Bývalý šéf XFN Kareš: Vémola neví, kdy skončit. Ať mu domluví rodina! Kincl je morální vítěz

Před čtyřmi lety coby promotér XFN zorganizoval jeden z největších MMA zápasů na české scéně. Nyní se Petr Kareš (32) těšil na to, že si odvetu mezi Karlosem Vémolou (37) a Patrikem Kinclem (33) vychutná jako fanoušek. K válce dvou nesmiřitelných rivalů, která se měla uskutečnit 30. prosince v pražské O2 aréně, ale nakonec nedojde. Zápas byl zrušen kvůli vážným zdravotním problémům Karlose Vémoly. Terminátor si se zánětem ruky poležel více než dva týdny v motolské nemocnici a podle Kareše by uznávaný ranař měl zvážit konec kariéry. „Nejsem si ale jistý, že to Vémola dokáže správně vyhodnotit. Mělo by mu v tom pomoci jeho okolí, rodina, přátelé a trenéři. Všechno má svůj konec,“ řekl Expresu bývalý kickboxer.

Když jsme se s Petrem Karešem bavili naposledy, zeptali jsme se ho na názor ohledně blížící se odvety mezi Karlosem Vémolou a Patrikem Kinclem. Bývalý promotér dnes již neexistující organizace XFN nám tehdy sdělil, že jednoznačně favorizuje aktuálního šampiona Oktagonu.

„Ten rozdíl v kvalitě je dnes už příliš velký a pro Vémolu nedosažitelný. Pokud Kincl neudělá zásadní chybu, vyhraje,“ řekl nám tehdy Kareš.

K dlouho očekávanému zápasu, který byl naplánován na konec roku, nakonec nedojde. Karlos Vémola už poněkolikáté za poslední roky bojoval s vážnými zdravotními problémy. V motolské nemocnici si kvůli silnému zánětu poležel více než dva týdny, a dokonce uvedl, že mu lékaři na poslední chvíli zachránili život.

Karlos Vémola

Vémolův stav byl vážný, Kincl je morální vítěz

Někteří lidé na sociálních sítích psali, že Vémola přehání a jeho stav není zdaleka tak vážný, jak tvrdí. Kareš ale Karlosovi věří.

„Hospitalizace je jasným znamením, že Vémolův stav byl vážný. Bylo by zdraví nebezpečné, kdyby pokračoval v tréninku. Pokud měsíc před zápasem vypadnete na několik dní z tréninku, je v podstatě po zápase. Odstoupit bylo správné a rozumné rozhodnutí. Je také pravda, že Karlos měl v posledních letech několik vážných zraněních po sobě. Buď dělá v regeneraci něco špatně, nebo je jeho tělo dlouhodobě již tak přetížené, že se dalšímu tréninku brání,“ odhaduje Kareš, jehož pochopitelně mrzí, že k odvetě Vémoly a Kincla dost možná už nikdy nedojde.

„Zápas vyprodal pražskou O2 arénu, takže to zaujalo skoro každého, kdo se zajímá o MMA. Je škoda, že k němu nedojde. Myslím si, že Kincl už zápas nepotřebuje. Pro fanoušky se stal morálním vítězem a při přesunu do velterové váhy může patřit mezi nejlepší zápasníky v Evropě,“ smekl před Vémolovým rivalem Kareš.

Nejsem si jistý, jestli Vémola ví, kdy má skončit. Snad mu domluví rodina

Fanoušci Karlose Vémoly na sociálních sítích svému idolu nyní píší, aby raději ukončil kariéru a věnoval se rodině. Podobného názoru je i Kareš, který si ale zároveň myslí, že Vémola neumí vyhodnotit, kdy je vhodné skončit.

„To musí vždy konkrétní sportovec cítit. Já třeba už v poslední přípravě tušil, že je to můj poslední zápas. Vůle a touha vítězit stále byly, ale můj trénink měl již své limity. Každý správný vrcholový sportovec chce nastupovat stoprocentně připraven. Nejsem si ale jistý, že Vémola tohle dokáže vyhodnotit správně. Mělo by mu v tom pomoci jeho okolí, rodina, přátelé a trenéři. Všechno má svůj konec, a i když ne každý může odejít na vrcholu, měl by odejít důstojně a s potleskem diváků. Vémola si za své sportovní výkony určitě potlesk zaslouží. Snad mu to vyjde,“ vyjádřil své přání Kareš, který definitivně ukončil svou zápasnickou kariéru po nedávné prohrané bitvě s Petrem Vondráčkem.

„Byla to válka a sekyra je věřím zakopána. Odveta není potřeba. Petr se do zápasu lépe připravil a vyhrál zaslouženě. Má sportovní kariéra tímto skončila. V přípravě jsem již měl problémy s regenerací a některými aspekty vrcholového tréninku. Je čas odejít do sportovního důchodu,“ vysvětlil své rozhodnutí bývalý šéf organizace XFN.

Petr Kareš ještě coby promotér XFN na tiskové konferenci

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:28 čtvrtek 13. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 28
  • 23
  • 22
  • 7
  • 4