Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vyděsila Sparta Plzeň? Kdo je blíž titulu?

    David Lafata, nebo Pavel Horváth. Sparťan, nebo Plzeňák. Kdo bude slavit titul ve fotbalové lize? | foto: iDNES.cz

    Jaro ve fotbalové lize má za sebou dvě kola – i ta ukázala, že jde o ligu dvou pánů, Plzeň se Spartou se zase o něco vzdálily týmům za nimi. Zásadní rébus zní: Kdo zvedne v květnu pohár pro mistra? Viktoria, nebo Sparta. „Jsou nedostižitelní,“ uznal i prezident Slavie Jiří Šimáně.

    Západočeši obhajují ligový triumf. „To je pro nás velká motivace, ještě jsme to nedokázali,“ řekl nový kapitán mužstva Daniel Kolář.

    Proti nim však jde posílená Sparta. „Máme nejlepší mužstvo za poslední léta,“ varoval rivala trenér Zdeněk Ščasný.

    Jeho slova se potvrdila v Evropské lize. Sparta z ní doslova vypráskala ruský Krasnodar, klub s rozpočtem 1,5 miliardy korun. To je pro Čechy číslo z jiné galaxie: nejbohatší Sparta má na rok 300 milionů, Plzeň o sto méně.

    Přesto letenský celek dominoval – s celkovým skóre 4:0 postoupil do osmifinále, kde se poměří s Laziem Řím, někdejším mužstvem fenomenálního Pavla Nedvěda.

    Bude to velká událost, další z vrcholů sezony, přesto kouč Zdeněk Ščasný netají: „Naší prioritou je získat mistrovský titul.“ Důvody jsou dva, zaprvé samozřejmě euforie spojená s pohárem a triumfem, zadruhé snadnější cesta mezi evropskou elitu, která se potkává v Lize mistrů.

    Sparťané slaví, jsou v osmifinále Evropské ligy.

    Ano, úspěch v Evropské lize je fantastická věc, jenže je to „jen“ druhá liga. V Lize mistrů hrají ty Barcelony, Realy, Bayerny, Juventusy, v ní se rozdělují násobně větší peníze.

    Co mluví pro konečný úspěch Plzně? A Sparty? Tady jsou 3+3 argumenty.

    PLZEŇ má náskok: Tři body, to není málo. Navíc vyhrála domácí zápas 2:1. Pokud by na Letné neprohrála, musí mít Sparta na konci sezony minimálně o bod více. V případě shody by slavila Viktoria – a to už počtvrté za poslední šest let. To by byla dominance a potupa Sparty. Ta by měla na kontě jeden titul za stejnou dobu.

    Když Plzeň slavila na jaře 2015 mistrovský titul, věnovala ho Marianu Čiškovskému

    PLZEŇ je v závětří: Viktoria je prostě pořád menší klub. „Je těžší hrát fotbal ve Spartě,“ řekl i plzeňský ředitel Adolf Šádek. Možná to to od něj byl spíše kalkul, psychologická hru, jenže má pravdu. Sparta je pod největším tlakem, Plzeň (mírně) v pozadí.

    PLZEŇ hlídá Horváth: Životospráva, to je plzeňská potíž. Projevilo se to, když z kabiny zmizel boss Pavel Horváth. Minulé léto skončil jako hráč, začal trénovat Domažlice. V Plzni měly myši pré. Horváth se však později vrátil jako asistent nového kouče Karla Krejčího. Ne, není abstinent, miluje zábavu, ale hráči ho berou jaké svého šéfa. A on je zkrotí.

    Momentka z podzimního vzájemného zápasu: David Bičík je pokořen, Plzeň vede nad Spartou 1:0.

    SPARTA má lepší los: Doma je Sparta stoprocentní, vyhrála všechny ligové zápasy. Válí i v Evropské lize. Proto je pro ni jarní program darem. Na svém stadionu přivítá Plzeň, Slavii, Mladou Boleslav (to už zvládla – 2:0), Liberec a Jablonec.

    Tři hvězdičky na dresu Davida Lafaty značí, že má Sparta na kontě šestatřicet titulů.

    SPARTA „udělala“ posily: Zdá se, že po letních průšvizích jménem Marcus Steinhofer, Paixao – pravda, povedl se Kehinde Fatai – nyní na Letné vsadili na správné nové koně. Liberecký Josef Šural dal v prvních dvou zápasech v lize dva góly, mladoboleslavský Ondřej Zahustel se neuvěřitelně rychle zabydlel na pravé straně obrany. Až tak, že se dostal do ideální sestavy čtvrtečních duelů Evropské ligy.

    SPARTA má Lafatu: Doléčuje zranění, to je pravda. Ale také je jen jeden. David Lafata, to je mašina na góly. Sice i on stárne, ale mimo zdraví nejsou žádné důvody, aby zase nebyl zbraní hromadného ničení.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 26. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Sladký
      19
    • Super
      12
    • Trapas
      12
    • Cože
      11
    • Tvl
      11
    • Haha
      8