Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh vztahu Jágra a jeho otce: Z Jardy chtěl stavaře, nešetřil kritikou a naučil ho dřít

    Jaromír Jágr starší měl na kariéru svého syna naprosto zásadní vliv. | foto: Koláž Expresu

    V minulosti se vždy probíralo, jak skvělý vztah má fenomenální hokejista Jaromír Jágr (50) se svou maminkou Annou, která mu schvalovala nové partnerky. Na sportovní kariéru legendární osmašedesátky měl ale zásadní vliv jeho otec, Jaromír Jágr starší, který nyní podlehl vážné nemoci. Původně si vysnil, že ze svého milovaného syna vychová šikovného stavaře. Brzy však pochopil, jak velký talent v Jaromírovi dřímá a začal ho ve sportu podporovat ze všech sil. Byl na něj přísný a nešetřil kritikou. Není také tajemstvím, že ho motivoval k těžkým tréninkům a vychoval z něj dříče, co v českém sportu nemá obdoby.

    „Jestli je pravda, že si děti před narozením vybírají rodiče, mé první rozhodnutí bylo to nejlepší, jaké jsem kdy udělal. Díky za vše, tati!“ napsal na sociální síti Jaromír Jágr, který tak své fanoušky informoval o smrti svého otce.

    Jaromír Jágr starší se dlouhou dobu pral s vážnými zdravotními problémy, kvůli nimž se před časem stáhl z veřejného života, a dokonce opustil milovaný klub. Vedení předal svému synovi.

    O tom, že měl Jaromír Jágr se svými rodiči skvělé vztahy, není pochyb. Legendární hokejista vždy využil příležitosti, aby jim veřejně poděkoval. Před novináři je neustále vynášel do nebes.

    Zatímco maminka Anna se starala zejména o to, aby měl Jarda doma rodinnou pohodu a dostatek jídla, otec Jaromír byl ke svému synovi vždy přísný a snažil se z něj vychovat správného chlapa.

    Byl k němu vždy velmi upřímný, někdy asi až přehnaně kritický, ale to z Jágra dost možná vytvořilo dříče, který v českém sportu nemá obdoby.

    „Vždycky zavolá a říká: Hele, dej mi radši mámu! Mě nechce... Já vždycky něco najdu. A říká, že jsem moc velký kritik,“ říkal Jágr starší před lety v rozhovoru pro deník Sport, který tehdy poskytl společně se svou manželkou Annou.

    Jaromír Jágr se svými rodiči

    Ze svého syna chtěl vychovat stavaře

    V jednom ze svých posledních rozhovorů pro server iDnes.cz Jágr starší svého syna například kritizoval za to, že moc přihrává svým tehdejším spoluhráčům z Philadelphie.

    „Hraje na kluky okolo sebe. Má šance střílet, ale ještě to dává ostatním. Přitom to od nich nedostane zpátky. Giroux i Hartnell jedou na sebe, jde jim o smlouvy. Ale kluk vám to nikdy nepoví,“ tvrdil Jágrův otec.

    Není také tajemstvím, že Jágr senior zpočátku svému synovi nevěřil, že by se mohl stát profesionálním sportovcem. Původně z Jardy chtěl tedy udělat šikovného stavaře. Věřil, že mu to v kombinaci se sportem zajistí bezproblémový život.

    „Jaromír šel studovat stavební průmyslovku a moje vize byla, že se stane stavařem. Říkal jsem si, že když bude hrát hokej v tehdejším Československu, jako stavař se v kterémkoliv městě chytí,“ vysvětloval své záměry Jágr starší.

    Anna Jágrová a Jaromír Jágr starší, rodiče legendárního českého hokejisty

    Žádné činky, ale dřepy! Dělal jsem jich až 2 tisíce denně, vzpomíná Jágr

    Už na střední škole bylo ale jasné, že je Jágr nadějným hokejistou a má před sebou růžovou budoucnost. Jeho otec mu ale vždy opakoval, že píle a tvrdá dřina jsou mnohdy více než jen talent.

    „Nechápu, proč jsem ho poslouchal, když nehrál hokej na žádné úrovni,“ smál se před časem Jágr v rozhovoru pro web Hokej.cz.

    „Musím ale říct, že poznatky, které mi říkal, byly geniální. Nevím, kde je sebral. Pořád jsem musel bruslit, pořád se pohybovat. Chtěl, abych cvičil s váhou vlastního těla, takže jsem dělal dřepy, kliky, sklapovačky,“ vzpomínal nejlepší český hokejista.

    Jaromír Jágr na svého otce nedal dopustit.

    Přímo legendární jsou příběhy o tom, jak Jágr musel dělat tisíc dřepů denně, aby měl silnější nohy než jeho vrstevníci. Otec mu za to pak slíbil, že když tréninkový plán vydrží, dostane nové brusle.

    „Žádné činky, ale dřepy, kliky a podobné cviky, to bylo to pravé. A dělal jsem jich fakt hodně. Nejvíce asi ve třetí třídě, dřepů mohlo být denně takových tisíc až dva tisíce, a k tomu ještě sto kliků,“ prozradil Jágr, který se otcových rad ohledně tréninku drží dodnes.

    Jaromír Jágr během dřepování

    Jaromír Jágr během tréninku

    Synův úspěch v NHL nečekal. Před lety mu předal klub svého srdce

    Jaromír Jágr i díky tvrdému tréninku a otcově pomoci převyšoval své vrstevníky a už v šestnácti letech si připsal první starty v nejvyšší soutěži za milované Kladno. V roce 1990 ho draftoval Pittsburgh a z českého mladíka byla rázem hvězda.

    Jeho otec ale stále dbal na to, aby ho sláva nijak nezměnila. Tlačil ho například k tomu, aby v USA dostudoval.

    „Začal tam chodit do školy. Upřímně, nepočítal jsem s tím, že se tak prosadí. Tehdy se o NHL moc nevědělo, nikdo ji u nás téměř neznal,“ vzpomínal v jednom z rozhovorů Jágr starší, který nakonec svému synovi pomohl i s nástupem do role bosse hokejového Kladna.

    Jaromír Jágr se svými rodiči

    Je tomu už deset let, co Jágrův otec předal legendárnímu hokejistovi do správy klub svého srdce a zbavil se tím mnoha starostí.

    „Jediný, komu se ulevilo, byl táta, který s tím předtím měl hrozné starosti, nervoval se, měl jsem o něj strach. Každopádně jsem připravený teď klubu co nejvíce pomoci,“ říkal tehdy Jágr, který je ještě stále aktivním hráčem, ale zvažuje, že kariéru plnou úspěchů definitivně zakončí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 16. března 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      62
    • Super
      36
    • Cože
      23
    • Haha
      11
    • Sladký
      8
    • Tvl
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...