Famózní úspěch! Plíšková je poprvé ve finále Wimbledonu, prolomila britské prokletí

Tenistka Karolína Plíšková postoupila poprvé do finále Wimbledonu. Česká hráčka porazila v semifinále na trávě v All England Clubu turnajovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska 5:7, 6:4 a 6:4. O svůj první grandslamový vavřín bude hrát v sobotu se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Australanka v prvním semifinále zdolala Němku Angelique Kerberovou 6:3 a 7:6.

Devětadvacetiletá Plíšková je první Češkou ve finále Wimbledonu po sedmi letech. Navázala na Petru Kvitovou, vítězku londýnského turnaje z let 2011 a 2014. 

Slavný travnatý grandslam vyhrály i Jana Novotná (1998) a devětkrát rekordmanka Martina Navrátilová, ale ta získala všechny tituly pod americkou vlajkou.

„Samozřejmě to zní skvěle, že jsem ve finále. V minulosti jsem neprošla dál než přes čtvrté kolo, jsem ráda, že jsem to dala,“ řekla Plíšková po finále.

„Je strašně těžké si to užít, soustředíte se na každý míček, hrajete tvrdě. Je to těžké hrát s takovou hráčkou, je silná a hraje podobným stylem jako já. Bylo to velmi těsné, ale jsem šťastná, že jsem to zvládla,“ dodala.

„Chtěla bych poděkovat svému týmu. Sašovi za to, že mi pomohl. Snažím se být pozitivní, nikdy jsem nezapomněla hrát tenis. Chci jim poděkovat, jsou super a pomáhají mi,“ nechala se také slyšet.

„Byl to skvělý tenis z obou stran. Ona hrála tak rychle, že je těžké přemýšlet, co se děje. Vydržela jsem soustředěná a jsem přešťastná, že jsem prošla do finále,“ dodala.

Plíšková od začátku zápasu výborně podávala a získávala gamy jistě. Při servisu Sabalenkové si postupně vypracovala v úvodní sadě osm brejkbolů, ale Běloruska pokaždé pod tlakem zahrála skvěle. Za stavu 5:5 vedla česká tenistka 40:0 a měla ještě jednu šanci získat podání soupeřky, ale ani jednou neuspěla. 

„Byla jsem frustrovaná, ona vždycky dala neuvěřitelný servis a zahrála (při brejkbolu) výborně,“ řekla Plíšková.

První set rozhodla dvanáctá hra při podání Plíškové. Bývalá světová jednička mimo jiné zkazila smeč, poprvé čelila brejkbolu, který byl zároveň setbolem, a udělala dvojchybu.

Plíškovou mohla nevydařená koncovka první sady rozhodit, ale udržela koncentraci a dál se mohla opřít o svoji největší zbraň: o servis. A konečně prorazila podání Bělorusky, čistou hrou zvýšila na 3:2 a brejk vzápětí potvrdila suverénně v gamu, v němž dala tři esa. Sabalenková více chybovala a Plíšková nekompromisním forhendem druhý set uzavřela.

Karolína Plíšková v akci

Do rozhodující sady vstoupila klidně a jistě působící Plíšková dalším brejkem. 

„Plíšková krásně drží nervy,“ chválila ji Navrátilová při komentování v televizi. 

Česká hráčka už si nepřipustila Bělorusku k tělu. Před svým podáním při mečbolu se lehce usmála a utkání uzavřela třináctým esem. Celkem zaznamenala 31 vítězných míčů a jen 17 nevynucených chyb.

Grandslamový turnaj může mít podruhé za sebou českou vítězku. Na pařížské antuce v červnu senzačně triumfovala Barbora Krejčíková. Plíšková je ve finále na turnaji velké čtyřky podruhé v kariéře. Poprvé se do něj dostala v roce 2016 na US Open, kde prohrála s Kerberovou.

Karolína Plíšková

Bartyová, která měla díky postupu do semifinále jisté, že zůstane světovou jedničkou, si zahraje o druhý grandslamový titul. Poprvé uspěla předloni na Roland Garros. Ve Wimbledonu může navázat na svůj úspěch z juniorek, mezi kterými zde zvítězila před deseti lety.

V nervózní první hře zápasu s Kerberovou odvrátila Bartyová brejkbol a pak šla díky aktivnímu tenisu rychle do vedení 3:0. Brejk do konce sady udržela. Ve druhém setu naopak 0:3 prohrávala, ale nedovolila Němce set za stavu 3:5 dopodávat. V tie-breaku rychle vedla 6:0 a proměnila třetí mečbol.

„Je to neuvěřitelné a jsem blízko naplnění svého dětského snu. Mám za sebou vzestupy a pády a lidi, kteří mě sem dovedli. Hrát finále Wimbledonu je nejvíc ze všeho,“ radovala se pětadvacetiletá Bartyová, jež je první Australankou ve finále turnaje po 41 letech. Navázala na Evonne Goolagongovou, která v roce 1980 získala svůj druhý wimbledonský titul.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:08 pátek 5. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 9
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4