Rasismus v Česku: Útočníka Plzně posílají do Afriky. „Chce se mi zvracet,“ reaguje Beauguel

Během fotbalového utkání v Olomouci se domácí fanoušci skutečně vyznamenali. Rasisticky uráželi útočníka soupeře Jeana-Davida Beauguela, na něhož pokřikovali a při jeho kontaktu s míčem napodobovali opičí zvuky. Urážky pokračovaly i na sociálních sítích, kde někteří dokonce rodákovi ze Štrasburku vzkázali, aby se vrátil zpátky do Afriky.

Netrvalo dlouho a disciplinární komise fotbalové asociace oznámila, že zahajuje řízení proti fotbalové Sigmě Olomouc, jejíž fanoušci se chovali rasisticky. Odnesl to Jean-David Beauguel, který si na fanoušky stěžoval ihned po zápase.

Podle asociace je třeba identifikovat osoby z olomouckého kotle a následně je za jejich chování potrestat. Komise by měla zasednout ve čtvrtek.

„Chtěl bych vědět, kdy konečně udělí vedení české ligy trest za rasistické chování. Kdy? Jak je možné akceptovat chování těchto hloupých fanoušků? Mohou dělat opičí zvuky a nikoho to nezajímá?“ ptal se rozčíleně Beauguel, který rozhodně nechtěl celý incident přejít bez povšimnutí.

Někteří fanoušci Olomouce se chtěli hráči omluvit přímo po zápase, útočník se ale nechal slyšet, že nemá náladu na setkání s fanoušky.

Ne všichni se postavili na stranu francouzského útočníka, jeho účet na sociálních sítích zaplnily nejen zprávy podpory, ale i další rasistické poznámky.

„Jestli se ti tu nelíbí, nikdo ti nebrání, abys šel hrát fotbal do Afriky,“ napsal Beauguelovi jeden z fanoušků. Na to hráč Plzně reagoval poměrně jednoduše. „Afrika? Pane, bohužel pro vás, já jsem z Francie! Uvažování v roce 2020!“ napsal útočník na Twitter.

Účet, který posílal Beauguela do Afriky, byl následně smazán, což bývalého hráče Zlína nebo Dukly Praha pobavilo.

Jean-David Beauguel v zápase proti Olomouci.

„Já fotbal hraju, abych rozdával úsměv a radost lidem, kteří chodí na stadion. Chci bavit i děti, které sní o tom, že z nich jednou budou profesionální fotbalisté. A tohle je to, čeho se na stadionech dočkají? Chce se mi zvracet!“ vrátil se ještě k zápasu v Olomouci Beauguel.

Kauzu už okomentoval politik Pavel Telička, který dal fotbalistovi za pravdu. 

SK Sigma Olomouc se od chování svých fanoušků distancovala. Zároveň potvrdila, že zná jejich identitu. 

„Jakmile jsme zaznamenali tyto projevy, pořadatelská služba okamžitě zasáhla a aktéři incidentu byli vyvedeni ze stadionu,“ řekl bezpečnostní manažer Milan Zapletal, který se jménem klubu hráči omluvil.

Jean-David Beauguel v zápase proti Olomouci.

Do rasistických fanoušků se pustila také Viktoria Plzeň.

„Mysleli jsme si, že takovéto stupidní projevy už nikdy nebudeme muset na stadionech řešit. V dnešní době jde o naprosto nepřípustnou věc. My jako klub chceme vyjádřit plnou podporu našemu hráči, stojíme za ním a takovéto chování striktně odmítáme,“ prohlásil generální ředitel Adolf Šádek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:16 úterý 13. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 42
  • 40
  • 37
  • 32
  • 31