Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Jágr je génius. Jenže jeho góly jsou i obžalobou českého hokeje

    Jaromír Jágr je zase král. Jeho Kladno postoupilo do hokejové extraligy. On to zařídil v rozhodujícím zápase čtyřmi góly. V sedmačtyřiceti letech... | foto: Profimedia.cz

    Bůh na čtyři? Jágr. Už to zase jede, Jaromír Jágr, nejlepší hokejista českých dějin, je veleben. Dotáhl své Kladno zpět do extraligy, v rozhodujícím zápase dal čtyři góly. Přitom mu je sedmačtyřicet let. Je to příběh o velkém hrdinovi, ale také o úpadku českého hokeje.

    Jaromír Jágr je hokejový génius. O tom žádná.

    „Já měl tu možnost, že jsem s ním hrál v jeho nejlepších letech. A jsem za to opravdu šťastný. Takový hráč už se nám tady nenarodí,“ pronesl Václav Prospal, bývalý skvělý útočník, mistr světa.

    Jaromír Jágr dal v deseti zápasech baráže deset gólů.

    Nyní trenér Českých Budějovic, které v baráži o postup do extraligy Jágr doslova sestřelil. V pátek večer jim dal při výhře svého Kladna 4:2 všechny čtyři góly a po vítězství slavil postup do nejvyšší soutěže. Rytíři se mezi českou smetánku vrací po pěti letech.

    Jágr byl vedle Tomáše Plekance, jenž se na podzim vrátil z NHL do Česka, zásadní postavou týmu. V deseti utkáních baráže dal deset branek. Je nejlepším střelcem této soutěže o všechno, společně s Plekancem nejproduktivnějším hráčem.

    Dvě hlavní postavy hokejového Kladna: Tomáš Plekanec s Jaromírem Jágrem

    „Džegr je prostě jedinečný. Je jedinečný – a zase to potvrdil. Dotáhl tým tam, kam chtěl. Tam, kam mířil,“ vykládal Prospal na tiskové konferenci.

    Ano, Jágr byl v baráži famózní. Jeho umění, schopnost se připravit, zdolávat únavu, vracet se po zraněních. To vše je neuvěřitelné.

    Jenže jeho story, i když je tak barvitá a pohádková, má jeden velký kaz.

    Nechme ještě jednou promluvit kouče Prospala, muže, který v NHL odehrál na jedenáct stovek zápasů.

    „Aniž bych chtěl něco sebrat z jeho výkonu, je smutné, když vidíš, že ti někdo v sedmačtyřiceti letech, společně s Plekym, dotáhne na svých zádech tým do extraligy,“ upozornil. „Kde máme nastupující generaci? Kde máme další hráče?“ ptá se.

    Baráž o extraligu stála Jaromíra Jágra hodně sil.

    Prospal to trefil přesně. Do desítky.

    Jágr totiž vedle své výjimečnosti těží i z úrovně místních soutěží.

    Vzpomeňte, když před čtrnácti měsíci nastoupil za Kladno poprvé po návratu ze zámoří. Předtím pár měsíců nehrál, přesto byl nejlepší na ledě.

    A na druhé straně, v dresu Benátek nad Jizerou? Do jejich dresu se navlékl Jágrův velký kamarád Petr Nedvěd, jemuž přišel zápas proti starému kumpánovi jako dobrý na symbolické ukončení kariéry. Bylo mu stejně jako Jágrovi šestačtyřicet, navíc už čtyři roky nehrál. Jenže ani on neměl na ledě konkurenci...

    Dílem svou kvalitou, ale především úrovní první ligy.

    Pro fanynky je Jaromír Jágr stále jednička.

    V baráži se hrál samozřejmě kvalitnější a hlavně urputnější hokej než v základní části, ale pořád se v ní potkávají dva zoufalé kluby z extraligové sezony (Pardubice a Chomutov) s dvěma týmy druhé nejvyšší soutěže (Kladno, České Budějovice).

    Rozhodně nejde ani o českou špičku, spíš o těžký podprůměr.

    V této minikonkurenci – a s Plekancem v zádech – byl Jágr famózní. Pokloňme se mu, je to hokejový král. Ale připomeňme i další věc. Reprezentace nezískala medaili od roku 2012. V NHL Češi i dál vyklízí pozice, hvězdné výkony David Pastrňáka jsou jednou z mála nadějí.

    Český hokej je v úpadku a také tento fakt pomáhá Jágrovi prodlužovat svou výjimečnost.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 18. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      142
    • Trapas
      31
    • Tvl
      24
    • Haha
      20
    • Sladký
      20
    • Cože
      19
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...