Nic než grandslam, hlásí Plíšková. Pomoci má i mužský element

Začala útočně, to je nutnost. Tenistka Karolína Plíšková je v sedmadvaceti letech nachystána prorazit dveře do společnosti grandslamových vítězů. Zvládne to už v Austrálii? Velký turnaj startuje v pondělí.

Rok 2020 odstartovala Karolína Plíšková klasicky, vyhrála turnaj v Brisbane. Proč klasicky? Protože na tomto klání zvítězila už potřetí v posledních čtyřech letech.

„I když je to menší turnaj než grandslam, je to skvělé získat titul. To člověku dodá extra sebedůvěru a ukáže mu, jak na tom právě je. Vážně jsem nemohla začít rok lépe,“ vyznala se.

Turnaj v Brisbane ovládla Karolína Plíšková potřetí v řadě.

„Na druhou stranu budu v Melbourne zase začínat úplně od nuly a nikdo se neposadí na zadek z toho, že jsem tady vyhrála turnaj,“ dodala realisticky.

Ano, to je pravda, ale triumf přece jen o něčem napovídá. A to o velmi dobré formě světové dvojky.

V Brisbane hrálo šest tenistek z elitní desítky, takzvaný cut-off turnaje byl na čísle 33. Toto numero ukazuje žebříčkové postavení nejhorší hráčky, jež se dostala přímo do hlavní soutěže, nemusela se probíjet kvalifikací.

Plíšková na cestě za pohárem udolala nynější jedenáctku Madison Keysovou i trojku Naomi Ósakaovou. To jsou skalpy, které mají před prvním grandslamem sezony velkou váhu.

Karolína Plíšková už se připravuje na kurtech v Melbourne.

Druhým potěšitelným faktorem je viditelný posun v projevu české hvězdy.

V Brisbane mnohem více útočila, než u ní bylo zvykem. Statistici jí napočítali i třicet nevynucených chyb za zápas, což je potvrzení faktu, že se za body hnala s vysokou aktivitou.

Tedy tak, jak plánovala, když na konci minulého roku přišel do jejího týmu nový trenér. Dani Vallverdu vedl v minulosti Tomáše Berdycha, společně s Ivanem Lendlem se staral o slavného Brita Andyho Murrayho.

Nyní má před sebou jasnou výzvu a také úkol. Plíšková rozhodně nechce být v dějinách tenisu zapsána jako právě Berdych. Tedy jako jeden z nejlepších hráčů (hráček) historie, kteří nikdy nevyhráli grandslam.

Dani Vallverdu, nynější trenér Karolíny Plíškové, vedl v minulosti i Tomáše Berdycha.

„Nemůžu mít ani jiné ambice než grandslam vyhrát. Bude to na dalších pár let můj cíl nebo úkol. Dělám pro to maximum a uvidíme, jestli to dopadne,“ řekla začátkem této sezony.

Právě Vallverdu by k tomu měl pomoci. Nejen svou kvalitou, ale také tím, že je muž.

„Ženských jsem teď měla dost, potřebuju na chvíli změnu a trošku cítit respekt, což k němu mám. Věřím, že mi z chlapského tenisu trochu dá,“ přiznala Plíšková, již v minulých měsících vedla Conchita Martínezová a před ní ještě Rennae Stubbsová.

Snad to tak bude, každopádně v Brisbane ukázala odolnost. Zvládla tři třísetové bitvy, proti Ósakaové odvracela mečbol.

Karolína Plíšková začala rok 2020 triumfem v Brisbane.

„Samozřejmě se cítím dobře a sebevědomě, ale pořád mě čeká další týden ještě hodně práce, abych se nachystala na nový turnaj. Na něm se může stát zase cokoliv a pokusím se, aby to dopadlo jako tady,“ řekla po finále.

Další by si ráda zahrála v horkém Melbourne, kde před rokem porazila i proslulou Serenu Williamsovou a došla mezi nejlepší čtyři. Překročí tuto metu? Našlápnuto má exkluzivně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:16 pátek 15. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 41
  • 41
  • 41
  • 39
  • 39