Nestal se hvězdou, ale terčem posměchu! Co dělá po fiasku fotbalista Gluščevič dnes?

Jen málokterý zahraniční fotbalista přicházel do nejvyšší české soutěže s tak ohromující vizitkou jako černohorský kanonýr Igor Gluščevič (44). V roce 2003 ho Sparta s velkou pompou ohlásila jako velkou posilu. On ale vyhořel na celé čáře. Co tento usměvavý sympaťák dělá dnes?

Černohorec Igor Gluščevič zamířil do Sparty před patnácti lety z nizozemského Utrechtu, kde během tří sezon nasázel 39 ligových branek.

Jeho průměr byl téměř půl gólu na zápas a měl navíc i zkušenosti ze Španělska, kde působil v tehdy ještě druholigové Seville. Andaluskému celku pomohl šesti ligovými góly zpět mezi elitu. Jeho zlomovým angažmá mělo být ale působení v pražské Spartě. Do jisté míry to zlom byl. Jistě ne však takový, jaký si Gluščevič představoval...

Začátek pro urostlého forvarda vypadal skvěle. Do České republiky přicházel jako budoucí hvězda ligy. Fanoušci se těšili na jeho gólové hody a vedení Sparty do něj vkládalo velkou důvěru. 

On měl být kanonýrem, který Spartě přinese úspěchy. Říkalo se o něm, že je nejlepším zahraničním hráčem, který do té doby zamířil do české ligy. 

A pod jeden velký úspěch se Gluščevič skutečně výraznou měrou podepsal. V prvním utkání rozhodujícího předkola Ligy mistrů ve Skopje vstřelil velice kontroverzní gól.

Vystřelil z přímého kopu, přestože rozhodčí ještě nepískl do píšťalky. Domácí tým Vardar Skopje ani pořádně nepostavil zeď a Gluščevič už pálil a po chvíli se radoval z pravděpodobně nejkurióznějšího gólu své kariéry.

Gluščevič je dodnes odstrašující případ pro všechny borce, kteří zamíří do české ligy z ciziny.

Hráči domácího týmu šíleli. Sudí ale gól uznal. A vzhledem k tomu, že Sparta v Makedonii vyhrála 3:2 a doma uhráli remízu 2:2, tak si zahráli základní skupinu Ligy mistrů. A zde se jim dařilo dost slušně. Letenští se dostali až do osmifinále, kde nestačili na slavný AC Milán.

Vyčuraný gól proti Vardaru Skopje zůstane asi jediným pozitivem na angažmá Igora Gluščeviče ve Spartě.

Černohorský útočník dal za celý ročník pouhopouhé tři ligové góly. Což je na hráče s takovým renomé pramálo. 

Není divu, že se usměvavý elegán po jediné sezoně v rudém dresu pakoval z Česka pryč a stal se nejenom terčem posměchu, ale také doslova odstrašujícím případem pro všechny fotbalisty, kteří do tuzemské ligy míří ze zahraničí s vizitkou budoucí superhvězdy.

Měl být hvězdou, nakonec se z něj stal velice drahý náhradník.

Navíc po nepovedeném angažmá ve Spartě toho Gluščevič mnoho nepředvedl ani na následujících štacích. Příliš se mu nedařilo v nizozemském klubu Vitesse, ani během exotické mise v Číně. Kariéru ukončil v podprůměrném týmu Heracles Almelo.

U fotbalu ale zůstal i tak. Jenom dres vyměnil za oblek, nasadil účes à la Hitman a vrhl se na dráhu hráčského agenta. 

Takto vypadá Gluščević dnes. Trochu připomíná Hitmana, slavného nájemného vraha z počítačové hry.

Jeho cesty se navíc opět zkřížily s pražskou Spartou, když před rokem na Letnou přivedl talentovaného křídelníka Srdjana Plavšiče, o kterého usilovaly i věhlasné zahraniční kluby, například skotský Celtic.

Tak snad bude Spartě Gluščevič platný alespoň jako dohazovač talentů, když coby střelec totálně vyhořel...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:20 neděle 17. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 9
  • 9
  • 6
  • 5
  • 5