Plíšková a její první titul: Její cesta zase ukázala, jak je ženský tenis „šílený“

Je to zábava, ale také nápor na nervy. Zapeklitost ženského tenisu je legendární. Znovu ji potvrdila Karolína Plíšková, česká hvězda, která ovládla v Brisbane prestižní turnaj WTA. K triumfu však došla po řádně klikatých stezkách.

Nevyzpytatelnost dam s raketami je stará vesta, známá věc. Ženy mají ve hře mnohem větší výkyvy než muži. To není výtka, tak to prostě je. Bylo a bude.

Karolína Plíšková s trofejí za triumf v Brisbane

Jiří Fencl, trenér, který vedl sestry Plíškovy, Ivetu Benešovou či Lucii Hradeckou, kdysi pronesl: „Klasický ženský výsledek? 6:1, 0:6, 6:0.“

Důkazem budiž i dva duely Karolíny Plíškové v Brisbane. Ve finále otáčela stav, ač byla úplně dole. „Myslela jsem si, že už nemám šanci,“ připustila po vítězství nad Lesjou Curenkovou.

Jenže aby se do tohoto duelu vůbec dostala, musela absolvovat ve čtvrtfinále souboj, který přesně potvrzuje Fenclova slova.

Ajlu Tomljanovičovou porazila 6:1, 1:6, 6:1. To byl přece bláznivý zápas!

Karolína Plíšková a její klasické vítězné gesto

„Byl to zvláštní zápas. Snad nikdy jsem nehrála zápas, ve kterém každý set utekl tak rychle, ale je to tady rychlé a to se stává. Rozhodly začátky setů, ty byly důležité,“ popisovala Plíšková.

Byla to fakt horská dráha. V prvním setu nastřílela Plíšková osm es a sokyni zničila. Ve druhém naprosto vypadla z role. Jenže pak zase tlustá čára – a česká hvězda ve třetí sadě ovládla 12 ze 13 prvních míčů. Bylo rozhodnuto.

Karolína Plíšková začala rok 2019 skvěle.

Ve finále to bylo rovněž pořádně zamotané. Plíšková v titulovém souboji s Curenkovou prohrávala už 4:6 a 3:5 a působila odevzdaně. Vyhazovala servisy, úspěšnost prvního podání, její klíčové zbraně, spadla pod 50 procent.

„Začínala jsem být naštvaná, frustrovaná. Rozbila jsem raketu. Zkoušela jsem všechno možné, ale když to vypadalo nadějně, tak se to po…,“ přiznala.

Jenže pak přišel zásah (skoro) shůry. Na lavičku dorazila její trenérka Rennae Stubbsová a Plíškovou lékařským žargonem nahodila.

„Pořád věřila, že můžu vyhrát. Hrála jsem daleko za svými možnostmi. Ona říkala, že mi naprosto věří, což mi dodalo sebevědomí a víru, že to můžu zvládnout,“ děkovala hráčka. „Ještě není konec a ty to víš. Nestarej se o skóre. Chci vidět, že hraješ, jak máš,“ povzbuzovala ji trenérka.

Trenérka Rennae Stubbsová radí Karolíně Plíškové.

Zápas nakonec ovládla 4:6, 7:5 a 6:2.

„Když dokážete nepříznivý vývoj otočit, dodá vám do sebejistotu, že to jde, i když hrajete příšerně. Přesně to se může stát na grandslamu, protože se hraje dva týdny a je dobré vědět, že i tak to jde zvládnout,“ radovala se vítězka.

Plíšková tak vyhrála turnaj ve stylu Petry Kvitové. Ta byla vždy pověstná velkým zvraty i obraty ve skóre. Kvitová došla tímto stylem ke dvěma triumfům ve Wimbledonu i k vítězství na Turnaji mistryň.

Plíšková, ač byla světová jednička, na tak velký „zářez“ čeká. Ale Australian Open se blíží…

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 neděle 19. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5