Hrdinové a zoufalci: Kdo zářil a zklamal v bitvách o EURO?

Oslavili postup na mistrovství Evropy a těší se na velký turnaj. Je čas na hodnocení. Kdo z českých fotbalistů v bitvách o Francii zazářil a zklamal?

HRDINOVÉ:

PETR ČECH

Petr Čech, jednička české reprezentace.

Je jako táta, persona čnící nade všemi. Jeho postavení se ještě umocňuje v dobách, kdy je zraněný Tomáš Rosický. Ač je občas kritizován, když je potřeba, zavře bránu. Podobně jako v Nizozemsku v posledním utkání. I když přiznal, že měl podíl na druhé brance domácích, jinak byl vidět jeho vliv na mužstvo. Diriguje, řídí, je prostě šéfem.

BOŘEK DOČKAL

Bořek Dočkal byl nejlepším střelcem reprezentace v kvalifikaci.

Nejlepší střelec, excelentní nahrávač. Především vstup do kvalifikace měl famózní, dal góly v každém z prvních tří utkání. Čtvrtou trefu přidal v duelu na Islandu, nakonec neúspěšném. Přispěl však také nahrávkami, klíčovou byla například na gól Milana Škody v domácím utkání proti Kazachstánu, v němž Češi otočili nepříznivý stav v posledních minutách. Ač má rezervy v defenzivní hře, směrem dopředu je klíčovou osobou.

PAVEL KADEŘÁBEK

Pavel Kadeřábek byl nejlepším hráčem v kvalifikaci.

Jednička týmu – i když pořád mladý kluk. Je nezničitelný, neúnavný, navíc vstřelil dva velmi důležité góly. Trefil se v domácím duelu s Islandem i při historické výhře v Nizozemsku. I po přestupu do německé bundesligu si vydobyl pevné postavení v sestavě Hoffenheimu, podle všeho je před ním i další velký krok. Jediná jeho nevýhoda je, že kvůli němu většinou sedí na reprezentační lavičce Theo Gebre Selassie, další skvělý krajní obránce.

ZKRACHOVALCI

LADISLAV KREJČÍ

Ladislav Krejčí prožívá horší období.

Supertalent ze sparťanského ročníku 1993 se souží. Před časem jej lanařil Inter Milán či Newcastle United, ale Sparta veškeré snahy o přestup zatípla. To se podle všeho projevilo na Krejčího výkonnosti. Na jaře byl naprosto marný, nepomohl ani jedenadvacítce při mistrovství Evropy. V kvalifikaci také většinou chyboval, například ve velkých šancích na Islandu či při domácím souboji s Tureckem. Tam ho naštvaný kouč Pavel Vrba doslova vyhnal ze hřiště.

DAVID LAFATA

David Lafata dal v kvalifikaci pouze jeden gól.

Ano, na hřišti nechá duši, zapojuje se do kombinace i do defenzivy. Jenže... V kvalifikaci o EURO byl Vrbovým útočníkem číslo 1, dostal nejvíce příležitostí v základní sestavě. A ač ve Spartě plní v lize i evropských pohárech roli neomylného ostrostřelce, v bojích o mistrovství ve Francii se trefil jen jednou. Skóroval vloni na podzim v Kazachstánu.

LUKÁŠ VÁCHA

Lukáš Vácha postupně vypadl z kádru národního mužstva.

I Miroslav Pelta, šéf asociace, kritizoval jeho mimofotbalové aktivity, pokus stát se českým Davidem Beckhamem. „Když fotbalista začne řešit módní kolekce, je to průšvih,“ řekla Pelta na Váchovu adresu. Problémem je především, že se to vše projevilo na Váchově výkonnosti. Na začátku kvalifikace začínal jako člen základní sestavy, postupně však vypadl z kádru. Vrcholem byl duel na Islandu, kdy zahrál špatně a velmi výrazně se spolupodílel na rozhodující brance vítězů.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:11 čtvrtek 11. února 2016. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8