Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh bronzu Karolíny Erbanové: Ke slávě jí pomohla i Sáblíková. Čím?

    Pětadvacetiletá rychlobruslařka Karolína Erbanová (25) je další česká sportovkyně, která na olympiádě v Pchjongčchangu vybojovala medaili. Rodačka z Vrchlabí zazářila v neděli na dráze v Kangnungu při závodě na 500 metrů. Předvedla svoji životní jízdu. „Je to mazec. Úžasné,“ komentovala svůj úspěch Erbanová. A „mazec“ to opravdu je, jelikož bronz Erbanové zajistilo nedávné rozhodnutí, které se původně mohlo zdát jako pořádný hazard.

    Dlouhá léta platilo, že české rychlobruslení rovná se Martina Sáblíková. Třicetiletá rodačka z Nového Města na Moravě sbírala jednu medaili za druhou. Díky jejím skvělým výkonům byl ale upozaďován další talent tohoto zimního sportu, a to právě Karolína Erbanová

    Její hvězda začala naplno zářit teprve nedávno, vzestup formy potvrdila pětadvacetiletá bývalá hokejistka z Vrchlabí bronzovou medailí na právě probíhající olympiádě v Pchjongčchangu. Příběh toho, jak se z věčně druhé Erbanové stává další světově uznávaná hvězda populární olympijské disciplíny, je více než zajímavý. A důležitou roli v něm hraje právě Sáblíková.

    Není to dlouho, co si talentu Karolíny Erbanové všiml uznávaný trenér Petr Novák. Z tehdy mladé hokejistky vytvořil špičkovou rychlobruslařku. Erbanová patřila do Novákova NowiS Teamu, v němž jsou téměř všichni čeští reprezentanti, včetně již zmíněné Sáblíkové.

    Pro Erbanovou to byl jistě dokonalý začátek kariéry. Staral se o ni muž, který je považován za jakýsi středobod českého rychlobruslení. Brzy ale Erbanová pochopila, že pokud bude chtít naplno prorazit, bude se muset dostat ze stínu Martiny Sáblíkové.

    Martina Sáblíková je fenomén.

    V roce 2014 se tak Erbanová rozhodla z NowiS Teamu odejít. Kompletně změnila svůj profesní život a zvolila působení v Nizozemsku, které je považováno za jednu z kolébek rychlobruslení.

    A je vidět, že udělala dobře. Tým kolem Sáblíkové se totiž zaměřuje spíše na delší trati. Erbanová je ale výbušná sprinterka a je stvořená pro kratší úseky. Zdá se, že konkrétně sprint na 500 metrů je její parketa.

    „Chápu, že Petr není rád, že jsem šla pryč. Rychlobruslení u nás s Martinou vytáhl, bez něj by už v Česku neexistovalo. Dal mi svůj čas, zázemí, všechno. Nejsem nevděčná. Těch osm let s ­ním bylo nejdůležitějších. Nikdy na ně nezapomenu,“ okomentovala svůj odchod na podzim 2014 Erbanová.

    Svým rozhodnutím rodačka z Vrchlabí pořádně rozesmutnila i svou parťačku, kamarádku a vzor v jedné osobě Martinu Sáblíkovou.

    „Moc nebavíme. Je to pro mě hodně těžké. Moje nejlepší kámoška najednou trénuje s­ mou největší konkurentkou,“ řekla Sáblíková pro server iDNES.cz na podzim roku 2014.

    Jenže i ona by dnes s odstupem času měla uznat, že rozhodnutí Erbanové bylo správné. Zbavila se nálepky věčně druhé, přehodnotila svou tréninkovou filozofii a rázem se dostavily úspěchy.

    Karolína Erbanová získala bronz.

    V roce 2017 nejprve opanovala mistrovství Evropy v rychlobruslení na trati na 500 metrů. V neděli zase vybojovala bronz ve stejné disciplíně na olympiádě v Pchjongčchangu.

    Zdá se, že kromě Martiny Sáblíkové, která se specializuje na delší trati, má Česko novou rychlobruslařskou superstar i pro krátké sprinty. A zvláštní je, že za úspěchem Erbanové stojí právě Sáblíková. Jenom trochu jinak, než by se čekalo...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:51 úterý 19. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      23
    • Trapas
      6
    • Haha
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...