Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Český atlet si rýpl do Vémoly a spol.: MMA není sport! Brzy přišla reakce od známého bijce

    Jakub Holuša se pustil do Vémoly a dalších: MMA není sport! | foto: Koláž ExpresuProfimedia.cz

    Bojový sport MMA se v Česku těší velké oblibě. Důkazem budiž nedávný galavečer Oktagon 15, jehož hlavním tahákem byl „zápas století“ mezi Attilou Véghem a Karlosem Vémolou. Novodobé gladiátory v klecích sledovala vyprodaná O2 aréna. K drsným bijcům dnes vzhlíží nejedno malé dítě a české gymy začínají kvůli novým a novým zájemcům praskat ve švech. I tak se ale najdou ti, kterým popularita smíšených bojových sportů nevoní. Například takový atlet Jakub Holuša. Podle něj MMA není sport, ale pouhá zábava. Reakce z úst jednoho z nejznámějších českých fighterů přišla velmi rychle.

    Běžec Jakub Holuša, který v roce 2015 vybojoval zlato na halovém mistrovství Evropy v Praze, galavečer v O2 aréně sledoval jako nezaujatý divák. Zaujala ho atmosféra, ale nemá příliš pochopení pro to, jak moc je v současné době MMA populární.

    „Je to ohromná akce, byl jsem taky na jedné, proto si dovolím napsat pár slov. Asi bych to nenazval sportem, ale uznávám, že je to akce roku a my atleti bychom se měli učit a závidět, jak se dělá velký event. Ale je to show, a ne sport přece,“ napsal na svém Facebooku Holuša. 

    „Zamysleme se my všichni! Je pro naši generaci dobře, že většina společnosti šílí touhle akcí a kouká se, jak se kdo umí nejlépe mlátit? A co naše děti?“ ptá se atlet, podle něhož teď malí špunti vzhlížejí pouze k Vémolovi, Štáfkovi a dalším aktérům galavečera.

    „Neslyší a nevidí teď na Facebooku a Instagramu nic jiného než to o rozbité hubě Karlose a neskutečné výhře Laviho. Je dobře, že naše děti chtějí chodit do posilovny, učit se prát a umět člověka vypnout? Je dobře, že naše děti sledují, jak z lidí v kleci stříká krev? Podle mě by pro naše děti měli být vzorem úplně jiní lidé a úplně jiný sport,“ pokračuje ve svém příspěvku Holuša a na závěr se pokusil udělat reklamu atletice, o niž není zdaleka takový zájem jako o MMA.

    „I když je atletika v útlumu, pojďme udělat vše pro to, aby naše děti po závodě nemusely chodit na chirurgii a nechat se sešívat. Není lepší jít si zaběhat, skočit si, hodit si...,“ navrhuje běžec.

    Jakub Holuša nepovažuje MMA za sport.

    Jeho příspěvek byl na sociálních sítích velmi populární. Mnozí přátelé s ním souhlasili a vynášeli ho do nebes. Našlo se ale nespočet zastánců bojových sportů, kteří Holušovi vyčítali, že se na popularitě MMA pokusil přiživit a udělat lacinou reklamu atletice. 

    Někteří také namítají, že bojové sporty pro mládež jsou dobré v tom, že děti se „vybijí“ v gymu během tréninku a nemají pak choutky dělat rošťárny na ulici.

    Kincl: Primitivní názor, nebuď blbý a pojď na trénink!

    Na Holušův příspěvek zareagoval také jeden z nejznámějších českých MMA zápasníků Patrik Kincl.

    „Podle mě ty nejprimitivnější názory vždy vycházejí buď z hlouposti jedince, nebo z neznalosti dané věci. Kubu jako sportovce respektuji a jako člověka neznám, a jelikož se ho nechci dotknout, přikláním se k té druhé možnosti,“ napsal na svém Facebooku Kincl, který poté atletovi vmetl do tváře právě děti, o nichž se Holuša ve svém textu zmiňoval.

    Patrik Kincl

    „Nepřijde mi, že by ti na sportujících dětech nějak extra záleželo. Spíš si je bereš jako štít. Možná se pletu, ale tvůj instagramový účet, kde na ně můžeš přímo působit a oslovovat je, k nim nijak nepromlouvá. Možná ti stačí jim jen nutit boty svého sponzora, ale osobně tam nevidím nic, čím bys jim nebo mně přibližoval krásu atletiky. Spíš je to taková masírka, kde jsi všude byl. Nenašel jsem nic, co bych si od tebe mohl vzít. Proč bych se měl věnovat atletice? Jak vůbec správně běhat, jak se v běhu zlepšit, nějaké tréninkové tipy nebo prostě něco lepšího než dvacetiprocentní slevu na suplementy,“ pálí do atleta Kincl.

    „Příště klidně napiš, že tě se*e, že atletika nemá takovou pozornost, a neschovávej se za děti a tvůj debilní hashtag #nechcemedetivkleci. MMA z nich rozhodně neudělá vraždící stroje. Naopak je může chránit před průsery, naučit je respektu, disciplíně a takhle bych mohl pokračovat,“ dodal Kincl, který poté Holušovi vzkázal „ať není blbec“, a pozval ho na trénink ve svém gymu.

    A atlet, pro mnohé možná trochu překvapivě, pozvání přijal. „Já jsem mu psal v soukromé zprávě, že klidně rád přijedu,“ řekl pro deník Sport běžec.

    Tak uvidíme, jestli po pár ranách od Kincla změní názor.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:21 úterý 17. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      90
    • Trapas
      61
    • Haha
      57
    • Sladký
      50
    • Cože
      47
    • Tvl
      45