Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Olympijské příběhy: Neumíš bruslit, smáli se mu. Teď Kovář tlačí Česko k medaili

    Proti Kanadě rozhodl nájezdy, proti Švýcarsku nahrál na vítězný gól. Jan Kovář je velmi, velmi viditelným článkem české hokejové reprezentace, která se ve středu pobije s USA o postup do semifinále olympiády. Přitom „neumí“ bruslit.

    „Jo, to o mně vždycky říkali,“ mávne rukou.

    Na téma bruslení už toho Jan Kovář napovídal dost. Vždyť mu tenhle handicap (on opravdu není elegán na nožích, jako byl například Martin Ručinský) několikrát zamotal kariéru.

    Jan Kovář rozhodl v nájezdech duel ve skupině proti Kanadě.

    Například před odchodem na střední školu. Z domova v Písku se vydal do Českých Budějovic. Za lepším. Našel si střední školu, měl hrát za místní klub. Jenže po třech zápasech ho trenéři poslali zpátky.

    „Trenéři si mě zavolali k sobě do kumbálu a oznámili mi, že končím. Prý se jim nelíbí moje bruslení, což je věc, již slýchám odmala,“ popsal Kovář pro server bezfrazi.cz.

    Vše o olympiádě najdete ZDE --->

    „Přidali ještě pár zřejmě objektivních důvodů, nechtěli být zlí, ale já už je ani nevnímal. Najednou se mi začaly míhat myšlenky na to, co bude. Vždyť tohle jsem si ani nedokázal představit. Počítal jsem s tím, že budu dál hrát extraligu, dokonce jsem se i dostal na budějovickou ekonomku, protože u nás doma se na školu vždycky dbalo,“ doplnil.

    V roce 2014 si bratři Kovářovi společně zahráli na mistrovství světa v Bělorusku.

    Co se dalo dělat? Nic. Sbalil si bágl a pádil domů. A mohl trochu závidět bratrovi Jakubovi, který už v Budějovicích působil. Je o dva roky starší – a především je brankář.

    Nakonec se však cesty sourozenců v jednom dresu proťaly. A dokonce v tom nejcennějším, zahráli si spolu za národní mužstvo, byli na mistrovství světa v roce 2014 v Bělorusku.

    „Toho si ohromně vážím,“ přiznal Jan. Proti bráchovi navíc nyní nastupuje v ruské KHL. On je oporou Magnitogorsku, Jakub čape za Jekatěrinburg.

    Jenže než se Jan dostal k reprezentačnímu triku či triumfu v KHL, musel zvládnout ještě pár překážek.

    Jan Kovář hraje v ruské lize za Magnitogorsk.

    Vraťme se do doby, kdy ho vyhnali z Budějovic. Po pár týdnech se tátovi ozvala Plzeň a on vyrazil na zkoušku. Chytl se, našel tým, ale dlouho to nevypadalo, že by se měl hokejem živit.

    Až se na scéně objevil Martin Straka. Olympijský vítěz, muž se stovkami startů v NHL, především ale majitel plzeňského klubu. A tehdy i hráč prvního mužstva, který se domů do Plzně vrátil, aby vyhrál českou ligu.

    K tomu potřeboval dobré hráče a jednou si všiml na stadionu mladého Kováře.

    Poté měl proběhnout rozhovor, který technickému centrovi obrátil život.

    „Kdo je támhleten kluk? Docela šikovnej,“ ptal se Straka trenérů. „To je Kovář z juniorky. Ten ale hrozně špatně bruslí,“ přilétla odpověď. „Ale hokej hrát umí, ne?“ rozsekl debatu první muž klubu.

    Straka měl dobré oko, v dubnu 2013 zvedla Plzeň mistrovský pohár. Rozhodující gól sedmého finále ve Zlíně dal v 97. minutě Straka. Kdo mu asi nahrál? Samozřejmě že ten, co neumí bruslit.

    Teď je před Kovářem další velký zápas – čtvrtfinále olympiády, v němž se rozhodne, zda budou mít Češi i dál naději na velkou medaili.

    V něm by měl dodat v souboji s důraznými Američany české hře chytrost, techniku, um. Tedy vlastnosti, kterými vždy sršel jeho vzor Pavel Patera, jeden z olympijských hrdinů z Nagana.

    Takže vzkaz pro Kováře: Hraj jako Patera!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:00 čtvrtek 21. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      6
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6
    • Super
      5
    • Cože
      5
    • Trapas
      5