Migrant, kterého přivedl Vémola: MMA zápasník Basharat se učil rvát v uprchlickém táboře

Hlavním tahákem sobotního galavečera organizace Oktagon sice bude souboj Karlose Vémoly s Milanem Ďatelinkou, ale mimořádně zajímavý příběh se píše i v jiném zápase. Proti soupeři z Itálie se do klece postaví Javid Basharat, čtyřiadvacetiletý Afghánec, který má v plánu se jednou stát nejlepším bojovníkem ze všech. Začínal přitom v těch nejhorších poměrech, jaké si lze představit. První údery rozdával v uprchlickém táboře, kam se s rodinou dostal poté, co utekl před válkou.

Basharat se narodil v malé vesničce v Afghánistánu. Škola, trénink a počítačové hry? Ani náhodou, o takovém dětství si mohl nechat jen zdát.

„Neměli jsme žádnou televizi, videohry nebo počítač. I tak jsme si to ale užívali. Pořád jsme si s bratry hráli někde v okolí. Museli jsme ale dávat pozor, některá místa byla nebezpečná a těm jsme se museli vyhýbat, protože… No, asi je jasné proč,“ popsal afghánský zápasník pro server Nastartu.cz.

Jeho země nebyla bezpečná, naopak tam zuřila válka. Když bylo Javidovi šest let, jeho rodiče sbalili pár zavazadel a vydali se na cestu pryč ze země. 

Z mladého chlapce se stal uprchlík a právě i v uprchlickém táboře, kde strávil další čtyři roky života, se naučil rozdávat a přijímat rány.

„Moc jiných věcí jsme neznali. Rvali jsme se a pořád jsme byli v nějakém průšvihu. Boj byl prostě v nás,“ vzpomínal Basharat.

Javid Basharat v akci

Když po čtyřech letech přišlo vysvobození v podobě cestovního povolení do Velké Británie, jeho život nabral úplně nový spád. 

„Ze začátku to nebylo lehké. Přijeli jsme do Londýna a neuměli jsme ani slovo anglicky. Těžko jsem si tak hledal ve škole nějaké přátele, a jak si asi umíte představit, hodně jsem se pral,“ popisuje zápasník, kterého otec teprve až tehdy přivedl k bojovým sportům, načež mladý výtržník objevil zcela nový smysl života.

Javid Basharat s kamarády a slavným zápasníkem Khabibem Nurmagomedovem

V sedmnácti letech se dal Javid Basharat na MMA, rovnou si to zamířil do známého londýnského klubu London Shootfighters. Jestli vám jeho název něco říká, pak je to proto, že právě tam roky trénuje česká jednička Karlos Vémola.

Je to ostatně i důvod, proč se Basharat vůbec poprvé pod hlavičkou Oktagonu představil na galavečeru, kde Vémola v prvním kole porazil Václava Mikuláška. A i podruhé budou oba zápasit v jeden den. „Terminátor“ si totiž mladého Afghánce vzal pod křídla a pomáhá mu s adaptací v Česku.

„I když jsme v úplně jiné váze, tak jsme spolu také trénovali, protože si máme vzájemně co dát. Karel je skvělý, je úžasné ho mít u sebe. A když jsem přiletěl do České republiky, staral se o mě tak, že jsem se tu cítil jako doma. Nechal mě bydlet u sebe, kde jsem si hrál s jeho lvem,“ pochvaluje si Basharat.

Javid Basharat s Vémolovou lvicí

Na galavečeru Oktagon 22 změří síly s Italem Lucou Iovinem.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:07 pondělí 26. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 8
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3