Česko proti USA: Kdo z našich nakrájí americký steak? Tady jsou naše zbraně

Den zlomu. Den, kdy se rozhodne, zda skončí mistrovství světa v Dánsku pro hokejisty dobře. Nebo průšvihem. Hraje se čtvrtfinále turnaje, Češi se postaví stejně jako na únorové olympiádě nevyzpytatelné Americe. Čím by ji mohli udolat? Hlavní zbraň je jasná, duo Medvědů z Bostonu David Pastrňák, David Krejčí.

Už jen výroky českých hráčů dokumentují, jak velký zápas před nimi je.

Martin Nečas: „Čeká mě životní zápas. Nesmíme z nich ale být vystrašení. Jsou to normální lidi jako my. Sice mají něco odehraného v NHL, ale to někteří naši kluci taky.“

Češi pilují přesilovky na posledním tréninku před duelem s USA. V červeném Filip Hronek, radí se David Krejčí, Martin Nečas a David Pastrňák.

David Krejčí: „To jsou zápasy, kvůli kterým v létě trénuješ. Když už nemůžeš na kole, při běhání, tak si vzpomeneš na zápas číslo sedm ve Stanley Cupu nebo na zápas na mistrovství. Teď jsme tady. Co jsme do toho v létě dali, tak o tom to je.“

David Pastrňák: „Tyhle zápasy jsou vždycky mimořádné, musí bavit snad každého hokejistu. Hrajete o prodloužení si sezony, nikdy nechci skončit před vyvrcholením turnaje. Celou skupinu jsme dřeli kvůli play-off.“

Tomáš Plekanec na mistrovství světa opět ukazuje, jak je pro českou hokejovou reprezentaci důležitým hráčem.

A ten nejomlácenější, bojovník Tomáš Plekanec: „V NHL je to jiné. Je to takový byznys, člověk tam chodí spíš jako do práce. Tady jsou emoce, stojí za vámi hlediště…“

Je to tak, ve čtvrtek od čtvrt na pět odpoledne půjde o to, kdo si zahraje na šampionátu o medaili. Kdo vyhraje, dostane dva pokusy, aby získal cenný kov.

Semifinále – a poté buď finále, nebo souboj o třetí místo.

Oba týmy cílí na postup. Vždyť Američané naposledy vyhráli světový šampionát v roce 1933. Češi zase nezískali medaili od roku 2012. V historii nečekali déle.

A nyní věří, že mají dost zbraní, aby udolali USA a zahráli si semifinále.

David Pastrňák rozhodl zápas proti Rusku a ihned se stal hvězdou mistrovství světa.

Zaprvé je to útočná síla z NHL. První útok stvořili Davidové z Bostonu, Krejčí s Pastrňákem. K nim sedl bijec ze St. Louis Blues Dmitrij Jaškin.

„Jsou to naši nejlepší útočníci. Když ale odehrají výborný zápas a my ostatní ne, bude nám to k ničemu. Jsme tu jako tým, musíme hrát všichni. Nerozděloval bych tým na jednu lajnu a ty ostatní. Soupeř se na Pastrňáka s Krejčím určitě bude připravovat, oni jsou ale tak zkušení, že si s tím i tak poradí,“ řekl mladík Nečas.

Martin Nečas dal proti Francii druhý gól na šampionátu.

On by měl být jednou – tak trochu utajovanou – zbraní. Nastupuje do přesilovek, v posledních duelech hrál velmi dobře.

Dalším plusem by měla být hra bojovníků. Útoky kolem Radka Faksy a Tomáše Plekance sice nedávají góly, ale proti Americe dostanou za úkol zpacifikovat hlavní hvězdu soupeře.

Patrick Kane, který nastupuje s Camem Atkinsonem a Nickem Boninem, nasbíral v základní skupině v sedmi duelech sedmnáct kanadských bodů za góly a asistence.

Pro srovnání, nejlepší Čech Jaškin sedm – za tři góly a čtyři asistence.

„Máme plán, abychom je pokud možno pokrývali. Uvidíme, jak se to bude celkově vyvíjet. Když tam půjde Kane, tak všichni budou vědět, že je na ledě, a já se budu snažit tam dávat pětky, které by ho měly ohlídat,“ prohlásil hlavní trenér Josef Jandač.

Kouč Josef Jandač se při zápase s Francií usmíval. Teď musí tým nachystat na klíčové čtvrtfinále mistrovství světa.

Neřekl to konkrétně, ale je prakticky jasné, že na Kanea bude nasazovat Plekancovu či Faksovu formaci.

Češi se budou chtít prosadit přes mladou americkou obranu a gólmana. V útoku bude protivník velmi silný, ale v defenzivě by to nemělo platit. „I takový bude náš plán,“ přiznal asistent Václav Prospal.

Zafungují tyto české zbraně?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:26 pátek 14. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7
  • 6