Sparta jde do války s Baníkem bez stupidní hvězdy. Co je zač Guélor Kanga?

V pondělí v podvečer je ve fotbalové lize na programu superšlágr. Baník versus Sparta. Duel nesmiřitelných. Pražané však do souboje s domácími Chachary nemohou nasadit zatím hlavní hvězdu sezony. Guélor Kanga se totiž sám vyautoval z tohoto velkého zápasu.

„Bylo to stupidní,“ ohodnotil zásek Guélora Kangy v zápase s Duklou Miroslav Matušovič, někdejší opora Baníku i Sparty. S oběma kluby vyhrál titul, v pondělí bude sledovat zápas bez svérázného Ghaňana.

Chvíle, kdy ukázal Guélor Kanga svou stupiditu. Dal gól Dukle a svlékl si dres. Přitom měl na kontě tři žluté karty. Za gesto dostal čtvrtou a nemůže hrát na Baníku.

Co se stalo?

Jen se projevila Kangova sobecká duše. V posledním domácím zápase dal Dukle gól – vskutku parádní – a začal se radovat. Při té příležitosti si sundal dres. Kdysi to bývala klasická oslava gólu. Pak však světoví fotbaloví mocipáni tuhle kratochvíli zatrhli.

Nikdo neví proč. Ale to je jedno. Každopádně nyní za ni dostane hráč žlutou kartu. Kanga to věděl – moc dobře. Přesto triko přetáhl přes hlavu. Přitom od začátku sezony nasbíral už tři žlutá napomínání. A po čtvrtém přichází distanc na jedno utkání.

Kanga žlutou dostal a nebude hrát na Baníku. Proto Matušovičova naprosto pochopitelná slova.

Vždyť i trenér Sparty Zdeněk Ščasný se při pohledu na slavícího Ghaňana vztekal. A později na tiskové konferenci jen rezignovaně prohlásil: „Beze slov, to se nedá.“

Guélor Kanga je svébytnou jednotkou v týmu Sparty.

Jenže tahle story přesně zapadá do Kangova obrazu. Záložník, který dříve kopal v ruském Rostovu na Donu, kde nedávno dostala nářez česká reprezentace, je individualista v kolektivním sportu.

A Sparta ho zatím nezkrotila, byť by se jí to vyplatilo. Ghaňanovy kvality jsou totiž naprosto exkluzivní.

„Práce s Guélorem není složitá. Řekl bych, že jsme si k sobě našli respekt. Nechci říkat cestu, ale respekt je to správné slovo. Tihle hráči jsou jiní. Musí respektovat kabinu, vedení i hráče. Nemyslím si, že by pro mě bylo těžké s ním něco řešit, jen si musíte v hlavě srovnat, že tito afričtí hráči jsou jiní než ostatní,“ pronesl na Kangovu adresu Ščasný.

To se potvrzuje. Navíc s Kangou se táhne nedobrá pověst. V ruské lize vynechal třeba dvanáct zápasů během půl roku kvůli disciplinárním prohřeškům. Ve Spartě zase bojuje s vlastními fanoušky.

Po zápase Evropské ligy v Subotici jim ironicky zatleskal, když spílali mančaftu. Tým přitom podal naprosto zoufalý výkon. Další týden, po domácím duelu s Opavou, ani nešel na tradiční děkovačku. Kanga si zkrátka jede svoje.

Pokud ho Sparta nezkrotí, může ji to zničit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:28 pondělí 14. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 8
  • 8
  • 8
  • 6
  • 5