Zlaté holky Siniaková a Krejčíková: Soupeřky drtily už coby teenagerky, pomohly jim legendy

Na kurtu by spolu mohly hrát i se zavázanýma očima. Kateřina Siniaková (25) a Barbora Krejčíková (25) v neděli dokázaly, že jsou v současné době patrně nejsehranějším tenisovým párem na světě. Ve finálovém zápase porazily Švýcarky Golubicovou a Bencicovou ve dvou setech 7:5, 6:1 a vezou domů olympijské zlato, což se žádné české tenistce předtím nepodařilo. Siniaková s Krejčíkovou ničí své soupeřky už téměř deset let! V kariéře jim hodně pomohly dvě legendy, které nyní Kateřina s Barborou překonaly. Jedna z nich už je v tenisovém nebi.

„Ještě mi úplně nedochází, že jsme vyhrály olympiádu. Bylo to těžkých deset dní, zápasy byly hodně natřískané za sebou, o to mě více těší, jak jsme to s Katkou dokázaly,“ řekla po finálovém zápase šťastná Barbora Krejčíková.

Podobně dojatá byla i její parťačka a velká kamarádka Kateřina Siniaková, která odehrála famózní zápas.

Před cestou do Tokia přitom obě české tenistky překypovaly sebevědomím a jednoznačně vyhlásily útok na zlatou medaili.

Nikdo se jejich odvážným slovům příliš nemohl divit. Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková spolu hrály už jako nadějné teenagerky a od juniorských let byly postrachem soupeřek po celém světě.

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková spolu hrály už v juniorském věku.

V roce 2013, kdy bylo Kateřině s Bárou 17 let, opanovaly společně juniorskou čtyřhru na French Open. Za celý turnaj neztratily ani sadu!

Role velkých favoritek Siniaková a Krejčíková pak potvrzovaly i na dalších turnajích. Postupně vyhrály juniorský US Open, Canadian Open Junior Championships a Wimbledon.

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková jsou nejlepší ženský deblový pár.

Nadějím českého ženského tenisu se dařilo i po přechodu mezi dospělé. V roce 2018 Kateřinu a Barboru vyhlásila Ženská tenisová asociace deblovým párem roku. 

V témže roce Siniaková s Krejčíkovou opanovaly už i „dospělácký“ Wimbledon a dostaly se také na první místo žebříčku mezi nejlepšími ženskými tenisovými páry.

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková slaví zlato.

Zatímco na kariéru Kateřiny Siniakové měla velký vliv slavná Helena Suková, která byla členkou jejího trenérského týmu, Barboře Krejčíkové pomáhala jiná tenisová legenda, Jana Novotná, dlouholetá parťačka právě Sukové.

Je to skoro až pohádkové spojení. Dvě vynikající deblistky, které byly v 90. nejlepším ženským párem na světě, předávaly své umění talentovaným dívkám, které je od samého začátku braly jako svůj velký vzor.

Barbora Krejčíková s legendární Janou Novotnou

Krejčíková chtěla pár rad, Novotná z ní udělala šampionku!

Konkrétně příběh o tom, jak Barbora Krejčíková před lety poprosila Janu Novotnou o radu a ona se stala její trenérkou, nedávno dojal celý tenisový svět.

Nadějná tenistka ještě coby teenagerka navštívila Janu Novotnou i se svými rodiči v jejím domě. Na zahradě wimbledonskou šampionku pak skromně poprosila, zdali by jí pomohla s kariérou.

Krejčíková chtěla jen pár rad. Novotná ale neváhala a Barbory se hned ujala, protože v ní viděla obrovský potenciál.

„Okamžitě souhlasila, byla jsem moc překvapená. Ani jsem nečekala, že mě povede jako trenérka, jen jsem chtěla pár rad, ale ona mi říkala, že jí tenis chybí a bude se mnou cestovat po turnajích,“ zavzpomínala před časem Krejčíková na osudný moment kariéry pro NY Times.

Legendární Jana Novotná učila Barboru, jak se chovat na kurtu, ale i mimo něj. Byla nejen trenérkou, ale také mentorkou a velkým životním vzorem.

Spolupráce, která nesla ovoce, musela bohužel skončit už po dvou letech. Novotná totiž sváděla boj s rakovinou a nezvládala Barboru doprovázet na turnajích a trénovat s ní na kurtu.

V listopadu roku 2017 po dlouhém a těžkém boji se zákeřnou nemocí Jana Novotná zemřela.

„Když jsem Janu viděla naposledy, řekla mi, abych vyhrála grandslam. Povedlo se mi to,“ řekla před třemi lety Krejčíková, která letos Janě Novotné udělala dvojnásobnou radost.

V červnu Krejčíková opanovala prestižní French Open jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře s parťačkou Siniakovou. A teď přišla ještě zlatá medaile z Tokia, které se Jana Novotná nikdy nedočkala. S Helenou Sukovou v roce 1988 získala „jen“ stříbro.

Své svěřenkyni, kterou jistě bedlivě sleduje z tenisového nebe, to to ale určitě nebude zazlívat...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:54 pondělí 29. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 3
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1