Proč se Nagano nekoná? Když se hraje o medaili, hokejisté už šest let nedali gól

Zase nula. Zase zní omleté sportovní klišé: „Když nedáš gól, nevyhraješ.“ Čeští hokejisté si ho opakují po semifinále olympiády, v němž podlehli Rusku 0:3. Zázrak z Nagana se po dvaceti letech opakovat nebude. V sobotu hrají Češi o bronz.

V roce 2012 se to povedlo a byla z toho medaile. Před šesti roky dali čeští hokejisté naposledy gól v semifinále velkého turnaje, ve válce o finále a logicky o jistotu medaile. Ve Finsku přesto podlehli 1:3 Slovákům, v boji o třetí místo pak ale zdolali 3:2 domácí a brali bronz.

Od té doby velké prázdno.

Buď se Češi do semifinále nedostali, nebo v něm (a následném utkání o třetí flek) byli impotentní.

Rusové slaví, ani skvělý Pavel Francouz Čechy do finále olympiády nedotlačil.

Rok 2014 – mistrovství světa v Bělorusku: V semifinále přišla prohra 0:3 s Finskem, v boji o bronz stejný výsledek se Švédskem.

Rok 2015 – světový šampionát v Praze: Souboj o finále skončil 2:0 pro Kanadu, o třetí místo 2:0 pro Spojené státy americké.

Rok 2018 – olympiáda v Pchjongčchangu: V semifinále Češi nestačí na Rusko, prohrávají 0:3. Změnit tuto chmurnou statistiku se pokusí v sobotu ve střetnutí o bronzovou medaili.

První gól Rusů. Pavla Francouze pokořil Nikita Gusev.

„Přijeli jsme si pro ni. Musíme být ochotni na ledě umřít,“ nakázal po prohře viditelně zklamaný útočník Michal Birner.

„Kluci nechali na ledě všechno, tým dře. Hráli na doraz,“ pochválil mančaft kouč Josef Jandač.

Ano, to je pravda, přesto to na pyšné Rusy nestačilo. Hlavní favorit olympiády udeřil ve druhé třetině dvakrát během sedmadvaceti vteřin. „Pak byli nahoře,“ přiznal forvard Roman Horák.

Jandačovci ještě mohli změnit děj utkání v přesilovkách, ale branku nezapsali. Šance přitom měli, například Martin Růžička netrefil poloprázdnou bránu. V třineckém dresu tohle proměňuje se zavázanýma očima…

Druhá branka Ruska přišla sedmadvacet vteřin po té první. Dal ji Vladislav Gavrikov.

„Puky tam lítaly, snahu jsme měli. Ale netrefíme odkrytou bránu,“ láteřil Jandač. „Když nedáte gól, je těžké vyhrát,“ doplnil starou pravdu Birner. „S koncovkou se trápíme na celém turnaji,“ upozornil trenér.

Jeho slova potvrzují i čísla. Rusové dali za pět zápasů třiadvacet gólů, Česko pouze dvanáct. Z toho dva v rozhodujících penaltových rozstřelech, po nichž přišly výhry nad Kanadou a Američany.

To je rozdíl, z něhož logicky vyplynul i výsledek semifinále.

Sen o opakování zlatého Nagana se tak rozplynul, rozbili ho Rusové, které tým kolem Dominika Haška udolal na nezapomenutelné olympiádě ve finále. V něm Hašek nepustil ani gól, stejně jako teď v Koreji ruský dvoumetrový habán Vasilij Košečkin.

Snad se v sobotním utkání o bronz Češi rozstřílí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:46 sobota 23. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5