspěch. Získal filmového Oscara za scénář k nejlepšímu krátkému filmu.

Režisér Glen Keane totiž natočil snímek na základě jeho dopisu, v němž oznámil konec kariéry. Bryant se v něm vyznal k lásce ke hře. Film dostal jméno Drahý basketbale a také Oscara.

„Od basketbalistů se očekává, že budou držet zobák a driblovat, ale my umíme víc,“ pronesl na pódiu.

To ostatně dokazoval celý život…

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:54 neděle 31. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 37
  • 36
  • 36
  • 33
  • 30