Proti světovým jedničkám propadli. Berdych a Plíšková mají hodně společného

Oba mysleli na životní triumf. Ale snům je konec. České tenisové jedničky vypadly ve čtvrtfinále Australian Open, k prvnímu grandslamovému titulu bylo daleko. Tomáš Berdych prostě nemá na Rogera Federera, Karolína Plíšková se souží v duelech se Simonou Halepovou. Nejen to mají tuzemské hvězdy společné.

Mnoho podobného měly zápasy českých celebrit ve čtvrtfinále prvního grandslamu sezony.

Zaprvé proti nim stáli nepříjemní protivníci, doslova jejich černé můry.

Tomáš Berdych prohrál s Rogerem Federerem osmkrát v řadě, tentokrát padl ve třech setech.

„Obávám se, že proti němu už to prostě nedopadne. Jsou věci, které jsou určitým způsobem v životě nalajnované. Tohle ke mně a k tenisu patří, musím to sám přemoci. Jsou to věci, které kolem mě prolétnou, a já se na ně jen koukám,“ řekl Berdych po zápase v rozhovoru s českými novináři.

Karolína Plíšková je na tom podobně. Současná světová jednička Simona Halepová jí ani trochu nevyhovuje.

„Můj servis proti ní není tak účinný. Skvěle returnuje, má silný bekhend. Určitě jsem mohla hrát lépe v některých momentech, zvlášť v těch klíčových. Ale naše zápasy jsou pořád stejné – ona má prostě moji hru ráda. Dokonce i když spolu trénujeme, mám úplně stejný pocit,“ přiznala Plíšková.

Bilance jí dává za pravdu, proti Rumunce odcházela z kurtu po šesti soubojích jen jednou jako vítězka.

Zadruhé ani jednomu z Čechů nepomohl snový start do zápasu. Berdych i Plíšková vedli 3:0 v prvním setu, nakonec ani jeden neuhrál ani sadu.

Berdych měl ještě za stavu 6:5 setbol, ale ani to mu nepomohlo. „Je to všechno jen kousíček, bylo to o jednom balonu a byl by to možná úplně jiný večer,“ litoval. „On se pak dostal hrozně na koně, trochu z něj spadla nervozita a pak už to s ním bylo hodně těžké,“ připustil.

Plíšková na tom byla podobně. Za stavu 3:0 navíc mohla Halepové ukrást její další podání. V rozhodující chvíli však zaváhala.

„Neříkám, že bych pak první set uhrála jistě, ale dost pravděpodobně ano,“ láteřila. Od té chvíle prohrála devět her za sebou. A bylo prakticky rozhodnuto.

Proto mají oba dál před sebou životní cíl. A to vyhrát aspoň jeden z grandslamů.

„Nasbírám zkušenosti, a i kdyby to mělo trvat další dva roky, tak se to zlepší a najdu hru i na Halepovou a podobné holky. Uvidíme příště, ale nešťastná nejsem,“ vzkázala Plíšková.

Roger Federer míří v Melbourne za dalším grandslamovým triumfem.

V tomto ohledu však najdeme mezi ní a Berdychem velký rozdíl. Ona má v pětadvaceti letech stále mnoho let před sebou.

Berdych je ve dvaatřiceti letech v závěrečné fázi kariéry. Navíc má za sebou velké zdravotní problémy, značnou část minulé sezony musel vynechat kvůli zranění zad.

Zase na druhou stranu se kvůli tomu nyní bude soustředit na velké turnaje, menší podniky omezí. „Momentálně pro mě není důležité honit zápasy a body. Tady jsem si dokázal, že pokud jsem připraven, můžu odehrát dobrý turnaj,“ řekl.

Další možnost na splnění snu bude mít hvězdné duo na přelomu května a června v Paříži.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:29 čtvrtek 24. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4