Dávný konflikt oslabuje reprezentaci. Bude Jarolím i dál ignorovat Gebre Selassieho?

Musí! Národní mužstvo mužstvo dnes prostě musí porazit v kvalifikaci o postup na mistrovství světa Ázerbajdžán. Jinak se cesta do Ruska ztratí v dáli. Jednou z otázek je, zda tenhle úkol pomůže plnit na hřišti obránce Theo Gebre Selassie. Kouč Karel Jarolím muže, kterého uznávají i v Německu, zatím odstavil na druhou kolej.

Kolik má Česko takových fotbalistů? Tři? Čtyři? V prestižních ligách mají pevné místo ve svých mužstvech ze současných reprezentantů jen Vladimír Darida z Herthy Berlín (ten je nyní zraněný), Pavel Kadeřábek v Hoffenheimu a Ladislav Krejčí v Boloni.

Theo Gebre Selassie je stálicí sestavy Werderu Brémy.

Jinak pánové s českým kořeny kopou v Turecku, Švýcarsku, Rusku, Dánsku, Česku či druhé anglické lize.

Jenže je tady ještě jeden případ. Theo Gebre Selassie už pět let patří pevně do základní sestavy Werderu Brémy. Jeden ze slavných klubů německé bundesligy sice prožívá horší časy a hraje většinou o záchranu v lize, přesto je s podivem, že hráč, který každý týden kope soutěž mistrů světa, sedí v národním mužstvu jen mezi náhradníky.

Předvedl se například před dvěma týdny, kdy v poslední minutě rozhodl zápas s Wolsburgem. “Theo je ve Werderu osobnost, uznávají ho, má pevné postavení,” ocenil hráče televizní expert Martin Hyský, který část své fotbalové kariéry strávil v Německu.

Přesto byl při sobotním zápase v Hamburku, kde Češi podlehli Němcům 0:3, Gebre zase jen na lavičce. Je pravda, že na jeho tradičním postu pravého obránce si drží slušnou formu Kadeřábek, rovněž borec z bundesligy, jenže Gebre je schopný naskočit i na jiných místech. V klubu v poslední době kope na levé straně, v národním mužstvu nastoupil i na pravém kraji záložní řady.

Využije Karel Jarolím proti Ázerbajdžánu Thea Gebre Selassieho?

Je možné, že ho trenér Jarolím ve Vítkovicích proti Ázerbajdžánu využije. Přesto ve vzduchu visí otázka, proč tenhle hráč, který splňuje požadavky doby (je především rychlý, obratný, slušný technicky), je v jeho klatbě.

Těžší pozici měl sice už za kouče Pavla Vrby, jenže ten měl například na levou stranu obrany k dispozici zkušeného Davida Limberského a na pravé záloze často využíval produktivního Bořka Dočkala.

Fotogalerie

Jenže po mistrovství Evropy Limberský uzavřel reprezentační kariéru, stejně jako další hráči, proto se konkurence v mužstvu ještě snížila. Gebre Selassiemu to však nepomohlo.

Jarolím ho vlastně ignoruje.

Důvod, vedle tradičního trenérského vysvětlení, že prostě věří jiným, podle všeho najdeme v minulosti. Jako mladý reprezentant do jedenadvaceti let se Gebre Selassie potkal v sezoně 2007 - 2008 s koučem v pražské Slavii. Ta vybojovala titul, ale nadějný hráč spíše paběrkoval. Jarolím ho odřízl ze sestavy po prvním nevydařeném utkání s Libercem.

Právě do Slovanu v létě 2008 Gebre odešel - a odtud se dostal do národního mužstva i k angažmá v Brémách.

“On je tvrdý trenér. Pro mě osobně angažmá pod ním nebylo nejlehčí. Někdy bylo hodně stresující,” řekl později Gebre Selassie na Jarolímovu pro německý časopis Kicker.

Sestava proti Ázerbajdžánu ukáže, zda je jejich konflikt zapomenut.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:48 středa 8. února 2017. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 15
  • 13
  • 13
  • 11
  • 10