Šéf XFN Petr Kareš pro Expres: Vémola dlužil nám, ne my jemu! Je zrádce!

Karlos Vémola (33), hlavní hvězda a marketingový tahák číslo jedna organizace XFN. Toto spojení už pár dní neplatí. Nejslavnější český MMA zápasník totiž přestoupil do konkurenčního Oktagonu, a to i přesto, že má mít se svým původním zaměstnavatelem smlouvu do roku 2023. Okolo tohoto pikantního transferu se množí všelijaké spekulace. Redakci Expresu vše na pravou míru uvedl bývalý Vémolův šéf a promotér organizace XFN Petr Kareš (38).

K čemu přesně mezi vámi a Karlosem Vémolou došlo? Proč váš elitní zápasník zničehonic přestoupil ke konkurenci?

Já tomu, proč odešel, nerozumím. Jsem přesvědčen, že mezi námi bylo vše v pořádku, byl nejlépe placeným zápasníkem v České republice. 

Žádný konflikt ani náznak toho, že by uvažoval o konci v XFN, jste nezaznamenal?

Jediné, co se stalo, že zápas Ondruš vs. Kincl vyhrál Kincl, tak se můžu domnívat, že s Kinclem nechtěl zápasit. A poté se v rámci jeho výplat řešila úhrada jeho daní za peníze, co si u nás vydělal. 

V jakém smyslu?

Po galavečeru XFN 15 (27. prosince 2018, pozn. red.) jsme Karlose vyzvali k tomu, aby nám sdělil, kde je daňovým rezidentem. Jestli v Anglii, nebo v České republice. 

Proč jste to potřebovali vědět?

Pokud daní v Anglii, tak je pro nás daňový režim jiný. Uplatňuje se takzvaná srážková daň a my jsme v roli ručitele této daně. Chtěli jsme mít jistotu, že někde nedlužíme na daních. Pokud by měl být rezidentem v České republice, tak jsme podle naší evidence měli doklady, které jasně prokazovaly, že se měl stát plátcem DPH. On se ale nestal plátcem DPH a ani jsme na něho nemohli uplatnit srážkovou daň.

Karlos Vémola se stal posilou organizace Oktagon MMA.

Výzva nezabrala? Co bylo dál?

Vyzývali jsme ho opakovaně. A to i přes jeho právního zástupce. Oni to ignorovali. Do chvíle, kdy to nevíme, tak nemůžeme účtovat. 

To, že Vémolovi dlužíte peníze, je tedy lež?

Vůči Karlosovi nemáme žádný dluh a jsme si jistí, že to dokážeme u soudu.

Je pravda, že si Karlos Vémola od XFN v minulosti půjčoval peníze?

Ano, půjčil si, ale tu půjčku už v průběhu roku splatil.

Na co si půjčoval?

To nevím.

Petr Kareš, šéf organizace XFN

Jak budete řešit Vémolovo jednostranné odstoupení od smlouvy?

Poradili jsme se s právními zástupci, jsme si jistí, že je smlouva platná, a budeme se tedy domáhat našich práv.  Nejdříve se s ním pokusíme dohodnout, vyzveme ho k tomu, aby dál neporušoval smlouvu, aby přestal poškozovat naši značku, pozveme ho k jednacímu stolu, aby se nám podíval do očí, protože u všech předchozích jednání nebyl osobně, pozval za sebe svého právníka. Budeme mít zájem se dohodnout mimosoudně, pokud to nebude možné, požádáme soud o ochranu našich práv.

Vémola ať jde k čertu!

Co byste po Vémolovi chtěl, aby se případ nemusel řešit soudní cestou?

Chtěl bych, aby dodržel slovo vůči fanouškům, aby odzápasil zápasy s Kinclem a Šolcem. Když dodrží své slovo, tak ať si jde k čertu!

Pokud na to Vémola nepřistoupí a dojde celá věc skutečně až k soudu, čeho se budete domáhat?

Ve smlouvě je uvedena smluvní pokuta ve výši několika milionů, plus budeme chtít také ušlý zisk z akcí. Zvažujeme také, že umožníme fanouškům podat na něj hromadnou žalobu.

Objevují se spekulace, že Vémola dostal v Oktagonu lepší podmínky než v XFN. Co si o tom myslíte? 

Nevím, jaké dostal podmínky v Oktagonu, každopádně s námi až do neděle jednal a tvrdil nám, že má zájem s námi dále pokračovat a spolupracovat, řekl si o lepší podmínky, my na ně přistoupili, ale nakonec jsme se ke smlouvě nedostali.

Petr Kareš tvrdí, že Vémolovi XFN nic nedluží.

Vémola tvrdí, že komunikace s XFN vázla už delší dobu...

S Karlosem jsem komunikoval naposledy v lednu. Ten jeho přístup mi nepřišel korektní. Poslal mi číslo na právníka. Ten mi řekl, že má plnou moc Vémoly a jednat s ním nemám. Mám s ním ale spoustu audio zpráv, kde říká, že s námi chce dále spolupracovat a že vše okolo Oktagonu jsou falešné zprávy. 

Vše bylo promyšlené, je to zrada!

Myslíte si, že přestup Vémola plánoval delší dobu a nešlo tedy o jakousi „akci blesk“, jak to prezentuje šéf Oktagonu Ondřej Novotný?

Vše bylo promyšlené. Bylo nám divné, že Oktagon dělá akci ve stejný den jako my. Nevěděl jsem proč, ale myslím si, že celou dobu to bylo připravené. Je to kampaň vedená proti mně a proti XFN a je dobře připravená.

Co říkáte na nedávnou tiskovou konferenci, kde Karlos Vémola pózoval s dresem Oktagonu a mluvil o tom, že už 16. března bude zápasit v Ostravě?

Viděl jsem záznam, kde Vémola říká, že se nezajímá o to, jestli někomu dluží, nebo nedluží, že chce zápasit. Už ale nejsme v době starého Říma. Má smlouvu a musí ji dodržet. Tím, co dělá, že se účastní naší konkurence a říká, že my mu neplatíme, a říká, že nechtěl zápasit se Šolcem a Kinclem, nás hodně poškozuje.

Kareš už Vémolu v XFN nechce vidět.

Berete to jako zradu od Vémoly?

Je to zcela jistě a nepochybně zrada. Ne tolik vůči mně, ale vůči fanouškům XFN. 

Považoval jste Karlose Vémolu za svého přítele?

Považoval jsem ho za obchodního seriózního partnera a měl jsem ho za člověka složité povahy, který v sobě má dobro. Ve skutečnosti se ale jen tvářil, že je součástí XFN. Já už ho tady ale nechci!

Jak XFN Vémolu nahradí?

Bojovník Patrik Kincl na sociálních sítích naznačil, že Vémola dopuje. Je možné, že Karlos odešel z toho důvodu, že organizace XFN zavádí od nového roku testy na doping?

My jsme od nového roku zavedli dopingové testy. V Oktagonu (organizace, kam Vémola přestoupil, pozn. red.) oproti tomu zápasí i zápasníci, kteří mají pozitivní testy na doping. V XFN v minulosti zápasil Filip Grznár (bývalý kulturista, který užíval zakázané látky, pozn. red.), v rámci vývoje společnosti jsme přistoupili k tomu, že chceme prostředí změnit a kultivovat. S Filipem jsme si to tehdy řekli na rovinu.

Jak bude vypadat XFN po Vémolovi? Přece jenom to byla vaše jednoznačně největší hvězda a hlavní marketingový tahák? Nahradí ho zase nějaký jednotlivec, nebo vsadíte na více bojovníků?

XFN zůstane domovem nejlepších česko-slovenských zápasníků a každý z nich bude sportovní hvězdou. Samozřejmě že Karlos byl fenoménem česko-slovenského MMA. V principu jsme se chtěli vždy stát organizací, která buduje česko-slovenské sportovní hvězdy, takže se nezaměříme na jednoho, ale hned na několik zápasníků zároveň.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:02 pátek 14. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 66
  • 29
  • 24
  • 13
  • 13
  • 10