Hokejisté vyhráli, ale fest to dřelo. Co musejí Češi zlepšit?

Vítězství je doma, to ano. Čeští hokejisté zvládli vstup do olympiády výsledkově. Nad kousavou Jižní Koreou vyhráli ale jen těsně, a sice 2:1. Navíc museli otáčet skóre. V zápase hodně věcí dřelo, do dalších duelů se musí parta kouče Josefa Jandače zlepšit.

Korejci a hokejisté? Před pár lety bylo tohle spojení pro Čechy skoro k smíchu. Na olympiádě se ale ukázalo, že to nejsou žádní nazdárci.

Nakonec i trenér národního mužstva Josef Jandač, jehož mužstvo začalo olympijský turnaj výhrou nad domácími 2:1, v daleké zemi v Asii působil. A poté například exsparťané Patrik Martinec či Jaroslav Nedvěd.

Ti všichni vyprávěli o korejské pracovitosti a perfektním bruslení.

Nadneseně: Kdo z Korejců nezvládá rychlobruslení na krátké dráze, což je tady extra sledovaný sport, jde hrát hokej.

První český gól na turnaji dal Jan Kovář.

Ukázalo se to i v prvním zápase.

„Jak jsme je měli načtené, tak Korejci hráli. Všichni umí bruslit, hrají na hranici sebeobětování. A když se výsledek takhle tahá a jsou furt ve hře, neskutečně bojují,“ řekl po utkání kouč Jandač.

„Opticky jsme byli pořád u nich, ale oni měli ty jejich protiútoky a občas šla na Francika nepříjemná střela,“ přiznal útočník Michal Vondrka, že Korejci byli nepříjemní i pro gólmana Pavla Francouze.

Také se domácí dostali do vedení, ale ještě v první třetině favorit otočil. Ani jednou se však neprosadil v klasickém rozložení sil pět proti pěti. Nejprve vyrovnal v přesilovce Jan Kovář, poté rozhodl Michal Řepík. V oslabení.

„Věděli jsme, že to bude urputné. Možná jsme doufali, že nám tam jen napadá o pár gólů víc. Ukážeme si video, co musíme zlepšit. Určitě je třeba rychleji posouvat puky a dostávat se lépe ze třetiny,“ řekl Řepík, který na první gól nahrál.

Byl tak mužem zápasu.

Korejskému týmu fandil sehraný sbor roztleskávaček.

Právě hra v rovnovážném stavu je však to, co musejí Češi nejvíce zlepšit, aby uspěli ve víkendových duelech základní skupiny. V sobotu se poměří s Kanadou, v neděli se Švýcarskem, což jsou oba protivníci na mnohem vyšší úrovni než Korea.

„My musíme hlavně zlepšit hru pět na pět. Byli jsme zbytečně moc roztažení a také musíme zlepšit fyzickou hru, protože v té jsme nebyli dostatečně silní,“ prohlásil trenér Jandač.

„Jak jsme šli do vedení, tak jsme čekali, že přidáme nějaký gól, abychom se trošku zklidnili. Ale s přibývajícím časem přišla oslabení, která jsme ubránili. Ke konci už bylo těžké, abychom neudělali nějakou chybu, takže to směřovalo k dramatu. Párkrát nám zatrnulo,“ přiznal.

„Ale nečekali jsme nic jednoduchého, takže nejdůležitější je pro nás vítězství,“ pronesl.

Plán je jasný: Korea odškrtnuta a teď se posunout na vyšší level.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:06 pátek 15. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 3