Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jágrův projekt drhne: Číňané dostávají ve 2. lize výprask za výpraskem, hokej nechápou

    Čínští hokejisté v Česku dostávají výprask za výpraskem. Co za tím je? | foto: Profimedia.cz

    Stal se ambasadorem čínského hokeje a do Česka přivezl tým hráčů, kteří se hokej sice teprve učí, ale mohli by naskočit na pekingské olympiádě 2022 proti hvězdám NHL. Jenže projekt Jaromíra Jágra drhne. China Golden Dragon ve třetí nejvyšší soutěži přes očekávání tvrdne na beznadějně posledním místě s jediným bodem a hororovým skóre 21:169 po patnácti zápasech. Podle popisu českých trenérů v týmu panuje chaos, hráči nechápou taktické pokyny, neumějí jazyk a do toho trénují víc, než je zdrávo, takže často fyzicky odpadávají.

    Na první pohled to vypadalo jako mimořádně zajímavý projekt. Legendární Jaromír Jágr pomohl do Česka přivézt tým mladých čínských reprezentantů, ti by se tu měli připravovat na pekingskou olympiádu v roce 2022 a na oplátku český hokej inkasuje od Číny nemalé peníze. Jenže...

    Působení týmu China Golden Dragon ve třetí české nejvyšší soutěži je zatím spíše velkou komedií. Hráči měli hrát důstojnou roli ve spodní polovině tabulky, namísto toho jsou ale beznadějně poslední a musejí snášet výprask za výpraskem. 

    Po patnácti zápasech mají pouhý bod a děsivé skóre 21:169. To je třikrát více inkasovaných branek, než má předposlední Písek.

    Naposledy dostali hráči China Golden Dragon 17 gólů.

    Naposledy slízli sedmnáctigólový příděl od pražské Kobry. Po devatenácti gólech od Příbrami to byl zatím největší debakl.

    „Nejsou na tom technicky dobře, ale zase jsou rychlí a rychle napadají. Sem tam se jim povede i nějaká dobrá akce. Myslím, že nejsou předem smíření s porážkou, do každého zápasu jdou s tím, že ho chtějí vyhrát, ale bohužel se jim to nedaří,“ řekl Expresu hráč Kobry Lukáš Netolický, střelec jedné z branek.

    Nechápou taktiku

    Čína do výběru investovala nemalé peníze, pravidelně do Česka posílá skauty, kteří monitorují herní progres hráčů nejen v zápasech, ale i během tréninků na stadionu Jágrova Kladna. Představitelům asijské velmoci na projektu zjevně záleží, proč tedy prakticky vůbec nefunguje?

    Číňané dostali už 169 gólů.

    Jak napovídá vyprávění trenérů, kteří mají tým na povel, tedy českých hokejových legend Josefa Zajíce a Jiřího Šejby, uvnitř mužstva panuje evidentně chaos. Číňané nerozumí taktice a nemají vůbec žádnou herní praxi. Někteří z nich s hokejem začínali v patnácti letech, což je v Česku věk, kdy se pomalu začínají rýsovat budoucí profesionálové.

    „Je to stejné, jako když já teď půjdu hrát baseball. Taky nebudu vědět, kam mám běžet a komu přihrát,“ popisuje pro server Aktuálně.cz Jiří Šejba. „Pro kluky hokej znamená bruslení bez odporu, tedy bez soupeřů, a střílení z místa. Vidíte, že nemají přehled ve hře, nekontrolují puk,“ dodává.

    Trénování nemá české duo vůbec jednoduché. Pokyny na led křičí anglicky, protože ale hokejisté umí většinou jen čínsky, rozumí až poté, co jim daný pokyn přeloží tlumočník.

    Čínští hokejisté v Česku dostávají výprask za výpraskem.

    Problémová se zdá být i domluva se samotnou Čínou. Šejba se Zajícem se v Asii byli osobně podívat v létě, aby si tým sami poskládali. Během sedmidenního turnaje ukázali na talenty ze všech možných provincií, nakonec je ale čekalo nemilé překvapení.

    „Tým, který jsme si vybrali, nám neposlali. Přijeli úplně jiní hráči. Rozdíl je propastný,“ popisuje Zajíc.

    Dostane se někdo z nich na olympiádu.

    Přesto však z Číny zároveň přicházejí detailní pokyny o tom, jak s týmem pracovat. Oběma trenérům například Čínský olympijský výbor mluví do intenzity tréninků. Výsledkem je, že mají mladí hráči jediný den volna, který pak většinou prospí, protože nemají síly na cokoliv jiného.

    „V podstatě máme třikrát denně trénink. Ani hráči v extralize nejsou schopní pracovat v tomhle režimu. Takové jsou ale požadavky Čínského olympijského výboru. Rádi bychom je utlumili, a to původně byly ještě náročnější. Máme rozdílný pohled, co je priorita hokeje. Měli bychom se víc soustředit na akceleraci, sílu,“ popisuje Zajíc.

    Zda bude vůbec některý z hráčů týmu China Golden Dragon schopen účasti na olympiádě, je zatím ve hvězdách. Podle Zajíce mají šanci možná dva brankáři a jeden nebo dva hráči.

    Vzhledem k tomu, že tým není schopen ve 2. lize ani trochu konkurovat, je ale možné, že se v Česku čínští mladíci už příští rok připravovat nebudou. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:59 pátek 28. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      77
    • Super
      54
    • Sladký
      49
    • Trapas
      45
    • Tvl
      45
    • Cože
      43