Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jágrovo Kladno se topí. Co všechno dusí legendu?

    Jaromír Jágr při rozbruslení před zápasem | foto: Profimedia.cz

    Jaromír Jágr to nemá v poslední době jednoduché. Nejprve schytal kritiku za svou roli v hokejové politice, nyní řeší úpadek Kladna, klubu, jehož je hráčem i majitelem.

    V půlce ledna měli za sebou Rytíři dvě velká vítězství. V Praze, v majestátní O2 aréně, rozsekali domácí Spartu 8:4 a král Jaromír k tomu přispěl dvěma góly a stejným počtem nahrávek. Hned poté rozebrali dalšího velikána, brněnskou Kometu doma složili 5:1.

    Nebe bylo zalité sluncem, Kladno bojovalo o elitní desítku hokejové extraligy, tedy o play-off.

    Smálo se předsezonním předsudkům, které je pasovaly na outsidera, chudého příbuzného ostatních klubů.

    „Předpovědi nás nabudily,“ říkal sám Jágr, když mluvil o tipech na sestupující mužstvo. Kladno v nich bylo zmiňováno jednoznačně nejvíc.

    Důvody byly zřejmé: Je nováčkem v elitní společnosti, navíc jeho rozpočet je suverénně nejnižší. Do sezony vstoupilo prakticky se stejným kádrem, s nímž postoupilo. Nic moc vyhlídky. Rytíři se však vzepřeli a dlouho se drželi na místech velmi příjemných.

    O možném sestupu se v jejich případě mluvilo jen ve chvíli, kdy se Jágr zjevil jako tvář uzavření soutěže a zrušení pádu do nižší soutěže. Ač je JJ68 národní hrdina, schytal dost ran, a to oprávněně. Pustili se do něj fanoušci, současní i bývalí hráči.

    Změna pravidel v rozběhnuté soutěži by totiž byla šílenost, trapnost.

    Jaromír Jágr pomáhá při výběru malých hokejistů pro Kladno.

    Jenže Jágr prostě věděl, proč se za ni bije. Tušil, že jeho tým není přes slušné výkony natolik kvalitní, aby se udržel bez problémů. A to i přes zmiňované velké výhry nad Spartou a Kometou.

    Tento předpoklad se vyplnil. Kladno od té doby odehrálo šest zápasů a získalo jen jeden bod. Z osmnácti možných. Všechny prohrálo, pouze jednou dovedlo duel do prodloužení. Jeho polštář se smrskl, byť je pořád jedenácté, za ním jsou tedy tři soupeři.

    Na poslední Pardubice má náskok pouze šest bodů. Rytíři odehrají ještě devět utkání, Dynamo osm. To vypadá dobře, realita je však jiná.

    Proč? Jde o aktuální nastavení. Pardubice (a s nimi i Litvínov a Vítkovice, týmy na dvanácté a třinácté pozici) totiž těsně před páteční uzávěrkou přestupů „nazbrojily“.

    Jaromír Jágr pořád hraje slušně, přesto to Kladnu nejde.

    Získaly drahé a zkušené hráče, borce otřískané mnoha bitvami: Pardubice například matadora Michala Vondrku, Litvínov obránce Michala Moravčíka, Vítkovice beka Mislava Rosandiče či útočníka Jana Hrušku. Kluby zkrátka v čase krize otevřely pokladnu a zaplatily prověřenou kvalitu.

    Kladno nic, naopak podle všeho přijde o Petra Vampolu, mistra světa z roku 2010, který se bude muset vrátit v půlce února do pražské Slavie.

    „Vidím každý zápas jako klíčový. Vlastně celá liga je taková, každý zápas je důležitý. Když jdete do soutěže, že každý vás vidí dole, hned od začátku se chcete vytáhnout, ukázat, že to není pravda. Když už jsme to většinu sezony zvládli, je potřeba to ještě doždímat,“ řekl kladenský útočník Tomáš Kaut.

    Takto mluvil po nedělní prohře ve Vítkovicích, tedy ve velmi zásadním duelu, v boji s přímým konkurentem. Kladno navíc nedávno padlo i s Litvínovem.

    Petr Vampola pomáhá Kladnu zachránit extraligu.

    Naopak jeho soupeři se zlepšují. Pardubice zvítězily v neděli v Hradci Králové, kde Rytíři i s Jágrem v úterý dostali jasně naloženo. Litvínov sice v neděli prohrál s Třincem, ale předtím čtyřikrát v sérii bodoval. Vítkovice ovládly střetnutí čtyřikrát v řadě.

    Oproti tomu je tu černá kladenská série.

    „Pořád je to jen hokej. Všichni ho hrajeme celý život a z tohohle se nemůžeme… Jak to říct slušně, prostě posrat. Hráči, kteří mají zkušenosti, musí tým strhnout a ostatní se musejí přidat,“ řekl útočník Vampola.

    Zacílil tak na sebe a na Jágra. Velký šéf sice v posledních pěti utkáních zapsal čtyři body, ale na druhou stranu statistiky měnil jen ve dvou zápasech. A neprosadil se právě ve střetech s Vítkovicemi a Litvínovem.

    Pád je i kvůli tomu blízko. Jágr se topí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:49 úterý 2. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      64
    • Haha
      51
    • Sladký
      47
    • Tvl
      46
    • Super
      45
    • Cože
      41