Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jágr je pod palbou fanoušků. Zaslouží si to? Ano, ale...

    I modla to může schytat. Jako Jaromír Jágr. Hokejového boha sepsuli v neděli fanoušci Sparty za to, že se angažuje v uzavření elitní soutěže, tedy extraligy. Je to vůči majiteli kladenského klubu férové?

    V hokejovém Česku se rozjela vlna nelibosti. Tlačí ji fanoušci, hráči. Může smést velké místní postavy, například samotného Jaromíra Jágra.

    Důvodem jsou zákulisní čachry, které mohou vést k uzavření nejvyšší soutěže. Jágr, majitel Kladna, se v nich angažuje, a protože je to Jágr, stal se symbolem změny, jež málokomu voní.

    „Byla by to vražda hokeje za bílého dne,“ řekl dokonce Libor Zbořil, šéf hráčské asociace.

    Fanoušci Sparty Jaromíra Jágra nepřijali zrovna přívětivě.

    Nevoli pocítil Jágr v neděli na Spartě. Její příznivci na něj pískali, dříve byl přitom (ač soupeř) vítán jako místní sportovní hrdina.

    Tentokrát to bylo jinak. Ani jeho dva góly a dvě asistence publikum neobměkčily. Když přebíral cenu pro nejlepšího hráče, bylo ticho. Nesouhlasné.

    „Jen jsem řekl svůj názor. Neznamená to, že je správný, ale stojím si za ním. Upozornil jsem na financování sportu, i náš nejpopulárnější sport má problém, co ostatní sporty? Víc se k tomu vracet nechci,“ vykládal po zápase. „Jak to dopadne, je víceméně jedno. Vidím, že jak někdo řekne, co změnit, není to populární. Ale s tím se dá počítat. Spousta lidí by o něco přišla, jiní získají. Ti, co získají, mlčí, ti druzí křičí,“ dodal.

    Jak už to ale bývá, problém není černobílý.

    Jaromír Jágr, hrající majitel hokejového Kladna

    Tedy jeden jeho aspekt ano. A to v případě sestupu v této běžící sezoně. Podle pravidel by měl nejhorší tým zahučet rovnou o patro níž, mezi elitou by ho vystřídal vítěz první ligy, v níž zatím vládnou České Budějovice. V představách některých klubů by byl sestup zrušen.

    Jenže to je opravdový sportovní zločin. Měnit pravidla v rozehrané hře je nechutné. Právě tato idea nejvíce rozpálila fanoušky i samotné hokejisty, což je pochopitelné i chvályhodné.

    Jágr však nikdy neřekl, že je pro zrušení sestupu už letos. To, že je pro uzavření soutěže, však platí. Vysvětluje to napjatým financováním, které je ve většině klubů na samotné hraně.

    Když byl Jaromír Jágr zraněný, pomáhal trenérům Kladna na střídačce.

    Platové podmínky v hokejové extralize jsou totiž – pro mnohé překvapivě – pro hráče mnohem příznivější než například ve fotbalové lize. Samozřejmě s výjimkou Sparty a Slavie. Tito obři jsou v jiných dimenzích, pohybují se v evropských číslech.

    Jinak je ale hokej štědřejší. Například hráč, jenž přijde z první ligy, si může říct až o 100 tisíc měsíčně. Opory pobírají logicky násobně vyšší platy.

    Nejlépe honorovaným hráčem extraligy byl do té doby, než si odešel léčit psychické problémy, brankář Třince Patrik Bartošák s výdělkem 850 tisíc měsíčně.

    Toto nastavení spolu s tím, že je hokej obecně drahý sport, kluby vysává. A v případě, že by nebyla hrozba sestupu, byli by v kádrech mladší, méně zkušení a levnější hráči.

    Střela je parádní disciplínou Jaromíra Jágra.

    „Hodně hráčů zřejmě nepochopilo, že se tady nejedná o nějakou válku mezi nimi a majiteli, ale měli by se snažit společně posunout hokej a sport na lepší úroveň, to hlavně znamená zlepšení sportovišť a zázemí pro sportovce, děti a fanoušky. Ale bez garance extraligy investoři (např. město) do toho těžko půjdou,“ napsal Jágr na svou facebookovou stránku. „Na nikoho se nezlobím, snažím se pochopit i hráče: Každý by se rád napil, ale náš sport a hokej se momentálně nachází na Sahaře, kde vody není dostatek,“ doplnil.

    Takhle JJ68 vysvětluje své jednání, snahu o změnu. Jeho argument je pochopitelný.

    Na druhou stranu by uzavření soutěže ubralo na napětí. Týmy hrající u dna tabulky by byly v klidu, jejich zápasy by nelákaly diváky. A to je problém.

    Takže odpověď na otázku, zda si Jágr zaslouží být na pranýři, není jednoznačná.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:39 úterý 12. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      57
    • Super
      54
    • Cože
      49
    • Haha
      47
    • Sladký
      46
    • Tvl
      44