Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Neumannová poučuje sportovce, jak pracovat po kariéře. I po stomilionovém průšvihu

    Kateřina Neumannová | foto: archiv

    Bude školit sportovce, jak se srovnat s koncem kariéry. Jak být úspěšný i na jiném poli, než je sport. Kateřina Neumannová, druhdy skvělá lyžařka, ale také prezidentka mistrovství světa v Liberci, které skončilo stamilionovou sekerou, vystoupí v pondělí na Fórum nazvaném Duální kariéry.

    Českému olympijskému výboru zajistila slávu, zlatou medaili. Za to dostala příjemnou funkci. Stala se manažerkou akce nazvané Duální kariéry. To není úplná novinka, o vzniku projektu se mluvilo delší dobu. Nyní je však jasné, že Kateřina Neumannová, kdysi miláček národa, pak vyvrhel, bude svým následovníkům opravdu radit, co s druhým životem.

    Tomáš Řepka, rebel a tak trochu blázen mezi fotbalisty, nazval konec kariéry „polosmrtí”.

    Pro sportovce je to těžké, o tom žádná. Odmalička měli nalinkovaný režim, jasný cíl. Pak přijde prázdno, přitom jsou většinou tak v polovině životní cesty. A najednou rána. Proto je chvályhodné, že se olympijský výbor o bývalé reprezentant stará.

    Proto bude v pondělí pořádat seminář, na nějž pozval i novináře. „Rádi bychom Vás pozvali na Fórum Duální kariéry. O svých zkušenostech budou diskutovat bývalí sportovci, kteří svou pracovní kariéru už úspěšně nastartovali – například Kateřina Neumannová,” stojí v pozvánce.

    To je však kámen úrazu. Neumannová není rozhodně vzor, jak si po kariéře poradit. Otevřela sice penzion na Šumavě, ale jinak těží především z minulých vazeb, především na politiky.

    Jedna z nejslavnějších momentek české sportovní historie.

    Pracovala jako poradkyně na ministerstvu školství, angažuje se i v olympijském výboru jako manažerka projektu Duální kariéry. V létě byla v době olympiády v Rio de Janeiru tváří olympijského parku na Lipně.

    Především však pracovala jako ředitelka mistrovství světa v lyžování, které se konalo v roce 2009 v Liberci. „Zvládnu to,“ věřila, ač v té době neměla žádné manažerské zkušenosti.

    Do funkce ji tehdy usadil zákulisní hráč, otec její dcery a její tehdejší partner Josef Jindra. Skončilo to obřím průšvihem – dluhem více než 108 milionů korun a hodně naštvanými věřiteli, kteří se nikdy nedočkají satisfakce.

    „Byla to pro mě silná životní zkušenost, i po té negativní stránce mě to ale posunulo někam dál. Kdybych se znovu historicky ocitla v tom bodu a věděla to, co vím teď, kdybych věděla, co se bude dít, tak by to rozhodnutí asi bylo jiné,“ přiznala později. „Ten kříž si ponesu celý život.”

    Rozporuplně dopadl také běžkařský závod na Pražském hradě. Tehdy musely sníh do srdce Prahy navozit kamiony a Neumannová si za tuto aktivitu vysloužila ekologickou anticenu pojmenovanou Ropák.

    Nyní je přesto ženou, jež má poučovat končící sportovce. „Je malá část sportovců, kteří tento projekt nepotřebují, protože se během své kariéry zajistí na celý zbytek života. Další sportovci už vědí dlouho, co budou dělat, naskočí buď do své firmy, anebo firmy někoho známého. Pak je tady ale zbylých devadesát pět procent sportovců, kteří práci po konci kariéry nemají. A to ať skončí dobrovolně, nebo jim kariéru ukončí zranění. My děláme to nejmenší, čím jim můžeme vrátit, že dlouhá léta reprezentovali naši zem,” řekla v rozhovoru pro server Aktuálně.

    Toto její angažmá naplňuje bezezbytku rčení o kozlovi, který se stal zahradníkem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:10 pátek 17. března 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      143
    • Super
      34
    • Tvl
      27
    • Haha
      16
    • Cože
      16
    • Sladký
      13
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...