Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hokejisté porazili na OH Rusko 6:5 v prodloužení, rozhodli v přesilovkách

    Česko zdolalo Rusko v nervy drásající bitvě. | foto: iDNES.cz

    Senzační bitva. Čeští hokejisté porazili ve třetím zápase na olympijských hrách v Pekingu Rusko 6:5 v prodloužení a připsali si druhou výhru ve skupině B. Utkání rozhodl v čase 64:29 čtvrtou využitou přesilovou hrou obránce Libor Šulák.

    Český tým obsadil ve skupině B třetí místo a o postup do čtvrtfinále bude bojovat v kvalifikační části v úterý. Jméno soupeře se dozví v neděli.

    Sborná měla hned v úvodu výhodu přesilové hry, po 12 sekundách byl totiž vyloučen Hyka. Brankář Hrubec ale nemusel vůbec zasahovat. Jenže v 5. minutě poprvé kapituloval, poté co jej po rychlém protiútoku prostřelil z křídla Tkačov.

    Česko zdolalo Rusko v nervy drásající bitvě.

    Následně měl práci i Fedotov, který lapačkou skvěle zasáhl proti Krejčího střele. Ve 12. minutě byl vyloučen Jelesin a Češi početní výhodu po 38 sekundách využili. Přes výborně clonícího Kováře se přesně od modré čáry trefil Kundrátek a gólman moskevského CSKA poprvé na turnaji inkasoval.

    Český tým byl střelecky aktivnější, nebezpečnější akce ale musel likvidovat Hrubec. V závěru první třetiny jej prověřil Slepyšev, ve druhé části pak Karnauchov nebo Něstěrov. Ve 28. minutě měl velkou šanci Grigorenko, brankář Omsku ale předvedl vynikající zákrok.

    Následně se ale na trestné lavici sešli Smejkal se Sobotkou a Rusko mělo 57 sekund dlouhou výhodu pět na tři. Dvojnásobné oslabení sice Češi přestáli, v pokračující klasické výhodě ale prostřelil Hrubce obránce Něstěrov.

    Ve 38. minutě ale dostal pětiminutový trest za faul na Sedláka útočník Voronkov a český tým ještě ve druhé části vývoj utkání obrátil ve svůj prospěch. Nejprve po Červenkově ideální přihrávce vyrovnal Krejčí a 42 sekund před koncem druhé třetiny se trefil i Špaček, který nastoupil k prvnímu zápasu na turnaji.

    Zbytek přesilovky ve třetí části sice Češi nevyužili, ve 44. minutě se ale přesně trefil Klok a zvýšil na 4:2. Rusové ale bleskově odpověděli, o 36 sekund později snížil pohotovou dorážkou Semjonov. Sborná přidala a také dokázala skóre otočit. Nejprve se za obranu natlačil Gricjuk a vyrovnal, ve 49. minutě překonal Hrubce střelou z otočky Čibisov.

    Svůj den ale neměl ani Fedotov, za jehož zády překvapivě skončila střela Hyky od mantinelu a zpoza brankové čáry. V čase 48:57 tak bylo opět vyrovnáno.

    Další branka v základní hrací době nepadla a muselo se prodlužovat. V 63. minutě byl vyloučen Nikišin a české obléhání ruské branky ukončil 31 sekund před možným koncem nastavení tvrdou střelou Šulák.

    Hokejový obránce Libor Šulák naskočil v prodloužení zápasu olympijských her v Pekingu proti Rusku na led místo Tomáše Kundrátka, který zlomil hokejku a tvrdou střelou v čase 64:29 rozhodl. Český tým porazil úřadující olympijské vítěze 6:5 a podruhé na turnaji vyhrál.

    „Je to krásný pocit dát rozhodující gól Rusům. Jsem šťastný, že jsme dneska po tom průběhu dokázali zvítězit,“ řekl Šulák a poukázal na divoký vývoj utkání.

    Češi se sbornou prohrávali 1:0 a 2:1, poté vedli 4:2, soupeř otočil na 5:4, ale z výhry se nakonec radovala družina trenéra Filipa Pešána.

    „Výborně jsme proměnili přesilovku, kdy jsme se dostali do vedení 3:2,“ poukázal Šulák na dvě trefy při pětiminutovém vyloučení Dmitrije Voronkova ve druhé třetině.

    „Pak jsme dali na 4:2. Je škoda, že jsme si to následně nechali utéct. Bylo pro nás těžké dostat se zpátky, ale skvěle jsme se vzpamatovali a rozhodli to v prodloužení. Super,“ radoval sedmadvacetiletý ofenzivně laděný bek.

    Český tým nakonec i zásluhou Šuláka vstřelil čtyři góly v početní výhodě. „Je to velké pozitivum do vyřazovacích bojů. Takhle přesně je musíme hrát. Zlepšit to v obraně a bude to dobrý,“ řekl obránce Vladivostoku.

    Reprezentace i přes dvě výhry obsadila v základní skupině B až třetí místo a o postup do čtvrtfinále bude bojovat v kvalifikační části. Jméno soupeře se Češi dozvědí až v neděli. „Budeme odpočívat a na hokej se dívat nebudeme. Když chcete vyhrát turnaj, tohle dopředu nijak neřešíte,“ dodal Šulák.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:39 neděle 12. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      4
    • Tvl
      3
    • Haha
      2
    • Cože
      2
    • Trapas
      2
    • Sladký
      2