Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sebevědomé tahy, čínské miliony a sázky na Trpišovského. Jak Tvrdík změnil český fotbal?

    Jaroslav Tvrdík změnil český fotbal. | foto: Profimedia.cz

    Strachuje se o něj nejen rodina, ale i fanoušci, hráči a všichni podřízení. Fotbalový boss Jaroslav Tvrdík (53), který bojuje s onkologickým onemocněním a absolvoval důležitou operaci, neměl coby byznysmen zrovna nejlepší pověst. Mnoho lidí ho nemělo v lásce kvůli jeho působení v politice. Nyní ale i jeho největší odpůrci musí uznat, že Tvrdík svými odvážnými kroky nejen pomohl zachránit „svou“ Slavii, ale také razantně změnil celý český fotbal.

    „Věděl jsem to už od minulého týdne a musím přiznat, že jsem celou noc nespal, když mi to řekl. Hluboce se mě to dotýká, protože je to náš boss, šéf, všechny nás do klubu přivedl. Současnou Slavii vybudoval a máme k němu blízký vztah,“ smekl před Jaroslavem Tvrdíkem trenér pražské Slavie Jindřich Trpišovský, který své svěřence připravuje na čtvrteční zápas v rakouském Linci.

    Slova veleúspěšného kouče dokazují, jak moc Tvrdík pro Slavii i celý český fotbal znamená. Bývalý ministr obrany vstoupil do vršovického klubu v roce 2015. Později vyšlo na povrch, že společně s podnikatelem Jiřím Šimáněm klub zachránili před krachem. 

    Tvrdík měl původně zastupovat zájmy nového majitele pražského klubu, jímž se stala čínská investiční společnost CEFC. Do Slavie tedy rázem přitekly čínské miliony a bylo to okamžitě znát. 

    Slavia se po Tvrdíkově nástupu stala velmi významným hráčem na přestupovém trhu. Do Edenu rázem začali chodit ti nejzajímavější hráči z ligy a Tvrdík okamžitě vyhlásil útok na titul.

    „V příští sezoně chceme hrát poháry a do dvou let o mistrovský titul. Naše ambice jsou jednoznačné. Chceme se pohybovat na předních místech tabulky, nikoliv přemýšlet o sestupových pozicích,“ hlásal tehdy Tvrdík.

    Jiří Šimáně a Jaroslav Tvrdík, dva zachránci fotbalové Slavie

    Rezignace Jiřího Šimáněho, přísun hvězd a pravidlo dvou let

    K velmi důležitému momentu došlo sedm měsíců od vstupu CEFC do Slavie. Jiří Šimáně, předseda představenstva a muž, který se zasadil o čínskou injekci do klubové kasy, se náhle rozhodl rezignovat. 

    Nebylo tajemstvím, že Šimáně skončil ve funkci z toho důvodu, že měl úplně jiný pohled na budování Slavie než Tvrdík.

    Zatímco Šimáně od samého začátku preferoval postupný rozvoj a začleňování odchovanců, Tvrdík chtěl okamžitý úspěch a obří investice do kádru.

    Tvrdíkova cesta se nakonec ukázala jako správná a hned v sezoně 2016/2017 získala Slavia svůj první titul v tvrdíkovské éře.

    Jaroslav Tvrdík slaví zisk mistrovského titulu s koučem Jaroslavem Šilhavým.

    Už v té době slávistický šéf začal svými sebevědomými a odvážnými tahy rázně měnit český fotbal. 

    Vůbec nerespektoval poněkud zastaralé nepsané pravidlo, že přestupy nad třicet milionů korun jsou pro české kluby tabu. Naopak bral v potaz, že se trh s hráči vyvíjí, a tím pádem i ceny plejerů v Česku pochopitelně rostou.

    Rozhodl se přivábit do Edenu slavné a štědře placené hvězdy z ciziny: Dannyho, Rotaně a Altintopa. 

    Tvrdík také nastolil plán, podle něhož nově příchozí hráči budou muset ve Slavii „odsloužit“ minimálně dva roky a až pak budou moci pomýšlet na zahraniční angažmá.

    „Chceme vybudovat silný středoevropský klub,“ vysnil si Tvrdík, kterému bylo často vyčítáno, že se chová jako „megaloman“.

    Danny měl být největší hvězdou ligy. Jeho angažmá v Edenu ale nedopadlo nejlépe.

    Konec kouče Šilhavého a „totální“ sázka na Trpišovského

    Tah s výše zmíněnými cizinci příliš nevyšel a Slavia se brzy ocitla v bodě, kdy vedení klubu muselo řešit, co bude dál. 

    Tvrdík se i tentokrát rozhodl velmi nečesky a odvolal úspěšného a oblíbeného kouče Jaroslava Šilhavého. Důvod? Zamiloval se do představy, že jeho mančaft povede Jindřich Trpišovský, trenérská kometa s kšiltovkou.

    „Chci hrát se Slavií totální fotbal,“ prohlásil mladý kouč, který do Edenu dorazil z Liberce i se sportovním ředitelem Janem Nezmarem.

    Jaroslav Tvrdík s koučem Trpišovským

    Mnozí fanoušci i experti zpočátku nevěřili, že Trpišovský nelehký úkol zvládne. Nakonec i s Tvrdíkovou pomocí ale charismatický trenér stvořil ze Slavie tým, který poslední roky válcuje ligu, a navíc slaví úspěchy i v Evropě.

    Na rozdíl od majitele Sparty Daniela Křetínského se Tvrdík absolutně netají tím, že není žádný expert. Považuje se spíše za fanouška a vedení klubu nechává na svých podřízených, skutečných expertech v oboru, jimž bezmezně věří a oni mu to vracejí svou loajalitou.

    „Hlavním strůjcem úspěchů Slavie je podle mě pan Tvrdík. Ve fotbale nenajdete moc lidí, kteří by za tři a půl roku dokázali tolik, co on,“ řekl trenér Slavie Trpišovský poté, co v sezoně 2018/2019 klub dovedl k prvnímu doublu od roku 1942.

    „Všichni víme, kde klub ještě nedávno byl a kde je teď. To, co jsme s hráči dokázali, je vrchol pyramidy, která se začala stavět před časem. Všichni slávisti by měli mít pana Tvrdíka jako prezidenta doma na obrázku, protože umožnil rozkvět klubu do dnešní podoby,“ dodal Trpišovský.

    Jaroslav Tvrdík s koučem Trpišovským

    6 milionů eur za Součka? Málo!

    Zásadní změnou pro český fotbal bylo také to, jak Tvrdík přistupoval k nabídkám na své hráče.

    Slávistickému bossovi bylo ještě před několika lety vyčítáno, že zamítl přestup záložníka Tomáše Součka do italské Serie A. Tamní kluby nabízely zhruba šest milionů eur, což je na české poměry velmi slušná suma.

    Šéf Slavie ale tušil, že vytáhlého středopolaře může jednou „střelit“ za mnohem větší balík. Jeho věštba, která mnohým přišla až příliš sebevědomá a arogantní, se nakonec vyplnila. 

    V roce 2020 současný reprezentační kápo zpečetil přesun do anglického West Hamu za více než půl miliardy korun a stal se tak nejdražším hráčem, který kdy přestoupil z české ligy.

    „Je to skvělá vizitka Slavie i českého fotbalu,“ tetelil se tehdy blahem Tvrdík, který se ale obával toho, jak Součka Slavia nahradí po fotbalové stránce.

    Jaroslav Tvrdík s Tomášem Součkem

    To se nakonec povedlo znamenitě. Na jeho pozici dnes válí Tomáš Holeš, jehož si Slavia původně pořizovala z Jablonce coby krajního beka a náhradu za Vladimíra Coufala.

    Odchovanec Hradce si také už nějaký ten pátek hlasitě říká o velký přestup do ciziny. Do Edenu přicházel zhruba za čtyřicet milionů korun, dnes má podle uznávaného webu Transfermarkt cenu 172 milionů.

    Tomáš Holeš je oporou pražské Slavie.

    Zásadní rada od vlivného fotbalového agenta

    Není tomu dlouho, co Tvrdík překvapil českou fotbalovou veřejnost dalším netradičním tahem. Radikálně totiž změnil přestupovou politiku Slavie a oznámil, že se klub bude zaměřovat pouze na mladé talentované hráče.

    „Z rozhodnutí představenstva bude stropem pro angažování nových hráčů pro Slavii věková hranice dvaadvacet let. Klub financujeme ze dvou základních pilířů, příjmů za účast v evropských pohárech a z prodeje hráčů. Šance vydělat velké peníze od UEFA bude klesat, trh má zájem o mladé hráče,“ uvedl Tvrdík v nedávném rozhovoru pro O2 TV Sport.

    Podobnou strategii uplatňuje například bundesligové Lipsko, které dokonce odmítlo anglického kanonýra Jamieho Vardyho, když mu bylo sedmadvacet. Prý byl pro ně příliš starý.

    I tento sebevědomý krok, který Tvrdíkovi mimochodem poradil vyhlášený fotbalový agent Mino Raiola, se zatím jeví jako velmi dobrý. 

    Slavia má nyní tým plný velmi talentovaných mladíků, které čeká velká budoucnost a klubová pokladna se může těšit na další miliony.

    Jaroslav Tvrdík změnil český fotbal.

    Velkolepé plány v Africe

    V brzké budoucnosti dá očekávat velký zájem o rychlíka z Nigérie Yiru Sora, jehož Slavie přivedla v zimě z ostravského Baníku za třicet milionů korun.

    „Byl to jeden z nejsložitějších přestupů. Trenéři ho hodně chtěli. Je to hráč s takovým X faktorem, je velmi rychlý, překonává hranici 36 km/h. Chceme s ním být trpěliví, musí si zvyknout na Slavii. Myslím, že na jaře bude spíše střídajícím hráčem a od příští sezony pak velkou hvězdou Slavie,“ věštil před časem Tvrdík.

    Stačily tři velmi povedené zápasy v Evropské konferenční lize a hbitého šikulu už prý sledují skauti ze zahraničí. Objevují se dokonce zprávy, že na Sorovi by Slavia brzy mohla vydělat ještě více než na senegalském zázraku Simovi.

    Vytáhlý útočník, jehož si Slavia pořídila „za hubičku“ z Táborska, přestoupil loni v létě do anglického Brightonu za sedm a půl milionu liber (asi 250 milionů korun).

    Sima vlétl do angažmá ve Slavii jako uragán.

    Kromě zmíněného Simy se v Edenu prosadilo několik dalších Afričanů. Tvrdík a jeho podřízení se proto nedávno začali zabývat projektem zahrnujícím podrobný skauting hráčů na západě Afriky.

    Mluvilo se o akademii v Abidžanu a také o tom, že mentorem afrických posil v Edenu bude zkušený záložník Ibrahim Traoré, který ve Slavii kroutí už čtvrtou sezonu.

    Slavia dokonce před časem zahájila spolupráci s bývalým koučem druholigového Táborska Miroslavem Brožkem, který platí za „objevitele“ střelce Simy.

    „Vyjíždím na jednotlivé pozorovatelské mise především do Afriky. Právě tam se budeme zabývat spoluprací s lokálními subjekty, odkud bychom mohli do Slavie přivádět hráče s potenciálem se postupně prosadit,” představil loni Brožek své záměry v rozhovoru pro web Budějcká drbna.

    V současné době je ale mnohem důležitější zdraví slávistického bosse, za jehož uzdravení se všichni v klubu modlí. 

    Každý si je totiž velmi dobře vědom toho, že bez Jaroslava Tvrdíka by Slavia nebyla tam, kde je dnes.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:53 pátek 15. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      42
    • Super
      20
    • Cože
      5
    • Haha
      3
    • Sladký
      3
    • Tvl
      2
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz