Brankář pro čtvrtfinále: Francouz, nebo Rittich? Statistiky nemají oslnivé

Je před nimi zásadní zápas. Čtvrtfinále mistrovství světa. Hokejisté se v něm ve čtvrtek postaví Spojeným státům americkým. Kdo bude stát v české bráně? Pavel Francouz, nebo David Rittich?

Půjde o všechno. O šanci na medaili. Čtvrtfinále je klíčový zápas turnaje. Češi ho berou jako hranu úspěchu. „Chceme medaili, to je jasné. Všichni jsme ohromně natěšení a věříme, že zvládneme přes čtvrtfinále přelézt,“ řekl v Kodani útočník Michal Řepík.

Na utkání se tým bude muset z hlavního dánského města přestěhovat do tři sta kilometrů vzdáleného Herningu. To je jisté.

Který brankář – Pavel Francouz, nebo David Rittich – bude jistit český tým, však ne. Tedy trenéři mají (prý) jasno, jen to ještě neprozradili ani samotným gólmanům.

„Na jednom gólmanovi jsme se asi shodli. Nejdřív to ale řekneme jim. Ono to kolikrát ani není o gólmanovi, ale o hře, kterou předvádíme před ním. Když je perfektní, tak jsme se vzájemně podrželi,“ prohlásil asistent hlavního trenéra Josefa Jandače Jaroslav Špaček.

Pavel Francouz se s Davidem Rittichem zatím na šampionátu pravidelně střídají.

A doplnil: „Je to složité rozhodnutí, protože oba podávali fantastické výkony.“

U toho se trošku zastavme. Ano, oba adepti na čtvrtfinálovou šanci nechytali v základní skupině špatně. Francouz se postavil do brány čtyřikrát, Rittich třikrát.

Ale naprostá špička to také nebyla, jak ukazují statistiky.

Pavel Francouz s trenérem brankářů Petrem Přikrylem.

V nejsledovanějším faktoru, v úspěšnosti zákroků jsou borci seřazeni za sebou. Francouz je čtrnáctý, Rittich o místo za ním. První z nich má úspěšnost 90,43 procenta, druhý přesně devadesátiprocentní.

To nejsou vůbec oslnivá numera. Za hranici extratřídy je považováno 93 procent. Na turnaji se nad ní drží hned šest mužů. Nejlepší z nich, Fin Harri Säteri, je na čísle 95,4.

V úspěšnosti zákroků jsou Francouz s Rittichem vyrovnaní. Co mluví pro jejich nasazení do hry?

Brankář David Rittich chytá v NHL za Calgary Flames.

Francouz zachytal skvěle na únorové olympiádě. Před mistrovstvím světa byl veřejně (a s předstihem) označen za prvního brankáře. Jenže pak se stalo něco, co změnilo poměr sil.

Trenéři si vzpomněli na Ritticha, jenž letos odchytal poměrně nečekaně dvacet jedna duelů za Calgary Flames v NHL. A rozhodně ne špatně.

Pozvali ho na přípravný turnaj do Pardubic, kde se ukázal v duelu s Ruskem. A brankářské obsazení národního mužstva naprosto rozboural.

Odjet musel vítkovický Patrik Bartošák, který přitom celou sezonu bez reptání plnil pozici třetího gólmana. Z týmu nakonec odešel i Dominik Furch, jenž tvořil v posledních letech klíčovou dvojici s Francouzem.

Trenéři mu řekli, že by na šampionátu působil jako trojka, což nepřijal. Proto byl pozván mladý a nevyzkoušený Dominik Hrachovina.

Rittich zkrátka způsobil pořádný průvan.

To se potvrdilo i na mistrovství. Francouz sice začal, ale poté se borci pravidelně střídali. Rittich rozhodně neostrouhal, naopak byl v bráně proti nejsilnějším soupeřům, proti Rusku i Švédsku.

I to může být vodítko, kdo dostane šanci ve čtvrtfinále.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:00 čtvrtek 13. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 7
  • 7
  • 7
  • 7
  • 6