Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hokejový Expres: Trenér Říha ukázal, že má koule. Bude to stačit na zlato?

    První velký krok zvládli. Hokejisté zdolali Němce a jsou v semifinále mistrovství světa, v němž se v sobotu poměří s Kanadou. Hokejový Expres si všímá cesty, po níž jde za úspěchem kouč Miloš Říha.

    Ten kluk často hraje v útoku s Alexandrem Ovečkinem, ruským kapitánem a hlavní hvězdou Washingtonu. Spolu v minulém roce ovládli Stanley Cup, největší hokejovou trofej světa.

    Jakub Vrána, český mladík původem z Letňan, talent s cejchem chladnokrevného střelce, byl důležitou součástí vítězného mužstva.

    Kolik takových hráčů český hokej má?

    Málo.

    Jan Kovář slaví s týmem gól proti Německu.

    Přesto čtvrteční čtvrtfinále mistrovství světa, v němž se Česko potkalo v Bratislavě s úporným Německem, proseděl na tribuně. Nedostal se do sestavy, trenér Miloš Říha místo něj postavil radši například bratry Tomáše a Hynka Zohornovy, bojovníky s mnohem menším jménem.

    Vrána zůstal v civilu, odborníci i fanoušci se divili. Bylo jasné, že Říha dává hlavu na špalek.

    Pokud by tým duel nezvládl, tah s Vránou by byl první municí pro kritiku. Útočník Washingtonu je totiž (bez nejmenší pochybnosti) v klíčových momentech schopen dávat góly. Nakonec, na šampionátu se prosadil v sedmi zápasech čtyřikrát, což je velmi dobrá bilance.

    Přesto seděl.

    Trenér Miloš Říha se svým synem Milošem, analytikem národního mužstva

    „Všechny tahy s hráči máme promyšlené,“ vysvětloval Říha po vítězství 5:1. Mimochodem Zohornové se sice neprosadili, ale jejich čtvrtý útok Němcům několikrát velmi tvrdě zatopil, hráli dobře.

    Ale zpět k Vránovi. „Neriskujeme, to není žádný risk. Víme, že je to brejkový hráč, víme, že je lehký, technický, a to by nám na Němce nesedělo. Takže jsme se rozhodli takhle a nic jsme neriskovali,“ vykládal Říha.

    Čísla však ukazují, že vysvětlení s hmotností hapruje. Vrána váží podle oficiální statistiky 80 kilogramů. Co další útočníci? Ondřej Palát o kilo méně, Filip Chytil o kilo více. Dominik Simon stejně…

    Jan Kovář touto perfektní ranou otevřel skóre čtvrtfinále s Německem.

    Vysvětlení je tedy jiné. Vrána neplnil, a to i podle bývalého skvělého trenéra Marka Sýkory, systémové věci. Je to (v dobrém smyslu slova) hokejový egoista, výrazně útočný hráč. Ale bodujících hráčů má Říha v tuto chvíli dost, od Vrány potřeboval i tvrdou práci. A ta mu dosud moc nevoněla.

    A tak mazal na tribunu.

    Slova o promyšlenosti lze také rozporovat. Například dodatečné povolání útočníka Milana Gulaše se zrodilo v Říhově snu, jak sám přiznal.

    Kapitán Jakub Voráček střílí vítězný gól čtvrtfinále.

    Kouč totiž jedná intuitivně. Takový byl vždycky, proto byl úspěšný například i v ruské KHL, kde si udělal velké jméno. Tak se chová i na střídačce. Je to generál, rád rozhoduje sám, na hráče je tvrdý.

    Zatím mu to tedy, přiznejme až nad očekávání, vychází. Mužstvo proti Německu dokázalo překonat nejedno protivenství.

    Zaprvé výborného soupeře. Podivně vypadaly prognózy před utkáním, které mluvily o Česku jako o jasném favoritovi. Vždyť Němci na mistrovství porazili i Finy, nyní už semifinalisty. Očekávání byla až moc optimistická.

    Zadruhé nervozitu. Ta byla znát především první dvě třetiny. Drhnul přechod do útoku, střední pásmo bylo často uzavřené a Češi si s tím nevěděli rady. Dělali mraky malých individuálních chyb, proto nemohli soupeře zlomit.

    „Ale byli jsme trpěliví,“ ocenil kapitán Jakub Voráček. Ano, to se ukázalo jako naprosto zásadní věc.

    Hotovo. Češi jsou v semifinále mistrovství světa.

    Zatřetí to byl vyrovnávací gól. Gólman Patrik Bartošák za stavu 1:0 dětsky zaváhal při rozehrávce za bránou a Němci srovnali. Nakonec jim to ale nestačilo.

    Češi uspěli i zásluhou zaťatosti kouče Říhy. Na konci cesty však zatím nejsou. Medaili nezískali od roku 2012. Je tedy nutné vyhrát o víkendu ještě jeden zápas. A nejlépe dva…

    Trenér však ukázal, že přes všechny mouchy může myslet i na zlato.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:05 sobota 21. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      41
    • Haha
      29
    • Cože
      28
    • Trapas
      28
    • Sladký
      27
    • Tvl
      27
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...