Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ošklivá česká vlajka a fejkový samuraj! Procházku čeká v UFC nejvyhrocenější bitva plná nenávisti

    Velkou část své kariéry staví na tom, že je pokojným bojovníkem, který vždy vyjadřuje respekt ke svému soupeři a fanoušci ho za to milují. Tentokrát ale Jiřího Procházku (31) čeká něco, na co není úplně zvyklý. Uznávaný český MMA bijec se na sobotním galavečeru UFC 300 střetně s rakouským ranařem Aleksandarem Rakičem, který na Procházku před zápasem vytáhl osobní urážky a trash talk! Českého zápasníka nazval „fejkovým samurajem“ a urazil také českou vlajku.

    Bývalý UFC šampion v polotěžké váze Jiří Procházka, který se představí na jubilejním 300. galavečeru prestižní organizace, působí mezi ostatními MMA zápasníky jako zjevení.

    Absolutně neuznává trash talk a sebevědomé řeči, soustředí se zejména na svůj výkon a vždy vyjadřuje úctu ke svému soupeři. Jeho myšlení hodně ovlivnila Knihu pěti kruhů od Mijamota Musašiho. Od té doby se zápasník hodně začal zajímat o samurajskou ideologii.

    „Miluji Česko, vaše lidi, pivo a historii, ale nemám rád toho vašeho falešného samuraje,“ vyťukal před časem na Twitteru Procházkův soupeř Aleksandar Rakič, který v jednom z rozhovorů ještě urazil českou vlajku.

    „Přijde čas, kdy mu useknu tu ošklivou českou vlajku z hlavy,“ pravil sebevědomý rakouský bijec, který se v sobotu vrátí do klece po téměř dvouleté pauze.

    Aleksandar Rakič

    Naposledy Rakič zápasil v květnu roku 2022. V zápase s polským ranařem Blachowiczem si vážně poranil koleno a následovala dlouhá pauza.

    „Očekávám, že se Jirka požene dopředu, zatímco Aleksandar umí bojovat z ústupu. Teď je otázkou, zdali tam něco trefí a čí herní plán bude úspěšnější. Necítím jistotu z ani jednoho, ale přikláním se nepatrně k Procházkovi,“ tipuje průběh zápasu legendární zápasník Daniel Cormier, který v současné době zápasy komentuje u klece.

    Co se týče Procházky, který se vrací po technickém knokautu od šampiona Alexe Pereiry, ten svou přípravu na zápas s Rakičem pojal jako návrat ke kořenům. Na svůj Instagram přidával fotky, jak trénuje v přírodě a opět z něj čiší velký klid.

    Osobní útoky od Rakiče ale Procházka pochopitelně zaznamenal a nedávno přiznal, že některé věci se ho dotkly.

    „Nejde mi o to, že rýpe do toho, jaký jsem bůhví jaký samuraj, byť jsem se tak nikdy nenazval. Ale dotklo se mě, když řekl, že máme škaredou vlajku,“ uvedl v rozhovoru pro CNN Prima News Procházka.

    Jiří Procházka

    Provokatér Rakič měl totiž možná na mysli konkrétní vlajku, s níž procházka nastupuje do každého zápasu. Jedná se o prapor se zaschlými skvrnami od krve a pro Procházkův tým má velkou hodnotu.

    „To je naše rodinná vlajka. Dostal jsem ji od tatínka, je po mém dědečkovi. Pracoval ve Vojenském historickém ústavu za první republiky. Zemřel roku 1977, kdy jsem se narodil,“ prozradil před časem Procházkův trenér Jaroslav Hovězák.

    „On sám je Srb, který žije v Rakousku. Takže já bych se po něm mohl taky nějak vozit nebo si vyhledávat informace. Nicméně přijď, buď v té nejlepší formě a já zvítězím,“ vzkázal Procházka svému soupeři, s nímž si dost možná před zápasem ani nepodá ruku.

    Fotogalerie