Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jágr dál mění historii. Kam to může dotáhnout?

    Jaromír Jágr a jeho oblíbený posez. | foto: ČTK

    Má novou dívku, ale na ledě se chová v klasickém stylu. Jaromír Jágr i v necelých čtyřiačtyřiceti ohromuje. V dresu Floridy v NHL dává góly, spoluhráče těší geniálními přihrávkami. A přepisuje všemožné rekordy.

    Běžela sezona 1994 – 95, tehdy byl mladíčkem s dlouhým hárem trčícím z pod helmy, ale také už dvojnásobným vítězem Stanley Cupu, Svatého grálu všech hokejistů. V době stávky v NHL, první, co zažil, nastupoval za rodné Kladno, ale odskočil si také na dvě přátelské návštěvy.

    V Itálii naskočil za HC Bolzano do šesti zápasů – dal v nich osm gólů a na stejný počet nahrál. V Německu, v dresu Schalker Haie, v týmu, jež vedl ve druhé lize jeho kamarád Petr Fiala, v jediném utkání přispěl spoluhráčům jedním gólem a deseti (!!!) asistencemi.

    Tehdy to pro něj byla samozřejmost – vždyť zářil už jako teenager v dresu Kladna v československé reprezentaci i v národním mužstvu. První gól ve slovutné NHL dal 7. října 1990. Dnes je rok 2016 - a Jágr je stále neuvěřitelný.

    Milníky přepisuje vlastně co zápas, naposledy si zapsal 1600 utkání. Kam to vlastně může v historických tabulkách dotáhnout?

    „Když se začne blížit k mým rekordům, ukradnu mu brusle,“ šprýmoval v rozhovoru pro nhl.com Wayne Gretzky. The Great One hokeje, nedostižný démon může být klidný, on je Bůh. Český hrdina hraje ligu normálních smrtelníků – a v ní by mohl usednout na historický trůn.

    Gretzky nasbíral v NHL 894 gólů a 1963 asistencí, což dává součet 2857 bodů. Jágr má na kontě 738 branek a jako šestý hráč v historii se přehoupl přes hranici 1100 přihrávek – celkem má 1840 bodů.

    V gólech je na čtvrtém místě, dva mu stačí, aby se vyrovnal americkému kanonýrovi Brettu Hullovi. V bodech je rovněž bramborový, na třetí místo potřebuje deset čárek. Dá se očekávat, že tohle vše zvládne v nynější sezoně, v níž má ve statistikách 17 gólů a 21 přihrávek.

    V příští sezoně, již dozajista odehraje, by se mohl dostat na druhé místo v bodování, ve střelcích mu nyní schází na stříbro dvaašedesát tref. To je dost. I když...

    Fotogalerie

    „Mluvil jsem s ním a říkal, že se cítí dobře zdravotně i v týmu. Podle mě shodil pár kilo a zároveň je na tom líp se svalovou hmotou,“ popsal v rozhovoru pro iDnes formu za pět dní čtyřiačtyřicetiletého veterána Jaroslav Špaček, asistent trenéra reprezentace, který je v současnosti na inspekční cestě po stadionech zámořské NHL.

    Ale přiznejme: Jágr by už druhý dávno byl – a to ve všech zásadních ohledech. Jenže v letech 2008 až 2011 si zahrál za ruský Omsk. Peníze, obdiv, víra, to vše ho do Ruska táhlo. Přesto se dokázal vrátit na nejnablýskanější scénu, jíž NHL bezesporu je.

    „To mi přijde fascinující. Odešel na tři roky do Ruska a vrátil se, jako kdyby našel pramen mládí. Nevím, kde tam v tom Rusku byl, ale měli bychom tam asi jít všichni,“ ocenil Gretzky.

    Mimochodem, tihle dva jsou propojení nejen nevšedním talentem, ale také tím, že Jágr ukončil gólem Gretzkyho velkolepou kariéru.

    Jágr před odchodem do Ruska sbíral přibližně 0,8 bodu na zápas. Pokud by byl zdravý – a hrál NHL – za tři sezony by to dělalo nějakých 190 bodů. Dnes by byl na metě 2030, na druhém místě v historii a dále by navyšoval náskok před ostatními.

    V první desítce totiž není nikdo, kdo by přidával další body, všichni už jsou dávno v důchodu. Jen Jágr ne.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 10. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      263
    • Cože
      18
    • Tvl
      17
    • Sladký
      16
    • Trapas
      15
    • Haha
      14