Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hokejová legenda Jiří Králík: Co s uprchlíky v Evropě? Mám jednoduché řešení

    Jiří Králík žije v rodném Zlíně. V hokeji však už nepracuje. | foto: Expres

    Byl Dominikem Haškem osmdesátých let, hokejovou hvězdou první velikosti. Gólman Jiří Králík se stal legendou především v roce 1985, kdy Československo vyhrálo doma v Praze titul mistra světa. On stál v bráně a zastavil v klíčovém zápase tehdy prakticky neporazitelný Sovětský svaz.

    Sledoval Světový pohár v hokeji, užil si při olympiádě v Rio de Janeiru. Vedle toho však čtyřiašedesátiletý Jiří Králík neopomíjí další oblasti. Jeho agentura pořádá anketu Osobnost Zlínského kraje a před deseti lety se mihl také v politice. Dnes ji sleduje spíše zpovzdálí. “Zajímám se,” usměje se.

    Co si myslíte o vývoji v Evropě. Například o uprchlické problematice?

    Jsou různé dohady. Já mám takové jedno řešení, které je velice jednoduché, a mohla by tím růst naše ekonomika.

    Jaké?

    Rozmístit na vnější hranici EU unimo buňky s pasovým úředníkem a prodávat těm lidem turistické vízum. Jako když se třeba cestuje do Egypta. Tam si koupíte za 25 dolarů turistické vízum. Nemuseli by dávat 5000 dolarů za ilegální převoz a mohli by si sem přijet na tři měsíce jako turisti a mohli by ty peníze utratit v našich penzionech a restauračním zařízení a byl by zajištěn růst turistického ruchu. A kdyby si tady našli zaměstnaní? Proč ne? Takže umožnit jim, aby se sem dostali jako turisti legálně a nemuseli dávat velké peníze ilegálním převaděčům.

    Co si myslíte o chování ruského prezidenta Vladimíra Putina?

    Abych pravdu řekl, tak sleduji různé názory. Některé zapadnou, některé jsou veřejně podporovány. Mně se líbí názory Jana Petránka. Hovoří o situaci na Ukrajině erudovaně, je to uznávaný novinář. Ale byly to ojedinělé názory.

    Co vás na jeho názorech zaujalo?

    On popisuje situaci po svém, že šlo na Ukrajině o neústavní odvolání prezidenta. Tak on popisoval vlastně tu situaci po svém, podle něj šlo o neústavní odvolání prezidenta. Zaujala mě i slova amerického prezidentského kandidáta Trumpa, který prohlásil, že by Američané měli uznat anexi Krymu a spolupracovat s Ruskem víc v boji proti terorismu.

    Jiří Králík před stadionem, kde začínal.

    S tím souhlasíte?

    Já jsem se jenom usmál, protože to jsou všechno takové hrátky, a tu situaci neznám osobně, takže každý to hodnotí jinak. A navíc teďka byla taková zajímavá informace o zóně volného obchodu. Což jsem viděl poprvé, že údajně pro EU není zóna volného obchodu s USA výhodná, a že Německo bude mít snahu se zařadit do zóny volného obchodu, ve které je Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR. Že by to bylo výhodné pro Německo a EU. To jsou všechno různé informace. Je dobré, že přes internet se člověk dostane k různým věcem. Ale na těhle věcech nejsem nějak zainteresovaný, tak si to jenom přečtu a třeba si něco pamatuju.

    Rusko se dostalo do centra dění i ohledně olympiády. A to kvůli dopingu. Souhlasil jste s kolektivním vyřazením ruských atletů z Her?

    Ono se dřív hodně hovořilo o NDR, že tam byl rozvinutý lékařský systém podpory sportovců atd. Takže když to člověk sám nezažije, tak těžko hodnotit. Protože ono je to také součástí protiruských nálad, které už jsou delší dobu. Jsem jednoznačně proti kolektivní vině. Byla tam jedna atletka, která vystupovala vlastně jako svědkyně, a sama nakonec na olympiádě nestartovala.

    Sportovci jsou trestáni i s odstupem let. Přijde vám to logické?

    Vzorky se ukládají, metody se vyvíjejí. Viz. třeba Lance Armstrong, největší hvězda Tour de France. Já si myslím, že pokud jsou nějaké metody a sportovci dají vzorky, tak buď se na to přijde hned, nebo se na to nepřijde. Spíš si myslím, že by to měla být jednorázová záležitost po tom závodě.

    Doping byl údajně organizovaný i v Československu. Přišli jste s ním jako hokejisté do styku? Nebo pro váš sport nemá význam?

    Tak vždycky je to záležitost trénovanosti organismu. Někdo si pomůže.

    Jde mi o systém, ne o jednotlivce? Dotklo se vás to?

    Abych řekl pravdu, tak nevím. Žádný sportovec by vědomě nic nebral.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:59 neděle 26. února 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      70
    • Super
      57
    • Haha
      26
    • Tvl
      24
    • Cože
      20
    • Sladký
      19