Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bronzové Atény, ošklivé zranění i vláda nad Českem: Takový je příběh výškaře Báby

    Češi nejsou národem atletů, jméno Jaroslav Bába ale spoustě z nich minimálně něco říká. Sympatický skokan do výšky sice přesně před rokem ukončil kariéru, teď se o něm ale znovu začalo mluvit a psát. Bohužel ze smutného důvodu, jeho dcerka Rebeka je od kolen dolů ochrnutá a Bábova rodina nemá kvůli nákladné rehabilitaci na růžích ustláno. Atletická kariéra mu sice závratné bohatství nepřinesla, na rozdíl od zhýralých hvězd by si ho ale možná právě on, poctivý a hrdý reprezentant Česka, zasloužil.

    Má za sebou čtyři olympiády, několik světových šampionátů a více než patnáct let na atletickém vrcholu. Teď svádí výškař Jaroslav Bába mnohem těžší boj, a sice o to, aby jeho dcera mohla žít co nejplnohodnotnějším životem. Rebeka se narodila s rozštěpem páteře, podstoupila už tři operace a nyní se pere s náročnou rehabilitací. Ta je ale nesmírně drahá.

    Dojem, že musí mít Bába jako úspěšný sportovec postel vystlanou bankovkami, vyvrátila atletka Denisa Rosolová, která na trápení rodiny svého kamaráda upozornila. „Atletika není sport, kde se točí miliony, a jakmile skončíte, nezbývá nic jiného než nastoupit do práce jako každý jiný,“ napsala na Facebook.

    Skutečně, Bába se po konci kariéry, který nastal přesně před rokem, musel vrhnout na trénování. Přitom pokud si někdo zaslouží na rozdíl od zhýralých a nekřesťansky placených sportovních hvězd zabezpečený život pro rodinu, pak je to právě on.

    Jaroslav Bába vždy platil za pokorného a pilného sportovce. Už jako mladík objížděl vrcholné juniorské turnaje. Lidé z atletického okolí tušili, že jestli někdo představuje olympijskou medailovou naději pro Českou republiku, pak je to právě tenhle bezmála dvoumetrový čahoun.

    Bába byl příkladným českým reprezentantem.

    A skutečně, Bábovi bylo pouhých dvacet let, když se zapsal do výškařské historie. Nejprve si v roce 2004 „odskočil“ pro bronzovou medaili na halové MS do Budapešti, ten samý kov pak ve stejném roce senzačně bral na olympiádě v Aténách, kde posledním a jediným pokusem překonal laťku 234 centimetrů.

    „Jako malý jsem si přál vyhrát olympiádu, to se mi nepovedlo. Ale zaplať pánbůh za to třetí místo, ta medaile mi už zůstane a jednou ji budu ukazovat dětem, vnoučatům,“ prohlašoval Bába s úsměvem, když loni končil.

    Bronz z Atén už Bábovi nikdo neodpáře.

    Jakožto na nositele národních barev mohou být Češi na Jaroslava Bábu právem hrdí. Byl přímo vyhlášený tím, jak se dokázal poctivě připravovat na reprezentační turnaje. Jen v minimu případů se mu nepodařilo na některou akci kvalifikovat. 

    Kromě mnoha dalšího se v letech 2003–2016 podíval na čtyři olympiády: vedle medailových Atén to byl Peking 2008, Londýn 2012 a Rio 2016.

    Rodina Jaroslava Báby svádí těžký životní boj.

    Zlato Bába na žádném z dospělých vrcholových turnajů bohužel nebral, to se mu povedlo jen na juniorských turnajích. Dost možná je na vině ošklivé zranění kotníku, které ho v roce 2006 na jednu sezonu úplně vyřadilo a zbrzdilo tak jeho raketový vzestup.

    Výškař Jaroslav Bába musí svádět mnohem těžší boj, než byl ten na atletických stadionech.

    České výškařské společnosti ovšem spolehlivě vládl až do samotného konce kariéry. Na tuzemském šampionátu si skočil pro zlatou v roce 2003, 2005 a pak s výjimkou jediného roku nepřetržitě v letech 2009 až 2018. 

    Kromě toho je také spoludržitelem venkovního národního rekordu ve výši 236 centimetrů i držitelem národního halového rekordu ve výši 237 cm. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:54 pátek 20. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      50
    • Cože
      46
    • Tvl
      44
    • Trapas
      43
    • Sladký
      43
    • Haha
      37