Nové “Kiki a Hermi” zahodily olympijskou šanci. Proč na Copacabaně neuspěly?

Měly nahradit populární a úspěšný pár známý jako Kiki a Maki. Jenže plážové volejbalistky Markéta Sluková (Maki) s novou partnerkou Barborou Hermannovou na olympiádě v Riu neuspěly. Rozbití dvojice Sluková, Kristýna Kolocová je proto minimálně diskutabilní.

Výsledky mluví jasně.

V Londýně skončil později rozbitý pár Markéta Sluková - Kristýna Kolocová pátý. To byl skvělý úspěch a také předzvěst, jak by řekli komunisté, světlých zítřků.

Jenže přišel červen 2015 a Kolocová byla najednou na dlažbě. Simon Nausch, trenér a snoubenec Slukové, řekl: „Potřebujeme jinou partnerku.“ Proto se na scéně objevila Barbora Hermannová.

„Měl jsem s tímhle týmem od začátku velmi nebezpečnou filosofii, které hodně lidí nerozumělo. Vloni jsme měli jiný tým a velký sen byl jet na olympiádu jako špičkový tým. Během první půlky roku 2015 jsme ale viděli, že to není možné. Důvody tým zná, hráčky je znají a řekli jsme si, že starý tým nemůže jet jako top tým. Tak jsme udělali změnu, a protože Maki a Kiki nesměly jít dolů, tak jsme řekli, že se rozdělíme, dokud jsme ve špičce,“ vysvětloval v Brazílii Nausch.

Dvojice Sluková - Hermannová pak skončila na olympiádě v Riu, kde se hrálo na proslulé pláži Copacabana, na dělené sedmnácté příčce.

Byl to tedy dobrý tah? Vždyť Nausch nepohřbil jen sportovně úspěšné duo, ale také velmi dobře zaběhnutou marketingovou značku. Kiki a Maki, to znal každý. “Jsou naší vlajkovou lodí,” říkal o Slukové s Kolocovou i předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník.

Dnes je tu pár Sluková - Hermannová, který nemá takovou tvář. A ač během sezony dosáhl zajímavých výsledků, například druhého místa na mistrovství Evropy, na scéně nejdůležitější propadl.

Dívky vyhrály jen jeden zápas ze čtyř a do vysněného osmifinále, tedy mezi šestnáct nejlepších dvojic světa, se neprobojovaly.

„Odehrály jsme tři kvalitní zápasy. Nemáme se za co stydět. Snažily jsme se porovnat s nejlepšími, navíc naše skupina byla těžká, mohly jsme z ní vypadnout,“ glosovala Hermannová.

„Náš minulý rok byl hodně pestrobarevný, plný všeho, takže si po sezoně sedneme a týmově musíme probrat, co vlastně od sebe chceme. Moc bych si přála, abychom měly takové výsledky každý rok, ale potřebujeme si cíle nastavit reálně, aby to potom nevedlo k nějakému zklamání nebo mystifikaci okolí, že patříme na bedny světovek, a my tam ještě nepatříme. Nebo naopak,“ přemítala Sluková po vypadnutí z olympijského turnaje.

Jenže mělo by to být trochu jinak. Pokud Nausch rozbil pár, který patřil do světové špičky - a hledal lepší alternativu - měla by dvojice Sluková, Hermannová myslet na nejvyšší příčky. Navíc když sám rakouský trenér v Riu prohlásil: “Jsme na pětašedesáti procentech možností.”

Ano, je možné, že půjdou jeho svěřenkyně nahoru. Jedno je však jisté už dnes, kvůli pokusu se promrhala jedna olympijská šance.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:17 neděle 11. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 14
  • 12
  • 11
  • 9
  • 9