Komentář: Proč se rozesmátí hokejisté musí vrátit do „ruského“ tempa?

Mají za sebou dva lehké zápasy. Jeden – teoreticky – před sebou. Čeští hokejisté je zvládají s bravurou. Je tu však jedno nebezpečí. Před čtvrtfinále mistrovství světa, které je čeká ve čtvrtek, se musí vrátit do kosmického tempa, jež předvedli při výhře nad Ruskem.

Říká se, že světový hokej se podobně jako fotbal vyrovnává. Letošní mistrovství světa to rozhodně nepotvrzuje. Spíše se ukazuje, jak se zvětšuje rozdíl mezi hráči působícími v Evropě a těmi, kteří hrají prim v zámořské NHL.

Důkazem budiž i česká dvojka Davidů z Bostonu – Pastrňák s Krejčím. Ti přijeli a prakticky po výstupu z letadla sestřelili Rusy. Po třech zápasech má Pastrňák na kontě čtyři góly, Krejčí celkem šest kanadských bodů za jednu branku a pět asistencí.

David Pastrňák prochází francouzskou obranou.

Navíc je tu smršť výsledků, které teorii o vyrovnanosti světového hokeje zrovna nepotvrzují. Američané zdolali Nory 9:3, Koreu 13:1. Kanaďané sestřelili Asiaty 10:0, Dány 7:1. Rusové zničili Francii i Rakousko 7:0, Bělorusy 6:0.

A Češi v neděli v podvečer Francouze 6:0.

To je dominance.

Když odpovídal brankář David Rittich, co dalo českému týmu toto utkání, pronesl bezelstně: „Asi nic.“ Gólmanovi stačilo na první nulu v národním mužstvu zastavit jen deset střel, naopak jeho spoluhráči jich vyslali padesát pět.

„Nečekali jsme, že budou tak odevzdaní,“ přiznal útočník Roman Horák, který dal dvě branky.

Podobný zápas, i když ne tak výsledkově jednoznačný, sehráli svěřenci kouče Josefa Jandače už v pátek. Bělorusko zdolali 3:0, všechny branky dali v první třetině. Pak ubrali na tempu.

Pavel Francouz udržel proti Bělorusku čisté konto.

Zaprvé za sebou měli čtvrteční superbitvu s Ruskem, zadruhé věděli, že pošetřit nějaké síly se může hodit. Letošní program šampionátu totiž není pro Čechy příliš milosrdný. Dokonce třikrát hrají dva zápasy ve dvou dnech, jak říkají za mořem „back-to-back games“.

Poslední z této trojice se koná právě nyní, v neděli a v pondělí. Po Francii se národní mužstvo poměří v pondělí večer s Rakouskem. Pak už přijde čtvrteční čtvrtfinále, což bude klíčový den turnaje.

Češi poslouchají po výhře nad Francií státní hymnu.

Na závěr základní skupiny se tak Češi potkali se slabšími protivníky, Rakousko nevyjímaje. A to je právě zapeklitost posledních dnů. Tempo, kvalita, napětí těchto střetů nejsou takové jako při soubojích s elitou – Švédskem, Ruskem, Kanadou, Finskem či USA.

Češi se musí do této rychlosti vrátit.

„Ještě máme jeden zápas, pak to nejdůležitější přijde. Tempo bude úplně jinde. Věřím, že se dokážeme zkoncentrovat a vyladit, abychom zvítězili,“ řekl obránce Jakub Krejčík.

Zda se to povedlo, bude jasno ve čtvrtek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:18 pondělí 10. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 10
  • 10
  • 8
  • 8
  • 7